Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Sportovní zprávy

Góly Pastrňáka se Zachou Bostonu nestačily, Utah si osladil premiéru výhrou

David Pastrňák a Pavel Zacha odstartovali novou sezonu vstřelenými góly. Čeští útočníci svými trefami ale neodvrátili prohru Bostonu 4:6 na ledě vítěze Stanley Cupu Floridy. Utah, jenž se po minulém ročníku přestěhoval z Arizony, porazil ve svém prvním utkání doma Chicago 5:2. V brance poražených inkasoval Petr Mrázek čtyřikrát z 24 střel. Radek Faksa má za sebou vítěznou premiéru v dresu St. Louis, které vyhrálo v Seattlu 3:2.

David Pastrňák v utkání s Floridou
zdroj: USA Today Sports autor: Sam Navarro

Florida vykročila do sezony, ve které obhajuje vítězství v elitní soutěži, rázně. Už v sedmé minutě vedla 2:0 a úvodní třetinu vyhrála i díky dvěma gólům Sama Bennetta 4:1.

"Koukat se, jak jde vlajka (na počest vítězství Stanleyova poháru) nahoru, zatímco se držíte se spoluhráči za ramena, bylo emotivní a speciální. Dodalo nám to trochu energie a skvěle jsme sezonu odstartovali. Hráli jsme svůj hokej," rozplýval se Bennett.

První branku Bostonu v ročníku obstaral Zacha, který se v oslabení trefil z levého kruhu pod horní tyč a snížil na 1:2. Pastrňák naopak šťastnou brankou uzavřel v předposlední minutě gólový účet utkání.

Český útočník přihrával, ale puk se odrazil od brusle bránícího Dmitrije Kulikova a prošel mezi betony Sergeje Bobrovského.

Na druhé straně ještě nechytal Jeremy Swayman, který před pár dny podepsal s Bostonem smlouvu na osm let za 66 milionů dolarů.

Jeho náhradník Jonas Korpisalo inkasoval šestkrát z 35 střel. "Nebyli jsme v mnoha oblastech dost dobří. Soupeř ano," uvedl trenér Bostonu Jim Montgomery.

"Neumím přesně vysvětlit, proč jsme vypadali tak pomalí. Nejen prvních deset minut, ale celý zápas," doplnil.

Prvním střelcem Utahu v soutěži byl Dylan Guenther, který překonal Mrázka v páté minutě střelou zpoza pravého kruhu.

Kapitán týmu Clayton Keller zvýšil z dorážky do odkryté branky a v půlce zápasu Barrett Hayton upravil skóre na 3:0 tečí.

Chicago zápas zdramatizovalo, prosadili se Teuvo Teräväinen a Nick Foligno. Domácí si pojistili výhru až dvěma góly v poslední minutě.

Při hře hostí bez gólmana skóroval Guenther a Mrázek poté ještě kapituloval po teči Lawsona Crouseho. Na český brankářský souboj nedošlo, Karel Vejmelka plnil roli náhradníka.

Faksa změnil v létě poprvé v NHL dres a po devíti sezonách v Dallasu zakotvil v St. Louis. Nastupoval ve čtvrté formaci, na ledě strávil deset minut a po zápase se radoval z výhry.

Všechny branky padly v Seattlu v prostřední části. Lépe ji začali domácí, vypracovali si dvoubrankový náskok, ale Blues zápas otočili v rozmezí 34. až 36. minuty. Obrat řídil dvěma góly Jordan Kyrou.

Výsledky úterních zápasů NHL:

Seattle – St. Louis 2:3 (0:0, 2:3, 0:0)
Branky: 21. Dunn, 23. Tolvanen – 34. a 36. Kyrou, 36. Broberg. Střely na branku: 32:25. Diváci: 17 151. Hvězdy zápasu: 1. Kyrou, 2. Binnington (oba St. Louis), 3. Tolvanen (Seattle).

Florida – Boston 6:4 (4:1, 1:1, 1:2)
Branky: 7. a 20. Bennett, 8. Luostarinen, 19. Reinhart, 30. Gadjovich, 47. Rodrigues – 16. Zacha, 33. McAvoy, 57. Frederic, 59. Pastrňák. Střely na branku: 35:28. Diváci: 19 813. Hvězdy zápasu: 1. Bennett, 2. Reinhart, 3. Rodrigues (všichni Florida).

Utah – Chicago 5:2 (2:0, 1:1, 2:1)
Branky: 5. a 60. Guenther, 14. Keller, 29. Hayton, 60. Crouse – 35. Teräväinen, 45. N. Foligno. Střely na branku: 25:26. Brankář Mrázek odchytal za Chicago 58:42 minuty, inkasoval čtyři branky z 24 střel a úspěšnost zásahů měl 83,33 procenta. Diváci: 11 131. Hvězdy zápasu: 1. Guenther, 2. Ingram, 3. O'Brien (všichni Utah).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články