Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Jágr nepolevuje, ve statistikách předčil Howea i "učitele" Lemieuxe

New York – Hvězda českého útočníka Jaromíra Jágra i ve dvaačtyřiceti letech dál září v NHL. Živoucí legenda slavné soutěže i v uplynulé sezoně překonávala statistické milníky a stoupala historickými tabulkami. Díky dvěma asistencím v nedělním závěrečném utkání základní části proti Bostonu se Jágr vyrovnal v historické tabulce produktivity se 1 755 body šestému Steveovi Yzermanovi a mezi střelci už je sedmý. V prosinci loňského roku navíc překonal rekord "Mr. Hockeye" Gordieho Howea v počtu vítězných branek. A jen tak mimochodem vyhrál i klubovou produktivitu New Jersey, o propastných šestnáct bodů před Patrikem Eliášem.

Kladenský patriot na tuto bilanci dosáhl v dresech Pittsburghu, Washingtonu, Rangers, Philadelphie, Dallasu, Bostonu a Devils v celkem 1 473 zápasech. V počtu utkání je v historické tabulce na 20. pozici (druhý mezi Evropany) a jediný duel mu chybí na devatenáctého Douga Gilmoura. Pokud by odehrál ještě alespoň 68 utkání, dostal by se v této statistice na 12. příčku před legendu Bostonu 60. a 70. let Johna Bucyka a mohl by ohrožovat i jedenáctého Alexe Delvecchia (1 549 zápasů).

V této sezoně Jágr zaznamenal v historické produktivitě posun z osmého místa, když předčil svého hokejového "učitele" z Pittsburghu Maria Lemiuexe (1 723 bodů) a nyní se vyrovnal Yzermanovi. Neměla by to však být Jágrova konečná meta, na pátého Marcela Dionnea ztrácí pouze 16 bodů a reálně by se mohl posunout i na čtvrtou příčku před dalšího bývalého spoluhráče ze zlaté éry Penguins Rona Francise (1 798 bodů).

Ještě větší posun zaznamenalo pravé křídlo z Hnidous v tabulce nejlepších střelců NHL. Mezi kanonýry byl před startem ročníku desátý, postupně ale předstihl opět Lemieuxe (690 gólů) a také Yzermana (692) s Markem Messierem (694). Nyní je mezi střelci sedmý se 705 góly a o tři zaostává za šestým Mikem Gartnerem, reálně by však mohl ohrožovat i pátou příčku Phila Esposita (717 gólů).

Mezi nahrávači se Jágr posunul z 12. pozice na osmou postupně před Joea Sakika (1 016 asistencí), Lemieuxe (1 033), Dionnea (1 040) a nyní i Howea. Sedmý Yzerman má však náskok "pouhých" 13 přihrávek a Adam Oates na šesté příčce (1 079) si nemůže být svou pozicí jistý. Pořadím stoupal i v počtu přesilovkových gólů, kterých sice zaznamenal pouze pět, přesto to stačilo na posun před Briana Bellowse a vyrovnání počinu Marka Recchiho (200 branek).

V jedné vysoce ceněné statistice už však Jágr ční nad všemi předchůdci a zřejmě ještě dlouho bude. Žádný hráč v téměř stoleté historii zámořské ligy nerozhodl svým gólem tolik utkání (124) jako české křídlo. Jágr byl ve statistice vítězných branek před sezonou druhý zároveň s Espositem, šest rozhodujících gólů ale znamenalo posun až na první místo před Howea (121 gólů). Z aktivních hráčů je mu nejblíž čtvrtý Teemu Selänne, který však ztrácí 14 zásahů a tato sezona by měla být jeho poslední. A další pronásledovatel Jarome Iginla na jedenáctém místě je zpět o propastných 32 branek.

Jágr se stal v této sezoně i českým rekordmanem v počtu zápasů odehraných v základní části NHL. Už v polovině října předstihl Romana Hamrlíka, který po minulé sezoně ukončil kariéru. Jednička draftu z roku 1992 odehrála za Tampu Bay, Edmonton, New York Islanders, Calgary, Montreal, Washington a Rangers 1 395 utkání.

Zdroj
ČTK, nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články