Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Horák gólem zahájil obrat Calgary, Mrázek druhou výhru nevychytal

New York - Český hokejista Roman Horák odstartoval v nedělním utkání NHL prvním gólem v sezoně obrat Calgary, které v poslední třetině otočilo v Dallasu skóre z 1:3 na konečných 4:3. Jedenadvacetiletý útočník vstřelil z dorážky druhou branku týmu ve 42. minutě a asistenci si u jeho trefy připsal krajan Roman Červenka. Na straně poražených Jaromír Jágr nebodoval.

Slavící hráči Calgary
zdroj: Getty Images autor: Glenn James

Hostující trenér Bob Hartley měl po zápase velkou radost, že jeho slova o druhé přestávce padla na úrodnou půdu a že se jeho svěřenci oklepali z nepovedené prostřední třetiny, kterou prohráli v poměru 0:3. "Apeloval jsem, že pokud chceme do play-off, musíme tahleta utkání vyhrávat. Tohle jsou cenná vítězství. Hráči prokázali vnitřní sílu. Jsem na ně pyšný," uvedl.

Dallas na Calgary nestačil podruhé v krátké době, před pěti dny na ledě soupeře nezvládl úvod a prohrál 4:7. "Jsem velmi zklamaný, opravdu velmi zklamaný, že jsme ani teď doma nezískali dva body. Musíme být silnější v předbrankovém prostoru a taky připraveni bojovat celých šedesát minut," zdůraznil kouč domácích Glen Gulutzan.

Chicago bodovalo už patnáctý zápas v řadě

Hokejisté Chicaga se opět přiblížili rekordu NHL, když i s přispěním asistence Michaela Frolíka udolali na svém ledě obhájce Stanley Cupu Los Angeles 3:2 a bodovali i v patnáctém utkání sezony. Blackhawks nedělním vítězstvím napodobili výkon Edmontonu ze sezony 1984/85 a k vyrovnání historického maxima, které před šesti lety vytvořil Anaheim, jim stačí bodovat i v příštím zápase.

Rekordní rozjezdy se v minulosti pozitivně projevily na konci sezony, kterou Anaheim i Edmonton zakončily ziskem Stanleyova poháru. Tak daleko ale hráči Chicaga nehledí. "Je za námi teprve patnáct zápasů. A pro nás je nejdůležitější, abychom se dostali do play-off a měli výhodu domácího prostředí. To jsou naše cíle. Jakmile se tam dostaneme, začne nám opravdová sezona. V ten moment si nikdo nebude pamatovat, jakou sérii jsme měli v úvodu sezony," řekl útočník Jonathan Toews.

Mrázek si připsal druhý start v brance Detroitu

Talentovaný gólman Petr Mrázek si po vítězném debutu v NHL připsal druhý start v soutěži, v němž podlehl s Detroitem na ledě Minnesoty 2:3. Osudnou se českému brankáři stala pasáž od 30. do 34. minuty, v níž inkasoval všechny tři branky. Soupeř tím obrátil stav z 0:2.

"Nevím, co se s námi během přestávky mezi první a druhou třetinou stalo, ale začali jsme pak kupit chyby. A ani v útoku jsme si toho už potom moc nevytvořili," prohlásil trenér Detroitu Mike Babcock. Mrázek v utkání kryl 21 střel a podle hodnocení zámořských novinářů si počínal opět slušně.

Ani Pavelec s Winnipegem neuspěl

Podobně dopadl v nedělním programu NHL i další zástupce české brankářské školy Ondřej Pavelec. Kladenský odchovanec se s Winnipegem ujal ve čtyřicáté minutě vedení 2:1 nad Bostonem, ale soupeř dvě sekundy před druhou sirénou srovnal a hned v úvodní minutě závěrečné části rozhodl Brad Marchand o výhře 3:2.

