Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Hertl si váží role v San Jose. Je to příjemné, když vám věří, říká útočník

Praha - Tomáš Hertl si v San Jose užívá velkou důvěru kouče Petera DeBoera. V předním týmu NHL dorůstá z bezstarostného mladíka čím dál rychleji v jednoho z hlavních tahounů a přesunem z křídla na pozici centra narostla i porce zodpovědnosti, kterou na svých bedrech nese.

Tomáš Hertl
zdroj: ČTK/Doležal Michal

Po loňském finále ale tato sezona skončila pro Sharks nečekaně brzy. Vypadli už v prvním kole play-off s Edmontonem (2:4 na zápasy). "Určitě zklamání. Cíle byly jinde, s týmem, co jsme měli, tak nejvyšší. Myslím, že Edmonton jsme měli porazit, protože v těch vítězných zápasech jsme je suverénně přehráli. V posledním utkání jsme se porazili úplně sami," řekl Hertl.

V sobotu přiletěl z Kalifornie a ještě vstřebává velký časový posun, ale už začal i trénovat. "Po dlouhé době mám trošku delší léto, než jsem míval posledních pár let, kdy jsme hráli dlouho play-off nebo jsem byl na mistrovství světa. A chci to pořádně využít, abych byl připravený na další sezonu," plánoval třiadvacetiletý pražský rodák. Cítí zodpovědnost.

V týmu má výraznou roli, počítají s ním na centra, kam se přesunul z křídla. "Je to příjemné, když vám takhle věří. Hrát centra je ale zároveň ještě náročnější, něco jiného než na křídle, kde útočíte a střílíte a obrana není až taková, zatímco jako centr musíte být všude. Není to lehká role," připustil Hertl. "Bráníte, útočíte, tvoříte hru, je třeba na tom být skvěle fyzicky.

Je nám líto, video expirovalo.
Hertl se v San Jose přesunul na pozici centra a připravuje se na roli lídra

Musím hrát občas i chytřeji než na tom křídle. Tam když jsem si někdy protáhl střídání a přišlo oslabení, já si dvě minuty odpočíval," porovnal oba posty. Kolem tohoto tématu se také točila řeč při výstupních pohovorech. "Bavili jsme se celkově o sezoně. S tím, že jsem to neměl jednoduché. Začátek povedený, ale pak jsem musel na operaci s kolenem. Po návratu to bylo dobré, ale když byly dva zápasy rychle za sebou, v tom druhém to nebylo fyzicky úplně ono. Když z toho takhle vypadnete, fyzička se dohání těžce," přitakal Hertl.

DeBoer ho navíc postupně využíval čím dál víc. "Hrál jsem fakt hodně, začal jsem hrát přesilovky i oslabení. Také říkal, že potřebuje, abych byl na pozici centra ještě lepší ve všem, hlavně na vhazování, aby mě mohl posílat na rozhodující chvíle," uvedl Hertl. Bere to jako výzvu, na pozici centra má začít s výhledem na celou sezonu. "A chci se na to připravit, aby to nebylo tak, že bude pár zápasů dobrých a pár špatných. Chci mít sedm dobrých, pak třeba může být jeden horší. Doufám, že mi to půjde," přál si bývalý útočník Slavie.

Tomáš Hertl
zdroj: AP autor: Rick Scuteri

Bude navíc hrát o svou budoucnost. Po příštím ročníku mu končí kontrakt s platem tři miliony dolarů na sezonu a stane se chráněným volným hráčem. "Je to ošidné. Nejde na to nemyslet, ale zase se nemůžete stresovat, když to třeba úplně nepůjde. Někdy 30 zápasů nemáte nic a pak najednou to všechno vylítne a začne vám to tam padat. Když budu hrát dobře, body přijdou a podle toho bude i smlouva. Ale nelze se tím nechat svazovat." Z pozice hráče vyřazeného týmu je pro něho těžké sledovat vrcholící boje o Stanley Cup.

"Hrát play-off je něco neskutečnýho. Euforie už jen z toho, když třeba ubráníte oslabení. Je to úplně jiné oproti základní části. Člověka mrzí, že se nedostane takhle daleko," přiznal Hertl. Favorita v poslední čtyřce nemá. 

"Jediný Čech je Ondra Kaše v Anaheimu, ale to je zase jeden z našich největších rivalů... Po prvním kole jsem si říkal, že asi zase vyhraje Pittsburgh, co nás porazil minulý rok. Také Nashville hraje výborně, zároveň je tam Ottawa, které nikdo nevěřil. Nejradši bych viděl náš tým jako minulý rok," pousmál se Hertl.

Energii nabíral při dovolené na havajském ostrově Maui. "Minulý rok jsem rehabilitoval a dovolenou si moc neužil. Počasí nám vyšlo krásně. Miluju moře a slanou vodu, která mi pomohla i zahojit nějaké šrámy. Vyčistil jsem si hlavu a zrelaxoval, teď se vrhnu do práce," uzavřel Hertl.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články