Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Jágr pod drobnohledem: Jak se zrodilo 1900 bodů a v kterých statistikách vyniká?

V den svých 45. narozenin dosáhl Jaromír Jágr jako teprve druhý hokejista v historii NHL na magickou metu 1900 bodů v základní části. Na tento dílčí úspěch přitom potřeboval jen 1684 zápasů. Zároveň je nestárnoucí křídelník držitelem několika hráčských rekordů, přičemž některé se budou jen těžko překonávat. Jaká byla cesta k číslu 1900?

Jaromír Jágr z Floridy Panthers
zdroj: ČTK/AP autor: Joe Skipper

Jaromír Jágr. Jméno, které v průběhu zápasů NHL zaznělo při hlášení o střelcích a nahrávačích právě vstřelené branky už 1900krát. Je to neskutečné číslo v rámci pozoruhodné Jágrovy zámořské kariéry, která ani po více jak 26 letech po jeho debutu za Pittsburgh ještě nekončí.

Na začátku byl snový draft, který ho z páté pozice zavál v roce 1990 do pensylvánského Pittsburghu. V dresu Penguins už zářil Mario Lemieux, který byl pro největší český talent domácí ligové soutěže idolem. Kladenský odchovanec se mohl těšit na spolupráci s kapitánem a lídrem týmu, který před Jágrovým příchodem do NHL vyprodukoval v každé z prvních šesti sezon minimálně 100 bodů v základní části.

Na výkony Super Maria měla brzy navázat česká osmašedesátka. Začátky ale nebyly pro 18letého mladíka lehké. Drsné americké prostředí, cizí jazyk, noví spoluhráči, náročná soutěž. Přesto Jágr nasbíral ve své první sezoně slušných 57 bodů včetně 27 branek. K lepším výkonům i adaptaci ve Spojených státech mu pomohl také příchod českého spoluhráče Jiřího Hrdiny z Calgary.

Jaromír Jágr (vlevo) a Mario Lemieux v dresu Pittsburghu
zdroj: ČTK/AP/ autor: Gene J. Puskar

Jágrův start do NHL vyvrcholil ziskem Stanley Cupu, který talentovaná sestava Penguins zopakovala také v následujícím ročníku. To už pravé křídlo naplno rozvinulo svůj hokejový talent a výsledkem bylo 69 bodů v 70 utkáních. Od té doby vyprodukoval v každé sezoně alespoň 70 bodů až do odchodu do Ruska v roce 2008 včetně výluky v roce 1994, po které dokázal splnit daný limit ve 48 duelech.

Úspěšně se vyrovnal v bodové sérii také s klubovými přestupy, když ve Washingtonu nakonec vytěžil ve 190 zápasech 201 bodů a za New York Rangers dokonce 319 bodů (277 utkání). Nejúspěšnější éra je však navždy spojena s Pittsburghem, když si v dresu s tučňákem připsal v průběhu 11 let celkově 1079 bodů v 806 duelech.

Jaromír Jágr slaví svůj tisící bod v NHL
zdroj: Reuters

Po odskoku do KHL zpět mezi elitu

Po nečekaném návratu z ruské KHL v ročníku 2011–12 zaznamenal v dresu Philadelphie 19 branek a 35 asistencí a skeptikům dokázal, že se i v pokročilém věku může měřit s ostatními hráči v NHL. V další výlukové sezoně po volném hráči sáhl Dallas, Jágr stihl ve 34 zápasech před výměnou do Bostonu 14 branek a 26 bodů. Krátká epizoda u Medvědů přinesla do celkového konta dalších devět bodíků.

Další dva roky strávil populární "Jags" u Ďáblů z New Jersey, kde opět ve vůdčí roli vyprodukoval dohromady 96 bodů před (zatím) poslední výměnou v kariéře. V honu za play-off ho na Floridu přivedli tamní Panthers. V mladém týmu Jágr ještě pookřál po boku talentované dvojice Barkov–Huberdeau v elitním útoku. V dresu Floridy, ve které už nasbíral 116 bodů, následně dosáhl na několik milníků včetně posunu na historicky druhé místo kanadského bodování, když přeskočil Marka Messiera.

