Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej na zemi

Je to zklamání, přidává se McDavid k ostatním hráčům NHL k neúčasti na olympiádě

Edmonton – Connor McDavid je zatím posledním z hráčů NHL, který se vyjádřil k situaci ohledně účasti na olympijských hrách v korejském Pchjongčchangu. Talentovaný kapitán Edmontonu Oilers, který letos získal ocenění pro nejužitečnějšího hokejistu sezony podle hlasování novinářů i samotných hráčů a navíc také Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče, je z rozhodnutí ligy zklamaný.

Connor McDavid
zdroj: ČTK/AP autor: David Zalubowski

Dvacetiletý McDavid, který v poslední sezoně dotáhl Edmonton Oilers po jedenácti letech do play-off, se tak svým názorem přidal k řadě hráčů NHL, kterým se rozhodnutí soutěže nelíbí. Namátkou šlo o Sidneyho Crosbyho, Marca-Edouarda Vlasica nebo Henrika Lundqvista. Vedení ligy rozhodlo v součinnosti s majiteli klubů, že se hráči ze zámoří zimní olympiády v Koreji nezúčastní.

Podle McDavida nebude mít Kanada pod pěti kruhy takový talent. "Byla by to výjimečná skupina hráčů a člověk by si přál být toho součástí. Je to zklamání, ale tak to je," uvedl kanadský centr. "Chcete reprezentovat vaši zemi na největším turnaji a olympiáda jím pochopitelně je," dodal.

Hráčská asociace NHLPA už na jaře označila definitivní krok NHL za krátkozraký. Zda někteří hráči přesto pojedou na olympiádu i proti vůli ligy, není jasné. Alexandr Ovečkin z Washingtonu se v minulosti vyjádřil v tom smyslu, že se olympijských her zúčastní bez ohledu na výsledek jednání zúčastněných stran.

Mezi hlavní důvody, proč se nakonec NHL rozhodla neparticipovat na zimních Hrách, patří případné náklady spojené s účastí hráčů a ušlé tržby klubů při třítýdenním přerušení ligy v průběhu konání olympiády.

Hráči NHL se představovali na olympijských hrách od Nagana v roce 1998, přičemž Kanada vybojovala zlaté medaile na třech z posledních čtyř turnajů včetně obhajoby triumfu z Vancouveru na poslední olympiádě v Soči. V roce 2002 se Kanada dočkala zlata po padesáti letech, předtím se Kanaďané radovali naposledy na olympiádě v Oslu, kde javorové listy reprezentovali hráči Edmontonu Mercurys.

Vedení kanadské reprezentace už rozhodlo o tom, že kostru týmu budou tvořit hráči působící v Evropě. Místo Crosbyho, McDavida a Careyho Price by se tak v Pchjongčchangu mohli představit Ben Scrivens, Carlo Colaiacovo, Derek Roy nebo Chris Lee, který se objevil na jarním šampionátu ve Francii a Německu.

Zdroj
cbc.ca, NBC Sports

Hlavní zprávy

Nejčtenější články