Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Hvězdný víkend v NHL opět bavil. Utkání hvězd rozhodla trenérská výzva Gretzkyho

Los Angeles – Hvězdný víkend v kalifornském Los Angeles přinesl opět mnoho zážitků. První den byl věnován dovednostem hráčů, divizní zápasy pak bavily fanoušky následující večer. Utkání hvězd NHL opět těžila z formátu, který vedení ligy zavedlo v minulé sezoně. Atraktivní souboje ve třech hráčích na každé straně nabídly nespočet pěkných akcí, gólů a brankářských zákroků. Ve finálovém zápase mezi Metropolitní a Pacifickou divizí nebyla nouze ani o úspěšnou trenérskou výzvu Waynea Gretzkyho, která se vítězům v závěru vyplatila.

Braden Holtby právě vychytal Brada Marchanda
zdroj: Reuters autor: Kelvin Kuo

Čtyři divizní týmy se utkaly nejprve v dovednostních soutěžích. Zástupci Atlantické, Metropolitní, Centrální a Pacifické divize bojovali o právo vybrat si soupeře a nasazení do semifinálových soubojů, které připadlo vítězi prvního dne.

Jako první byla na řadě oblíbená štafeta, ve které se postupně prostřídali střelci z určených stanovišť při střelbě na prázdnou branku, nahrávači mířící přes překážku na malé branky, slalomáři s vedením puku okolo kuželů a při přehazování puku z jedné strany na druhou a na závěr střelba brankářů přes celé hřiště také s překážkou na modré čáře.

To nejlepší ze štafety:

Zatímco se například obránce Ryan Suter v barvách Centrální divize trápil při střelbě do prázdné branky, hráči Atlantické divize zvládli celou trať nejrychleji bez většího zaváhání a připsali si první dva body.

Následovala nová disciplína, při které se trefovaly volné rohy v brance při střelbě z čar oddělující jednotlivá herní pásma včetně vzdálené brankové linie. Suter v ní dal zapomenout na předchozí trápení a z modré čáry suverénně vymetl pravý horní roh. Ještě lepší ale byl Brent Burns, který se trefil od červené čáry. Veškerou pozornost však na sebe strhl brankář Arizony Mike Smith, který se trefil přes celé hřiště do "myší" díry velké tak akorát na jeden puk.

Smithův gól přes celé hřiště:

Ve střelbě na čtyři terče v jednotlivých rozích branky se v pomyslném finále utkali jeden z nejlepších hokejistů poslední dekády Sidney Crosby a hráč, který by měl pomyslnou štafetu v budoucnu převzít společně s Connorem McDavidem – Auston Matthews z Toronta. Nejrychleji sestřelil všechny terče kapitán Pittsburghu, a ukázal tak nastupující hvězdě, že ještě má na čem pracovat.

Crosbyho střelba na terče:

McDavid, kterému se tolik při přesnosti střelby nedařilo, se ukázal při bruslařské disciplíně na rychlost. Svůj souboj s Nathanem MacKinnonem vyhrál o parník a poté se jako celkový vítěz pokusil překonat loňský rekord Dylana Larkina na jedno kolo, který však odolal. Titul hráče s nejtvrdší střelou poté potvrdil Shea Weber s rychlostí 165,4 km/h.

Atlantická a Pacifická divize se v poslední soutěži utkaly v samostatných nájezdech o celkové vítězství. Střelcům se moc nedařilo, zato malý Ryker Kesler, kterého vyslal na penaltu jeho otec Ryan, prostřelil Careyho Price a odnesl si zážitek na celý život. Nakonec se radovali zástupci "Atlantiku" a k překvapení mnohých si pro semifinálový souboj vybrali Metropolitní divizi.

Utkání hvězd nabídlo parádní góly, zákroky i úspěšnou výzvu

Druhý den začal prvním zápasem mezi zástupci Západní konference. Skóre utkání v duelu Pacifické a Centrální divize načal Cam Fowler, který poslal "domácí" do vedení a naznačil tím, že hráčům z Kalifornie bude na výsledku záležet. Obránce Anaheimu si připsal čtyři body, zdatně mu sekundovali hráči Los Angeles Drew Doughty a Jeff Carter, autoři tří bodů. Centrální divize nedokázala držet se soupeřem krok a musela přijmout porážku 3:10.

