Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Hertl přispěl gólem k výhře San Jose, Chicago začalo domácí porážkou

New York - V úvodní hrací den NHL se mezi střelce zapsali i čeští útočníci Tomáš Hertl a Jiří Hudler. Z vítězství se ale radoval pouze Hertl, který přispěl k výhře hokejistů San Jose na ledě Los Angeles 5:1. Hudler byl jediným úspěšným střelcem Calgary, které podlehlo stejným poměrem Vancouveru.

Tomáš Hertl
zdroj: AP autor: Rick Scuteri

Canucks se částečně pomstili kanadskému rivalovi za vyřazení v jarním play-off. Hudler, který má za sebou nejproduktivnější sezonu v kariéře, snížil v prostřední části po kombinaci celého útoku na 1:2. Zápas ale patřil formaci dvojčat Henrika a Daniela Sedinových, s kterými nastupuje na startu sezony Brandon Sutter.

Posila z Pittsburghu zaujala místo, které po boku švédských hvězd patřilo v minulém ročníku Radimu Vrbatovi. Formace se postarala o tři branky, Sutter v 19. minutě zvýšil na 2:0, když puk trefil baseballově ze vzduchu. "Pravděpodobně bych to v 99 případech ze sta netrefil. Měl jsem štěstí," řekl Sutter, který si připsal vítěznou branku utkání.

Gólem vstoupil do nového ročníku i Hertl, přestože utkání nezačal dobře. Jednadvacetiletý český útočník už při prvním střídání v osobním souboji neubránil Nicka Shorea, který tečí rozjásal ve druhé minutě fanoušky Los Angeles. V dalším průběhu zápasu už ale skórovali jen hráči San Jose. Čtvrtý gól zaznamenal Hertl, který v přesilové hře stínil brankáři Jonathanu Quickovi a tečoval střelu Marka-Edouarda Vlasice. Přispěl tak k úspěšné premiéře nového kouče Sharks Petera DeBoera.

Trenér Toronta Mike Babcock jako první otestoval nové pravidlo o přezkoumání záběrů, zda inkasovanému gólu nepředcházel faul na brankáře, a uspěl. Záznamy prokázaly, že Tomáš Plekanec zasáhl holí gólmana Jonathana Berniera do masky a vyvedl ho z rovnováhy ještě předtím, než puk přešel přes brankovou čáru.

Proto nebyla ve druhé třetině za stavu 1:1 uznána trefa Jeffa Petryho. Babcockův tah ale znamenal jen dílčí vítězství. Zkušený kouč, který po deseti letech v Detroitu změnil v létě působiště, zahájil novou éru na lavičce Toronta domácí prohrou 1:3. V dresu poražených nenastoupil Roman Polák.

"Nebyla to má zásluha, ale mých asistentů. Andrew Brewer o tom pověděl Jimu Hillerovi, který řekl, že do toho jdeme," uvedl Babcock, který při nástupu do týmu prohlašoval, že s ním přišla bolest. S výkonem svých svěřenců mohl být spokojen. Byli lepší, ale narazili na skvělého brankáře Careyho Price, který si připsal 36 zásahů a byl hlavním hrdinou zápasu.

Mike Babcock: "V NHL neexistuje morální vítězství. Buď vyhrajete, nebo prohrajete."

New York Rangers pokazili Chicagu slavnostní večer a na ledě úřadujících šampionů zvítězili 3:2. Obhájci Stanleyova poháru si před utkáním připomněli červnový triumf téměř půlhodinovým ceremoniálem, během kterého vyvěsili pod strop plaketu na počest vítězství v soutěži. Jako by slavnostní chvíle na hokejisty Chicaga zapůsobily a byli v první třetině myšlenkami mimo hru, protože v ní inkasovali všechny tři branky a ztrátu už nedohnali.

Minutu před koncem jim rozhodčí neuznali vyrovnávací gól, protože přerušili hru dříve, než vyšťoural Patrick Kane puk zpod betonu Henrika Lundqvista. "Dobré rozhodnutí," ušklíbl se po zápase švédský brankář, který přiznal, že se Rangers na úvod utkání zaměřili. "Ceremoniál se trochu protáhl, byli jsme malinko naštvaní, proto jsme je chtěli potrestat. Říkali jsme si taky, že potřebujeme dobře vstoupit do zápasu, abychom umlčeli jejich fanoušky. A to se nám povedlo," uvedl.

Výsledky středečních zápasů NHL:

Toronto - Montreal 1:3 (0:1, 1:0, 0:2)
Branky: 21. Van Riemsdyk - 4. a 60. Pacioretty, 53. Galchenyuk. Střely na branku: 37:30. Diváci: 19 241.
Hvězdy zápasu: 1. Price (Montreal), 2. Bernier (Toronto), 3. Galchenyuk (Montreal).

Chicago - NY Rangers 2:3 (1:3, 1:0, 0:0)
Branky: 15. Panarin, 27. Teräväinen - 2. Lindberg, 17. Klein, 20. Stepan. Střely na branku: 34:27. Diváci: 22 104.
Hvězdy zápasu: 1. Klein, 2. Lindberg (oba NY Rangers), 3. Panarin (Chicago).

Calgary - Vancouver 1:5 (0:2, 1:1, 0:2)
Branky: 24. Hudler - 11. Hansen, 19. Sutter, 40. D. Sedin, 49. Burrows, 57. H. Sedin. Střely na branku: 30:44. Diváci: 19 289.
Hvězdy zápasu: 1. D. Sedin, 2. Sutter, 3. Tanev (všichni Vancouver).

Los Angeles - San Jose 1:5 (1:2, 0:2, 0:1)
Branky: 2. Shore - 10. Thornton, 16. Pavelski, 27. Burns, 29. Hertl, 44. Donskoi. Střely na branku: 20:32. Diváci: 18 230.
Hvězdy zápasu: 1. Pavelski, 2. Thornton, 3. Burns (všichni San Jose).

Zdroj
ČTK, nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články