Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

I řecká skála umí být naměkko. Týden po Jágrovi se dočkal dresu pod stropem i legendární obránce Chelios

Pouhý týden poté, co ke stropu arény v Pittsburghu vystoupal dres s číslem 68 na počest Jaromíra Jágra, se NHL dočkala další pocty legendě. Chicago vyřadilo z užívání číslo 7, které během 90. let nosil skvělý obránce Chris Chelios. "Během kariéry mé srdce nikdy neopustilo Chicago. A teď jsem navždy zpět," uvedl dojatý rodák z Windy City během slavnostního ceremoniálu.

Chris Chelios
zdroj: USA TODAY Sports autor: Kamil Krzaczynski

Tvrdý bek v NHL odehrál celkem 26 sezon, čímž vyrovnal rekord Gordieho Howea. V celkovém pořadí podle počtu odehraných utkání je s 1651 zápasy devátý, mezi obránci odehrál víc duelů jen Zdeno Chára. Jeho 266 utkání v play-off je pak rekordem NHL.

Na ceremoniál přijel spolu se svou maminkou stylově v Cadillacu a poté už sledoval, jak jeho sedmička stoupá ke stropu haly. Přitom si neopomenul rýpnout do Patricka Kanea, který – stejně jako on – po skvělé kariéře v Chicagu zamířil do Detroitu.

"Patrick Kane, neskutečné… Ten dres na tobě vypadá pěkně divně. Ale zvykneš si. A neboj, jednoho dne tady budeš stát ve stejné pozici, jako dnes stojím já. Jen mi prosím tě tu show neukradni nějakým super výkonem," řekl Chelios před začátkem zápasu Chicaga s Detroitem. Kane na jeho prosby ovšem nedbal a v prodloužení rozhodl o vítězství Red Wings.

Chicago vyřadilo sedmičku Chrise Cheliose
zdroj: USA TODAY Sports autor: Kamil Krzaczynski

Chelios není jen ikonou Blackhawks, během své dlouhé kariéry nastupoval hned za tři velké hokejové značky. Obránce s řeckými kořeny draftoval v roce 1981 Montreal Canadiens, se kterým získal svůj první Stanley Cup i Norrisovu trofej pro nejlepšího zadáka ligy.

Na jaře 1990 se v rámci trejdu vrátil domů do Illinois. Blackhawks dovedl v sezoně 1991–1992 do finále Stanley Cupu a dvakrát byl nejlepším obráncem soutěže. Na ledě se dokázal soupeřům dostat pod kůži, v jedné sezoně si připsal dokonce 282 trestných minut. Zároveň hned dvakrát dosáhl na metu 70 bodů.

O jeho statutu lídra svědčí i to, že Detroit v březnu 1999 obětoval za sedmatřicetiletého veterána hned dvě první kola draftu. A vyplatilo se, během deseti let ve městě motorů dvakrát pozvedl nad hlavu Stanleyův pohár a získal i Mark Messier Leadership Award.

V play-off Chelios chyběl jen ve své poslední kompletní sezoně v Chicagu a úplně na závěr kariéry, když se ještě ve 48 letech probojoval z farmy v Chicagu na sedm duelů do hlavního týmu Atlanty Thrashers.

Za svou dlouhověkost vděčil zejména tvrdé přípravě. Pravidelné tříhodinové vyjížďky na kole letní Kalifornií sloužily jako drsná předsezonní průprava. Následně se udržoval ve formě třeba i díky jízdě na rotopedu v sauně. A svou roli hrála i genetická výbava.

Na druhou stranu se dobré společnosti rozhodně nevyhýbal. "Chris v žádném případě nemohl sloužit jako reklamní poutač na správnou životosprávu. Když řeknu, že žil život plnými doušky, je to pravda," řekl o Cheliosovi v rozhovoru pro Deník Sport Dominik Hašek.

"Co se mi na něm ale vždycky líbilo, na každý zápas se dokázal perfektně připravit. Dal si klidně deset piv za večer, ale druhý den byl první v kabině, jezdil na kole, zalezl si do sauny. Prostě profík," dodal bývalý Cheliosův spoluhráč z Chicaga a z Detroitu.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články