Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

Hronkův první gól v play-off vyřazení Vancouveru neodvrátil, finále konference nemine Edmonton

Rozhodující sedmé utkání v semifinále Západní konference NHL mezi Vancouverem a Edmontonem vyznělo lépe pro Oilers, kteří zvítězili 3:2. Canucks k postupu nestačila ani první branka Filipa Hronka v play-off a sezona pro ně skončila.

Filip Hronek z Vancouveru v souboji s Connorem McDavidem z Edmontonu
zdroj: REUTERS

Edmonton po většinu zápasu domácí tým přehrával a ve druhé třetině byl za svou aktivitu odměněn. Skóre otevřel ve 22. minutě Cody Ceci, o čtyři minuty později na něj navázal tečující Zach Hyman a v čase 35:22 zvýšil už na 3:0 Ryan Nugent-Hopkins.

Domácí se dlouho nemohli dostat do hry. Probudili se až v posledních deseti minutách, ale na obrat to nestačilo. Branku naděje dal osm a půl minuty před koncem Connor Garland a v čase 55:24 skóroval i Hronek.

Český bek se po buly v útočném pásmu dostal k puku na modré čáře a ranou z první prostřelil všechno, co mu stálo v cestě. Hradecký rodák dva dny po prvním bodu v play-off přidal i premiérový gól, ale ke kýženému postupu nepomohl.

Oilers se dostali mezi nejlepší kvarteto ligy po roční pauze, na finále však čekají už od sezony 2005/2006. Ještě výrazně delší je v Albertě čekání na Stanley Cup. Pohár nad hlavu zvedl naposledy tým složený kolem Marka Messiera před 34 lety.

McDavid: V obraně jsme hráli opravdu dobře 

Klíčem k postupové výhře Edmontonu byla defenziva. Oilers totiž dovolili Vancouveru pouze 17 střel na branku. A skvěle zvládli závěr po Hronkově gólu na 2:3. Za čtyři a půl minuty nedovolili domácím jediný pokus, který by došel až ke Stuartu Skinnerovi. "V obraně jsme hráli opravdu dobře. Už v domácím zápase jsme toho Vancouveru moc nedovolili a na jeho ledě jsme to potvrdili," hodnotil kapitán Connor McDavid.

Edmonton sérii otočil ze stavu 2:3. "Byli jsme na hraně vyřazení, ale dokázali jsme skvěle zareagovat. Jsem na celý tým opravdu hrdý," dodal McDavid, jenž se v rozhodujícím zápase neprosadil, přesto zůstal s 21 body druhým nejproduktivnějším hráčem vyřazovacích bojů.

Ještě o tři body více než sedmadvacetiletý Kanaďan nasbíral Leon Draisaitl, který v rozhodujícím duelu připravil vítěznou branku Nugentu-Hopkinsovi. Německý útočník bodoval i ve 12. zápase probíhajícího play-off a útočí na klubový rekord, jenž od roku 1988 drží Messier. Ten se do statistik zapsal v úvodních 14 soubojích o Stanley Cup.

Oilers ve finále Západní konference vyzvou Dallas. "Víme, že mají široký kádr, v němž dokáže zahrozit jakákoli lajna. Teď máme pár dnů na to, abychom se na jejich hokej připravili," uvedl Nugent-Hopkins. "Bude to pro nás náročný test, ale moc se těšíme," doplnil spoluhráče z elitní formace McDavid.

Pro Vancouver skončila úspěšná sezona. Vyhrál Pacifickou divizi, v konferenci po základní části skončil třetí a teprve podruhé za posledních devět sezon se dostal do play-off. "Jsem na kluky hrdý. Vrátili našemu městu i dresu respekt, který v posledních letech ztratili. Fanoušci díky nim mají být na co pyšní," řekl trenér Rick Tocchet.

Vancouver – Edmonton 2:3 (0:0, 0:3, 2:0)

Branky: 52. Garland, 56. Hronek – 22. Ceci, 26. Hyman, 36. Nugent-Hopkins. Střely na branku: 17:29. Diváci: 19 016. Hvězdy zápasu: 1. Nugent-Hopkins, 2. Bouchard (oba Edmonton), 3. Šilovs (Vancouver). Konečný stav série: 3:4.

Zdroj
ČTK, nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články