Mašina na rekordy

Při pohledu do statistik si můžeme všimnout hned několika pozoruhodných údajů. Pětkrát prožil stobodovou sezonu, přičemž nejlepším výkonem byl zisk 149 bodů ve všech 82 zápasech v ročníku 1995–96. Po hubenějších letech u Capitals si chuť spravil na Manhattanu, když v první celé sezoně za Jezdce zaznamenal 123 bodů včetně 54 branek, čímž vytvořil hned dva klubové rekordy najednou.

Dominanci na jeho pozici vystihují také další rekordy. Jágr je s aktuálně 1900 body nejproduktivnějším pravým křídlem v historii NHL včetně rekordního ročníku se ziskem zmíněných 149 bodů. Na pravé straně útoku zaznamenal také nejvyšší číslo v celkových přihrávkách (zatím 1141) i asistencích za jednu sezonu (87).

Jágr ale nebyl ceněn pouze za své tvůrčí schopnosti. Vysokou laťku si držel také v brankové produkci. V patnácti ročnících v řadě (1991–2007) nastřílel alespoň 30 gólů, což se podařilo už jen Mikeu Gartnerovi (1979–1994). Střeleckou výjimečnost potvrzuje také s velkým náskokem rekordních 134 vítězných branek či 19 gólů v prodloužení. Tento počin však zřejmě brzy překoná Alexandr Ovečkin (také 19).

Zápas proti "Islanders v březnu"? Jistota bodových žní

Speciální statistickou kategorií jsou bodové přísuny v zápasech proti jednotlivým klubům a další statistické zajímavosti. Na domácím ledě Jágr vyprodukoval celkem 1049 z jeho 1900 bodů. Jeho nejoblíbenějším měsícem, alespoň co se bodů týče, je březen. Ve třetím kalendářním měsíci posbíral už 335 bodů, v prosinci vytěžil 326.

Mezi Jágrovy oblíbené oponenty patří zajisté newyorští Islanders, proti kterým získal už 155 bodů, zdaleka nejvíce. V zápasech proti Philadelpii má odstup 35 bodů. Třetí je Carolina (dříve Hartford) se 118 body. Kariérní metu 100 bodů pokořil ještě v utkáních s Buffalem (107) a Bostonem (102). Naopak nejméně gólů a přihrávek má Jágr z duelů proti nejmladším týmům NHL vzhledem k počtu utkání (Columbus 19, Minnesota 20).

Jágr také patří do elitní společnosti hráčů, kteří gólově překonali obranu každého klubu NHL. Zdá se to jako samozřejmost, ale lehká věc to není. Zranění, rozdílné konference, výluky i příslušnost k jedinému klubu, to vše jsou faktory znepříjemňující dosažení této "gólové výzvy". Český útočník se zkratkou JJ si hned v první sezoně pomyslně odškrtl 13 týmů, na konci páté sezony měl tehdy kompletních 25 už za sebou.

Slavící Jágr (vpravo) s Barkovem a Huberdeauem
zdroj: AP autor: Paul Chiasson

Po rozšíření v letech 1998 a 1999 přibyly Nashville a Atlanta. Nashvillské Predátory pokořil v sezoně 1999–2000, proti Thrashers se trefil hned v prvním vzájemném utkání ve stejném roce. Husarský kousek se Jágrovi povedl také proti dalšímu nováčkovi z Columbusu v následující sezoně, na skalp Minnesoty si však musel počkat až do února 2004, než se prosadil proti Wild až v sedmém duelu. To se mu ale podařilo až v dresu New York Rangers.

Zakončil tak úspěšný hon na celou třicítku klubů, neboť do sítě Pittsburghu skóroval už v roce 2001 po přestupu do Washingtonu, když dal branku ve třetím utkání proti Penguins. Jak známo, Národní hokejová liga se od příští sezony rozšíří o nový klub, Vegas Golden Knights. Zřejmě až po konci aktuálního ročníku se teprve ukáže, zda bude Jágr v zámořské kariéře pokračovat a zda mu tak přibude další úkol.

Zdroj
nhl.com, youtube.com, hockey-reference.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články