"Dnes jsme se porazili sami. Dvacet sekund (gól na 2:1 padl v čase 39:33) před koncem druhé třetiny se dostaneme do vedení, každý je z toho nadšený, ale ještě před odchodem do kabin inkasujeme. To se nesmí stávat, takové stavy musíme udržet," řekl Pavelec, který zneškodnil 23 střel. Winnipeg je po prohře na předposlední příčce ve Východní konferenci a za současným umístěním stojí špatné výsledky doma. Jets ztratili na svém ledě čtvrté utkání v řadě a v domácím prostředí vytěžili jen šest bodů ze 16 možných.

"Musíme teď začít vyhrávat venku. Doma, kde se cítíme dobře, jsme několik zápasů prohráli, tak to musíme napravit jinde. Nechci říct, že nás teď čeká nejdůležitější série venkovních utkání, ale příštích pět šest zápasů má velkou váhu. Pokud je nezvládneme, mohli bychom být ve velkých nesnázích," dodal český gólman.

Souboj Vanka a Crosbyho vyšel lépe pro Kanaďana

Ve Východní konferenci jsou v tabulce horší pouze hokejisté Washingtonu, kteří prohráli v New Yorku s Rangers 1:2. Brankář Michal Neuvirth sledoval utkání pouze ze střídačky. Ve stejné situaci byl i Tomáš Vokoun, náhradník Marka-Andreho Fleuryho, který dovedl Pittsburgh k výhře 4:3 v Buffalu. Zápas nabídl i souboj dvou nejproduktivnějších hráčů sezony, z něhož vyšel lépe Sidney Crosby, který díky gólu a dvěma asistencím snížil náskok Thomase Vanka na rozdíl jednoho bodu.

Všech sedm nedělních utkání skončilo o gól, pouze ve Vancouveru se muselo prodlužovat. Ve vyrovnané bitvě nakonec uspěli hostující St. Louis, kteří vyhráli 4:3 po samostatných nájezdech. Jako autor třetí branky vítězů byl původně označen Vladimír Sobotka, ale později byl gól připsán před brankou clonícímu a tečujícímu Patriku Berglundovi.

Výsledky NHL:

Buffalo - Pittsburgh 3:4 (1:2, 1:0, 1:2) Branky: 7. Hodgson, 30. Vanek, 46. Ott - 1. a 48. Dupuis, 2. Crosby, 58. Martin. Střely na branku 33:35. Diváci: 19.070. Chicago - Los Angeles 3:2 (2:0, 1:0, 0:2) Branky: 7. Seabrook (Frolík), 11. Toews, 21. Sharp - 41. a 53. M. Richards. Střely na branku: 37:27. Diváci: 21.843. Winnipeg - Boston 2:3 (0:0, 2:2, 0:1) Branky: 22. Burmistrov, 40. E. Kane - 31. Seguin, 40. Paille, 41. Marchand. Brankář Ondřej Pavelec odchytal za Winnipeg celý zápas, inkasoval tři branky z 26 střel a úspěšnost zásahů měl 88,46 procenta. Střely na branku: 24:26. Diváci: 15.004. Dallas - Calgary 3:4 (0:1, 3:0, 0:3) Branky: 22. Roussel, 23. Smith, 36. Garbutt - 9. Cammalleri, 42. Horák (Červenka), 43. Stajan, 51. Begin. Střely na branku: 30:26. Diváci: 17.340. Minnesota - Detroit 3:2 (0:1, 3:1, 0:0) Branky: 30. Heatley, 34. Zucker, 34. Mitchell - 9. Brunner, 21. Dacjuk. Brankář Petr Mrázek odchytal za Detroit celý zápas, inkasoval tři branky z 24 střel a úspěšnost zásahů měl 87,5 procenta. Střely na branku: 24:31. Diváci: 19.117. NY Rangers - Washington 2:1 (0:1, 1:0, 1:0) Branky: 28. Hägelin, 45. Stepan - 2. Carlson. Střely na branku: 40:28. Diváci: 17.200. Vancouver - St. Louis 3:4 po sam. nájezdech (2:1, 0:1, 1:1 - 0:0) Branky: 5. Kesler, 20. H. Sedin, 59. Raymond - 14. a rozhodující sam. nájezd Oshie, 28. McDonald, 48. Berglund (Sobotka). Střely na branku: 31:23. Diváci: 18.910. 


Zdroj
ČTK, nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články