Sestřih utkání Pacifické vs. Centrální divize:

Druhé semifinále poskytlo divákům mnohem vyrovnanější a napínavější duel. Zajímavostí bylo složení prvního útoku Metropolitního týmu, kde se vedle Crosbyho objevil jeho rival Alexandr Ovečkin. Rivalita však šla tentokrát stranou a fanoušci byli zvědaví, jaké akce jim hvězdné duo nabídne.

Vyrovnaný stav, při kterém ani jedno mužstvo neodskočilo na rozdíl dvou branek, vydržel do začátku druhé půle. Pak se v průběhu 19 sekund prosadili postupně John Tavares, Seth Jones a Taylor Hall a vytvořili "Metru" rozhodující náskok. Čtyřmi body se kromě Tavarese blýskl v zápase i Cam Atkinson, který nahradil zraněného Jevgenije Malkina. Crosby se v závěru dočkal vůbec prvního gólu v Utkání hvězd v kariéře a v posledních sekundách došlo i na jeho spolupráci s Ovečkinem, když skóre na 10:6 uzavřel právě "Ovi".

Sestřih utkání Atlantické vs. Metropolitní divize:

Finále Utkání hvězd 2017 tak svedlo dohromady Pacifickou a Metropolitní divizi a ve hře byla prémie milion dolarů pro vítěze. O něco opatrnější a zodpovědnější partie se zlomila za stavu 3:2 pro "Pacifik". Kesler v dalším brejku přihrával McDavidovi, ale puk si nešťastně srazil do vlastní branky Ryan McDonagh. Kouč "Metra" Gretzky si však vzal trenérskou výzvu a po přezkumu byl gól kvůli ofsajdu odvolán. Rozdíl tak zůstal jednobrankový a výsledek stále otevřený.

Gretzkyho výzva a neuznaný Keslerův gól:

Úspěšná "challenge" dala týmu se ztrátou novou naději. Nejprve srovnal po úniku Atkinson a hned po buly z podobné akce jako v semifinále tentokrát Hall přihrával a Wayne Simmonds, který byl po finále vyhlášen nejužitečnějším hráčem Utkání hvězd, dokonal přesným zásahem obrat. V závěru si při power play připsal nejdůležitější zákrok obránce McDonagh, který vyrazil puk před prázdnou brankou na tyčku a zbylé příležitosti pochytal Braden Holtby.

Sestřih finále Utkání hvězd 2017:

Bobrovskij na kličkované skoro jako legendární Roy

Brankář Washingtonu zazářil už v zápase proti Atlantické divizi, ve kterém zaznamenal krásný zákrok proti Bradu Marchandovi. Proti útočníkovi Bostonu, na kterého čekala poloprázdná branka, se vytáhl efektní lapačkou a přihlásil se o pomyslný zákrok Utkání hvězd.

Holtbyho efektní zákrok:

Sekundovat mu však může jeho kolega z divize Sergej Bobrovskij, který si nejhezčí zákrok nechal na finále. V něm vychytal Burnse pro změnu vyrážečkou při přesunu z jedné strany na druhou. Oba tak potvrdili, že letos patří k absolutní špičce a s největší pravděpodobností se střetnou o Vezinovu trofej pro nejlepšího brankáře sezony.

Bobrovskij vychytal Burnse:

Ruský brankář pobavil ještě při jedné akci. V semifinálovém utkání si dovolil nevídanou kličku skoro až u modré čáry, když vyjel pro volný puk před Marchandem. Akce se nápadně podobala dnes už legendární mezihře Patricka Roye, který se pustil v soutěžním utkání NHL do kličkování mezi hráči, až překročil červenou čáru a porušil tím pravidla. Třeba se podobného kousku dočkáme na příštím Utkání hvězd.

Bobrovskij udělal Marchandovi kličku:

Roy zahrál spoluhráčům z Colorada na nervy v utkání proti Rangers:

Zdroj
nhl.com, youtube.com

Hlavní zprávy