Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Je možné, že základní část NHL nedohrajeme, připustil poprvé Bettman

Zbytek základní části už se nedohraje a půjde se rovnou na play-off. Dlouho se o této možnosti v NHL mlčelo, ale nyní poprvé od 12. března, kdy byla soutěž zastavena kvůli pandemii koronaviru, šéf zámořské soutěže Gary Bettman připustil, že tento scénář je ve hře. Hlavním důvodem razantního kroku by bylo získání více času na vyřazovací bitvy, aby měla liga vítěze Stanley Cupu. Některým hráčům se to ale nelíbí.

Komisionář NHL Gary Bettman
zdroj: ČTK/AP autor: Gene J. Puskar

Bettman ale také zdůraznil, že je stále nesčetně variant, jež mohou nastat a které liga prověřuje. "Zkoumáme všechny možnosti a žádnou z nich nelze v tuto chvíli vyloučit," řekl Bettman.

"Nejlepší a nejjednodušší by samozřejmě bylo, pokud bychom došli do bodu, kdy bude možné dokončit celou základní část a pak jít do play-off, jak jsme normálně zvyklí. Vnímáme ale, že to se může nakonec ukázat jako nemožné. I proto se zabýváme všemi alternativami," vysvětlil Bettman.

Podle komisionáře nejlepší hokejové ligy světa je ale zatím zbytečné předbíhat událostem. Očekává, že konkrétnější rysy bude dostávat možnost, jak - a zda vůbec - dohrát sezonu, teprve až v horizontu nejméně dvou týdnů. Pak by mělo být také o něco jasnější, jak moc poznamená pandemie všech 31 klubů.

Ve Spojených státech amerických v posledních dnech rekordně narůstal počet nakažených nemocí COVID-19 a přesáhl už 400 tisíc. Za normálních okolností měla základní část skončit v sobotu 4. dubna. Týmy mají odehrán různý počet utkání a k naplnění obvyklé porce 82 zápasů jich dohromady zbývá 189. Dnes mělo začít play-off, místo toho se mají hráči do 15. dubna držet v karanténě. A očekává se, že již dvakrát pozměněné datum se posune znovu dál.

Bettman rovněž prozradil, že vedení NHL zvažuje možnost, aby se zápasy odehrály na neutrálních místech, pokud by nebylo dovoleno všem týmům vrátit se do svých arén. Vyřazovací boje patrně nezačnou dříve než koncem června a mohou se protáhnout do srpna, možná dokonce až do září, kdy už jindy bývají přípravné kempy před novou sezonou.

"Absolutní prioritou zůstává zdraví. Pokud se NHL znovu rozběhne, musíme si být jistí, že tím nijak neohrozíme hráče a budou moci naskočit na led připravení na ostré zápasy. Zároveň chceme být připravení i my, až dostaneme povolení, abychom v sezoně pokračovali. Klíčový bude zdravotní stav v obou zemích, tedy v USA a Kanadě," konstatoval Bettman.

Obránce Bostonu Torey Krug věří, že liga zvolí trpělivý přístup. "Všichni chceme zase hrát a vrátit se na led. Pokud ta příležitost přijde, je třeba k tomu hlavně přistoupit bezpečně a chytře. Nikdo se nechce dostat do situace, aby musel být s mnoha lidmi na jednom místě a tím se nám to tady rozjelo naplno znovu," varoval Krug.

Gólman Floridy Sergej Bobrovskij se domnívá, že jakékoliv zkrácení základní části by nebylo fér. Jeho tým Panthers nyní zaostává o tři body za poslední postupovou příčkou. Držitel druhé divoké karty ve Východní konferenci Columbus ale odehrál o zápas víc. "Zbývá ještě hodně zápasů a my jsme ve hře o postup, máme šanci v play-off být. Sezona má zkrátka 82 zápasů a po nich přichází play-off. Nelze to teď utnout a naskočit rovnou do play-off," míní Bobrovskij.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články