Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Kubalíkův hvězdný den. Útočník Chicaga si připsal v předkole play-off pět bodů

Při své premiéře v play-off NHL zazářil pěti body, vyrovnal druhý nejlepší český výkon ve vyřazovacích bojích a zároveň překonal nováčkovský rekord při debutu, který držel se čtyřmi body (2+2) Daryl Evans z Los Angeles z roku 1982. Dominik Kubalík se podílel dvěma góly a třemi asistencemi v úvodním utkání předkola na výhře Chicaga 6:4 nad Edmontonem. Martin Nečas z Caroliny zase vstřelil vítězný gól na 3:2 proti New Yorku Rangers.

Je nám líto, video expirovalo.
Kubalík přepisoval rekordy

Kubalík vyrovnal výkonem pěti bodů v jednom utkání play-off počin Vladimíra Růžičky staršího z roku 1991, kdy se tehdejší útočník Bostonu postaral proti Pittsburghu o gól a čtyři přihrávky.

Z českých hráčů v historii play-off NHL nasbírali více bodů David Pastrňák z Bostonu a Patrik Eliáš z New Jersey. Pastrňák 14. dubna 2018 při výhře Bruins nad Torontem 7:3 nasbíral šest bodů za tři branky a stejný počet přihrávek. Eliáš 22. dubna 2006 při vítězství Devils nad Rangers k dvěma trefám přidal čtyři asistence.

Kubalíkova bomba v přesilovce:

Kubalík si už v první třetině připsal tři body za tři asistence. V osmé minutě po jeho bekhendové přihrávce kapitán Jonathan Toews otočil stav na 2:1 pro Blackhawks, kteří se dostali do kvalifikace z 12. místa, zatímco Edmonton z páté pozice.

Přispěl i ke gólům Brandona Saada a opět Toewse, kteří upravili už na 4:1. V 27. minutě v další početní výhodě Kubalík přesnou ranou z pravého kruhu po předchozím snížení držitele Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče Leona Draisaitla vrátil Chicagu tříbrankový náskok.

Kubalíkova druhá trefa:

Vyhnal tak z branky Oilers Mikea Smitha, jehož nahradil Mikko Koskinen. Toho překonal Kubalík v další přesilovce v 38. minutě, kdy tečoval střelu Duncana Keitha od modré čáry. V polovině závěrečné části měl šanci dovršit při trestu Kailera Yamamota i hattrick. Za Oilers zkorigovali výsledek James Neal a Ryan Nugent-Hopkins.

Bitka mezi Justinem Williamsem z Caroliny (vlevo) a Ryanem Stromem z NY Rangers
zdroj: ČTK/PA autor: Frank Gunn

Hurricanes slavili díky Nečasovi

Carolina se stejně jako Chicago po úvodní výhře ujala vedení v sérii hrané na tři vítězné zápasy. Týmy, které projdou z předkola dál, postoupí do prvního kola play-off. To se už bude hrát v obvyklém formátu na čtyři výhry.

V utkání mezi Hurricanes a Rangers bylo od začátku na co koukat, hra navíc nepostrádala ze standardu vyřazovacích soubojů prakticky nic. A vidět byli i čeští zástupci.

V dresu vítězů se blýskl útočník Martin Nečas, který v závěru zápasu zvýšil náskok Caroliny na 3:1 těsně po vypršení přesilové hry poté, co díky tečované střele prostřelil Henrika Lundqvista. Protože Rangers v předposlední minutě dokonce v oslabení ještě snížili, znamenal Nečasův zásah vítězný gól.

Jeho spoluhráč v brance Petr Mrázek mohl pomýšlet na čisté konto víc než polovinu duelu, až před koncem druhé třetiny ho překonal další tečí Mika Zibanejad. Do utkání nastoupil v dresu New Yorku Filip Chytil, ale za 16 minut hry se bodově neprosadil.

Kdo bude mít navrch v předkole play-off a jaké novinky nabídla NHL v letním období? Poslechněte si Hokej fokus podcast:

Zápas nabídl nejen nespočet tvrdých hitů, ale také nefalšovanou bitku už po necelých třech minutách mezi Justinem Williamsem z Caroliny a Ryanem Stromem. Williams, loni ještě kapitán Hurricanes, je přitom 38letý veterán, který se rozhodl prodloužit si kariéru o další sezonu až v rozběhnutém ročníku.

Skóre utkání otevřel obránce Jaccob Slavin už po 61 sekundách a poslal Carolinu do vedení. Náskok navýšil Sebastian Aho v přesilovce. V závěru pak upravil na konečných 2:3 Marc Staal, víc ale Rangers nestihli.

Simon ani Rittich nenastoupili

Hokejisté Montrealu porazili Pittsburgh 3:2 v prodloužení gólem ze 74. minuty. V další sérii kvalifikace o 1. kolo Východní konference udolal New York Islanders tým Floridy 2:1. V Západní konferenci vyhrálo Calgary i bez Davida Ritticha nad Winnipegem 4:1.

