Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Zbrojovka Brno - AC Sparta Praha B

Hertl proti Vegas zářil a dvakrát skóroval, Mrázek dovedl Carolinu k další výhře

Tomáš Hertl, který se stal první hvězdou zápasu, zařídil dvěma góly vítězství San Jose 5:2 nad Vegas a snížení stavu série na 2:3. Stejným poměrem prohrává v sérii i Winnipeg, který doma podlehl St. Louis 2:3. Petr Mrázek zastavil v úvodním kole play-off NHL třicet střel Washingtonu a dovedl Carolinu k výhře 2:1, po které je série vyrovnaná 2:2.

Tomáš Hertl ze San Jose Sharks
zdroj: ČTK/AP autor: Jeff Chiu

Carolina se ujala vedení už po sedmnácti sekundách, když skvěle sehrála přečíslení a Warren Foegele zakončil akci střelou do prázdné branky. Mrázka, který minule vychytal čisté konto, překonal v polovině zápasu v přesilové hře Alexandr Ovečkin. Ruský kanonýr se prosadil ze své typické pozice v levém kruhu střelou bez přípravy. Zápas rozhodl v poslední minutě druhé třetiny Teuvo Teräväinen.

"Snažíme se hrát naši hru, bojovat a dělat i všechny malé detaily správně. Úžasní byli také fanoušci, jako bychom měli díky nim hráče navíc," vysvětlil Mrázek, proč Carolina doma vyrovnala s obhájcem Stanleyova poháru krok z 0:2 na 2:2. "Moc to pro nás znamená, že se k nim vracíme za nerozhodného stavu. Pokud ale chceme postoupit, musíme vyhrát i u nich," podotkl český brankář, který chytá v play-off s úspěšností 91,9 procenta.

Mrázek si nejdůležitější zákrok připsal při závěrečném náporu Washingtonu. Zjevil se před ním nikým nehlídaný Jevgenij Kuzněcov, ale Mrázek výborně zasáhl lapačkou a ve spolupráci s Justinem Faulkem zneškodnil i následnou dorážku Nicklase Bäckströma.

"Když uděláme chybu, je tam Petr. Chytal opět solidně. V obou našich domácích zápasech byl rozdílovým hráčem," chválil Mrázka trenér Caroliny Rod Brind'Amour. "Je to skvělý gólman. Dělá v pravý čas klíčové zákroky, přesně tohle od brankáře v play-off potřebujete," přidal pochvalu útočník Caroliny Justin Williams.

Není ale pro Carolinu vše ideální, mimo hru mají dalšího útočníka základní sestavy; ze zápasu totiž odstoupil Jordan Martinook. Minulé utkání nedohráli Micheal Ferland a Andrej Svečnikov, který byl po bitce s Ovečkinem otřesený a podstoupil sérii vyšetření. "Vždy jsme opatrní. Nebudeme ho hnát zpět, ale navštívil jsem ho a cítí se skvěle," řekl kouč ke stavu talentovaného Svečnikova.

Washington přišel o T.J. Oshieho, jehož Foegele tvrdě narazil na mantinel, i o náskok v sérii. "Nemůžeme spoléhat, že někdo dá gól nebo zachrání situaci. Musíme hrát jako tým, každý musí plnit svou roli a podat stoprocentní výkon. Pokud tomu tak nebude, těžko budeme vyhrávat," řekl Ovečkin.

San Jose v předchozích čtyřech zápasech inkasovalo pokaždé gól do minuty a půl. Tentokrát si začátek pohlídalo a v čase 1:16 udeřil Hertl. Český útočník trefil z levého kruhu vzdálenější roh branky Marca-Andre Fleuryho. Logan Couture zvýšil brzy na 2:0.

"Konečně jsme skvěle začali," oddechl si Hertl. "Hraje se mnohem líp, než když musíme dotahovat náskok od prvních minut. První gól nám taky pomohl v tom, že jsme hned dostali do varu naše fanoušky. Celý zápas byli úžasní," dodal.

Hráči Vegas snížili dvakrát na rozdíl jedné branky a Reilly Smith v přečíslení zahodil šanci na vyrovnání. Další drama odmítl Hertl, který uklidnil domácí v přesilové hře gólem na 4:2. Břevno v následujícím střídání ho připravilo o hattrick.

"Tohle byl nesmírně důležitý zápas a potřebujete, aby to vaši klíčoví hráči vzali na sebe. To (Hertl) udělal. Podle mě byl nejlepším hráčem na ledě," chválil trenér Peter DeBoer českého útočníka. "Hodně nám pomohl jeho první gól, vedli jsme poprvé od úvodního zápasu série. Naši hru v dalších třech duelech ovlivnilo, že jsme rychle inkasovali," dodal kouč. Výhru San Jose pojistil Joe Pavelski trefou při power-play.

Ve Winnipegu pokračoval trend, že v sérii vítězí jen hosté, i když průběh naznačoval změnu. Kanadský klub se ujal vedení po trefě Adama Lowryho už ve dvanácté sekundě a ve čtrnácté minutě zvýšil Kevin Hayes. St. Louis zápas otočilo třemi zásahy ve třetí třetině. V přesilové hře snížil Ryan O'Reilly, vyrovnal Brayden Schenn a domácí hráče i fanoušky zmrazil patnáct sekund před koncem Jaden Schwartz.

Výsledky:

Východní konference - 4. zápas:

Carolina - Washington 2:1 (1:0, 1:1, 0:0)
Branky: 1. Foegele, 40. T. Teräväinen - 31. Ovečkin. Střely na branku: 24:31. Brankář Petr Mrázek odchytal za Carolinu celé utkání, inkasoval jeden gól z 31 střel a úspěšnost zásahů měl 96,77 procenta. Diváci: 19 202. Hvězdy zápasu: 1. Mrázek, 2. T. Teräväinen, 3. Foegele (všichni Carolina). Stav série: 2:2.

Západní konference - 5. zápasy:

Winnipeg - St. Louis 2:3 (2:0, 0:0, 0:3)
Branky: 1. Lowry, 14. K. Hayes - 42. R. O'Reilly, 54. B. Schenn, 60. Schwartz. Střely na branku: 31:29. Diváci: 15 321. Stav série: 2:3.

San Jose - Vegas 5:2 (2:1, 1:0, 2:1)
Branky: 2. a 55. Hertl, 11. Couture, 33. Goodrow, 59. Pavelski - 20. R. Smith, 52. Marchessault. Střely na branku: 29:32. Diváci: 17 562. Hvězdy zápasu: 1. Hertl, 2. E. Karlsson, 3. M. Jones (všichni San Jose). Stav série: 2:3.

Zdroj
ČTK, nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články