Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Jágr opět v Pittsburghu: Polovina fanoušků možná ani neví, že jsem tu hrál

Sunrise – Spojení Jaromír Jágr a Pittsburgh i po letech stále silně rezonuje. Nyní hokejovou legendu čeká s Floridou první návrat v této sezoně na místo, kde před dlouhými lety začínal kariéru v nejlepší klubové soutěži světa.

Jaromír Jágr
zdroj: AP autor: Joel Auerbach

Penguins slaví padesátou sezonu v NHL od založení klubu v roce 1967. Vzpomínku věnovanou zisku Stanley Cupu ve dvou po sobě jdoucích ročnících v 90. letech, pod nimiž byl již podepsán právě Jágr a pro něhož zůstávají dosud jedinými v kariéře, ale nespojili s duelem proti Floridě. Přednost dostal duel s Detroitem 3. prosince.

"Tohle ale není o mně. Týká se to Pittsburghu Penguins. A že tady zrovna nebudu, to je v pohodě. Já jsem jen velmi malý kousek klubové historie, opravdu maličký kousek. Za tento klub hrálo hodně skvělých hráčů. A já jsem jen malý dílek toho všeho. Nejsem tak důležitý, aby kvůli mně upravovali svůj program. Nevím, proč by něco takového dělali," řekl Jágr deníku Pittsburgh Post-Gazette.

"Moji fanoušci jsou navíc už mrtví. Nebo tak staří jako já," vtipkoval Jágr. V jeho třiadvacáté sezoně na scéně NHL poprvé převažují roky strávené v jiných klubech než právě v dresu Tučňáků, kde jich odehrál 11. "Jsou tu noví fanoušci. Ale polovina z nich možná ani neví, že jsem tu někdy hrál," dodal Jágr, který klub opustil po sezoně 2000/01, když byl kapitánem týmu.

Ačkoliv tehdy on i majitel klubu Mario Lemieux potvrdili, že Jágr před odchodem do Washingtonu žádal o výměnu, česká hvězda to nyní do jisté míry zpochybnila. "Lidé stejně věří tomu, čemu chtějí věřit. Přitom u toho nikdy nebyli. Tehdy jsme v té místnosti byli jen já a Craig Patrick (dlouholetý generální manažer Pittsburghu). Já znám pravdu, zná ji Craig a ještě bůh ví, jaká ta pravda je. Tak se věci mají," uvedl Jágr.

Jaromír Jágr:

"Nejsou žádná pravidla, že můžete hrát jen od 18 do 35 let. A je to tak i v životě; žádné omezení, co říká, že můžete žít jen do 70 let, a když to překročíte, zemřete. Nic takového není."

Žádná Philadelphie, ale Pittsburgh

Zavzpomínal i na dobu draftu před 27 lety, kdy po něm sáhl Pittsburgh jakožto po pátém hráči celkového pořadí. "Myslel jsem, že půjdu jako čtvrtý do Philadelphie. Na sto procent. Byli se mnou v kontaktu a řekli mi: 'Bereme tě'. Takže když pak nevyslovili mé jméno, byl jsem překvapený," vzpomínal Jágr, po němž toužil z pozice generálního manažera Letců Bobby Clarke, ale dva měsíce před draftem ho Flyers propustili.

Olympijský vítěz z Nagana si za Philadelphii zahrál až o mnoho let později v ročníku 2011/12, svém prvním po návratu do NHL a třech sezonách v ruském Omsku. Paradoxem je, že tehdy byl rovněž ve hře Pittsburgh, který zvažoval, že ho získá zpátky do týmu, kde začínal.

"Ale otázkou je, jak vážně to zvažovali. Myslím, že by ze mě byl hráč pro třetí nebo čtvrtou lajnu. Crosbyho řada byla pohromadě, Malkinova také. Možná bych hrál jen deset minut za zápas. A nemyslím, že v těch bych stihl něco předvést. I přes svých 39 let jsem si věřil na víc," řekl Jágr.

Z klubu v Pensylvánii už je dlouho pryč, přesto právě s Penguins bude jeho jméno spojováno jednou provždy patrně nejvíce. V základní části za "Pens" odehrál 806 zápasů, dalších 140 přidal v play-off. Na dalších jednotlivých destinacích se takovým číslům ani zdaleka nepřiblížil. Jestli ale bude jeho dres jednou viset od stropu PPG Paints Areny, domácí haly Penguins, netuší. A nezatěžuje si tím hlavu. "Není to na mně. Když za dalších 20 nebo 30 let někdo přijde do haly a bude vědět, že tady hrál nějaký Jaromír Jágr, bude to moc pěkné. Ale to není v mých rukách," prohlásil Jágr.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články