Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Jednička draftu Matthews: Chci se každý den zlepšovat

Buffalo - Útočník Auston Matthews má být po loňském příchodu uznávaného trenéra Mikea Babcocka další článkem, který má pomoci zvednout hokejisty Toronta ze spodních pater NHL. Slavný klub byl za posledních 11 sezon v play-off pouze jednou, v roce 2013. Matthewse si Maple Leafs vybrali v pátek jako jedničku draftu, ale osmnáctiletý americký talent se za spasitele Maple Leafs nepovažuje. Matthews se chce stále zlepšovat a pomoci Torontu v bojích o Stanley Cup.

Auston Matthews
zdroj: ČTK/AP/Nathan Denette

"Nad tím jsem opravdu nepřemýšlel. Hokej je týmová hra, ale samozřejmě chci být platný hráč. Chci týmu pomoci, aby byl lepší. Já se chci také zlepšovat každý den," řekl Matthews. Matthews se narodil 17. září v San Franciscu, ale od dvou měsíců vyrůstal ve Scottsdale v Arizoně. Kdyby přišel na svět o dva dny dříve, mohl na draft už loni.

Hokej jej uchvátil, už jako malého jej bral otec na zápasy Phoenixu (dnešní Arizony) a nakonec zvítězil před baseballem, který hrál také. V prognózách před draftem se Matthewsovo jméno objevovalo na prvním místě pro letošek dlouhodobě a stabilně. Nic na tom nezměnil ani finský útočník Patrik Laine, který stejně jako Matthews reprezentoval na květnovém mistrovství světa v Rusku a završil skvělou sezonu oceněním pro nejužitečnějšího hráče turnaje.

V pátek se dočkal Matthews velkého okamžiku kariéry a zástupci Toronta vyslovili při výběru nadějí jeho jméno jako první. "Splnil se mi sen. Je to skvělý klub. Už jen díky tomu, že jsem draftován do NHL, je to jeden z nejlepších dnů mého života," řekl. O radost se podělil se svými rodiči. Než vyrazil na pódium a oblékl poprvé torontský dres, objal se s nimi. Maminka Ema, jež pochází z Mexika, se neubránila slzám štěstí.

"Měl jsem problém najít slova, která by popsala moje pocity. Je to úžasné dítě a toto jsou skvělé momenty. Možná jsme neměli možnost mu zajistit to nejlepší možné vybavení, když vyrůstal, ale udělali jsme pro to všechno," řekl dojatý otec Brian Matthews. Vycházející hvězda to oceňuje. "Bylo to trošku emotivní. Máma plakala. Oba rodiče toho pro mě za celou kariéru udělali hodně, byl to pro nás všechny významný moment," prohlásil Matthews.

Loni řešil, jak se nejlépe připravit na NHL. Skončil v týmu USA do 18 let a kanadský trenér Mark Crawford jej zlákal do Curychu do švýcarské ligy. V dresu Curychu zaznamenal ve 40 zápasech včetně play-off 49 bodů za 24 branek a 25 asistencí. Reprezentoval USA i na MS v Rusku, kde si připsal v deseti zápasech devět bodů za šest branek a tři asistence. Generální manažer Toronta Lou Lamoriello je přesvědčen, že má před sebou v NHL velkou budoucnost.

"Velice výjimečně je možnost získat centra s takovými parametry, který je komplexním hokejistou," řekl Lamoriello na adresu 189 cm vysokého a 98 kg vážícího Matthewse. Před startem NHL ještě ukáže své umění na Světovém poháru v Torontu, kde bude hrát za Výběr Severní Ameriky složený z Kanaďanů a Američanů do 23 let.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články