Montreal vedl 2:0 po trefách Jesperiho Kotkaniemiho a Nicka Suzukiho, ale slibný náskok se mu rozplynul v rozmezí 30. až 33. minuty. Pittsburgh vyrovnal góly Sidneyho Crosbyho a Bryana Rusta a ve třetí třetině měl za stavu 2:2 dvě ideální situace, aby otočil skóre. Promarnil ale 92 sekund dlouhou přesilovou hru pět na tři a v 57. minutě zahodil Conor Sheary trestné střílení.

Také Montreal mohl rozhodnout z trestného střílení, Jonathan Drouin ale v prodloužení neuspěl s bekhendovou kličkou. Kanadský klub, který do play-off postoupil z dvanácté příčky, se ale o chvíli později už radoval. První bod v sérii, která se hraje na tři vítězné zápasy, mu zařídil obránce Jeff Petry střelou z pravého kruhu. Poraženým scházel Dominik Simon, který se zotavuje z operace levého ramene.

Islanders položili základ výhry v první polovině zápasu, když se prosadili Jean-Gabriel Pageau a Anthony Beauvillier. Florida se postupem času zlepšovala, ale utkání už pouze zdramatizovala kontaktní brankou, kterou vstřelil v úvodu třetí třetiny po průniku Jonathan Huberdeau.

Trenéři Calgary upřednostnili gólmana Cama Talbota, jenž kapituloval jako první - v deváté minutě ho střelou bez přípravy překonal z levého kruhu Andrew Copp. Prostřední část ale ovládli Flames a střeleckou převahu 18:6 promítli třemi góly do skóre. K obratu jim pomohly i speciální formace: Johnny Gaudreau a Mikael Backlund využili přesilovou hru, zatímco Tobias Rieder udeřil v oslabení. Výhru pojistil Andrew Mangiapane při hře Winnipegu bez gólmana.

Dva klíčoví útočníci Winnipegu navíc zápas nedohráli. Mark Scheifele odstoupil už v šesté minutě, když se po kolizi s Matthewem Tkachukem u mantinelu držel s bolestivou grimasou za levou nohu. Útočník Calgary nebyl za zákrok vyloučen, ale trenér Jets Paul Maurice jej obvinil z úmyslného kopnutí.

"Mohl mu přeříznout achilovku a ukončit kariéru. Byl to nechutný zákrok," zlobil se Maurice. Jeho další svěřenec Patrik Laine opustil led v 55. minutě. Finský útočník se držel za pravou ruku, do níž ho krosčekoval při potyčce obránce Calgary Mark Giordano.

Kvalifikace play-off NHL v Torontu a Edmontonu - 1. zápasy:

Východní konference (Toronto):

Carolina - New York Rangers 3:2 (1:0, 1:1, 1:1)
Branky: 2. Slavin, 27. Aho, 51. Nečas - 35. Zibanejad, 59. M. Staal. Střely na branku: 37:26. Petr Mrázek odchytal za Carolinu celý zápas, inkasoval dvě branky z 26 střel a úspěšnost zásahů měl 92,31 procenta. Hráno bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. Slavin (Carolina), 2. Zibanejad (NY Rangers), 3. Aho (Carolina).

NY Islanders - Florida 2:1 (1:0, 1:0, 0:1)
Branky: 12. Pageau, 24. Beauvillier - 41. Huberdeau. Střely na branku: 28:28. Hráno bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. Pageau, 2. D. Toews (oba NY Islanders), 3. Ekblad (Florida).

Pittsburgh - Montreal 2:3 v prodl. (0:1, 2:1, 0:0 - 0:1)
Branky: 30. Crosby, 33. Rust - 12. Kotkaniemi, 27. Suzuki, 74. Petry. Střely na branku: 41:35. Hráno bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. Petry, 2. Price (oba Montreal), 3. Crosby (Pittsburgh).

Západní konference (Edmonton):

Edmonton - Chicago 4:6 (1:4, 1:2, 2:0)
Branky: 3. McDavid, 25. Draisaitl, 57. Neal, 57. Nugent-Hopkins - 8. a 13. J. Toews (na obě D. Kubalík), 27. a 38. D. Kubalík, 6. D. Strome, 10. Saad (D. Kubalík). Střely na branku: 29:42. Hráno bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. Kubalík, 2. J. Toews (oba Chicago), 3. McDavid (Edmonton).

Calgary - Winnipeg 4:1 (0:1, 3:0, 1:0)
Branky: 28. Gaudreau, 33. Rieder, 39. Backlund, 59. Mangiapane - 9. Copp. Střely na branku: 33:18. Hráno bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. Gaudreau, 2. Mangiapane, 3. Backlund (všichni Calgary).

Zdroj
ČT sport, nhl.com, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články