Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Hertl chválí sezonu v San Jose: Konečně jsem mohl ukázat, že na to mám

Hokejový útočník Tomáš Hertl má za sebou vydařenou sezonu v NHL v dresu San Jose, ve které nastřílel nejvíce branek od příchodu do týmu Sharks před pěti lety. Největší radost však měl z toho, že v průběhu sezony neměl zdravotní problémy, které jej v minulých letech často provázely. Agenta českého útočníka Roberta Spálenku a jeho spolupracovníky čeká v příštích týdnech jednání o nové smlouvě pro svého hvězdného klienta v San Jose.

Tomáš Hertl
zdroj: ČTK/AP/Jeff Chiu

"Sezonu hodnotím úspěšně, konečně jsem byl zdravý a mohl jsem ukázat, že na to mám, a neřešit koleno. Mohl jsem ukázat, že je vše v pohodě a že můžu hrát," pochvaloval si Hertl po čtvrtečním návratu z USA do Prahy. Čtyřiadvacetiletý útočník si postupně buduje v San Jose stále výraznější postavení, patřil mezi klíčové hráče týmu.

"Každým zápasem šla moje hra nahoru a myslím si, že v play-off to vyvrcholilo. Hodně se mi dařilo a věřil jsem, že můžeme jít ještě dál. Nepodařilo se to, ale za sezonu, jak dopadla, jsem rád," zhodnotil odchovanec pražské Slavie poslední rok. San Jose bezpečně postoupilo do play-off, ve druhém kole ale nestačilo na Vegas.

"Momentálně ještě spíše převažuje zklamání ze závěru sezony. Vždy chcete jít co nejdál a hrát o Stanley Cup. Myslím si, že na Vegas jsme měli, ale měli v bráně Fleuryho, který ještě teď proti Winnipegu chytá neskutečně. Byla to ale škoda, série byla hodně vyrovnaná. Rozhodly naše chyby," řekl Hertl k play-off. V poslední sezoně nasbíral včetně play-off 55 kanadských bodů v 89 zápasech, s čímž byl spokojený. Důležitější však pro něj byla silnější pozice v týmu.

"Moje role se mění. Hraji opravdu všechno, nejsou to jen přesilovky. Nespoléhá se jen na to, že dám góly. Hrál jsem rozhodující minuty, ať se prohrávalo nebo vyhrávalo. Měl jsem jeden z největších prostorů na ledě," pochvaloval si. Přiznal však, že v úvodu sezony si na to musel zvykat. "Od druhé poloviny to bylo lepší a věděl jsem, že se ze mě stává trošku lídr, a když bude potřeba, že gól dokážu dát. V plno zápasech jsem dával góly v posledních minutách a mohl jsem týmu pomoct. Zvykám si a učím se," řekl Hertl.

Účastník tří světových šampionátů navíc věří, že v příštích letech bude jeho role ještě větší. "Chci být lídr, protože věřím, že jsem ten typ hráče. Že můžu vést a pomoct týmu. Vím ale, že se pořád musím učit a připravit se na to. V týmu máme hráče jako Joe Thornton nebo Joe Pavelski, kteří už něco dokázali. Tak se snažím od nich učit nebo přebírat," přiznal.

V příštích týdnech ale Hertla a agenturu, která jej zastupuje, čeká pokračování jednání o nové smlouvě. "Během sezony jsem se chtěl soustředit na hru a nechtěl jsem, aby mě to svazovalo. Věřím, že to dopadne nejlépe, jak může," řekl.

Prioritou agenta Roberta Spálenky je podepsat víceletý kontrakt. "Se San Jose jsme ve spojení už delší dobu, o nové smlouvě už se jedná. Myslím si, že jednání budou trvat ještě delší dobu, protože jde o delší a vysoký kontrakt. Samozřejmě obě strany mají nějaké představy, které se pomaličku sbližují. Zatím ale nejsme na úrovni, kdy bychom byli spokojeni," řekl Spálenka.  

Hertl dosud uzavřel se San Jose dvě smlouvy, nejprve klasickou tříletou nováčkovskou a poté dvouletou s ročním platem tři miliony dolarů. "Teď preferujeme dlouhou smlouvu, ale tak dlouhou, abychom mohli po jejím ukončení podepsat ještě jednu dlouhou. Nechceme jít úplně na maximum délky, ale chceme dlouhodobou," uvedl Spálenka.

Ilustrační foto

Podle pravidel NHL mohou hráči podepsat maximálně osmileté smlouvy, což Spálenka pro svého klienta nechce. "Když hráč končí smlouvu, tak je velký rozdíl, jestli mu je třicet nebo třiatřicet. Starší už pak podepisují jen na rok nebo dva," řekl. Dá se předpokládat, že Hertlovi zástupci preferují kontrakt na čtyři až šest let. 

Po návratu ze zámoří se Hertl chystá na dovolenou k moři, brzy se ale začne připravovat na další sezonu."K moři jezdím vždy rád, užít si slanou vodu. Zapotápět se nebo spíše šnorchlovat. I když hraju za Žraloky, tak k nim mám velký respekt a držím se dále," pousmál se. Dlouhé volno ale mít nebude.

"Když moc dlouho odpočívám, jsem z toho spíše unavený. Podruhé za sebou budu mít tři měsíce čas na přípravu, tak věřím, že se připravím ještě lépe než loni a budu na tom fyzicky lépe," dodal Hertl, který v létě poprvé pořádá i vlastní hokejovou akademii v Benešově.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články