Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Frolík řídil hru Calgary, připsal si hned čtyři asistence. Krejčí se prosadil počtvrté v řadě

Útočník Michael Frolík se blýskl v NHL čtyřmi asistencemi, kterými se podílel na výhře Calgary 6:3 nad Vegas, a byl vyhlášen třetí hvězdou zápasu. Vítězství kanadského klubu podpořil 25 zásahy brankář David Rittich. David Krejčí skóroval počtvrté v řadě, ale neodvrátil prohru Bostonu 2:4 v Pittsburghu. Jakub Voráček pak dostal v NHL trest na dva zápasy za faul na obránce Johnnyho Boychuka z Islanders. 

Michael Frolík se raduje se spoluhráči
zdroj: ČTK/The Canadian press

Frolík, který hraje v NHL desátou sezonu, vstřelil v soutěži dvakrát hattrick (oba v sezoně 2015/16), čtyři asistence si ale připsal poprvé. Útočné vlohy v sobě rozhodně má, na začátku kariéry se mu říkalo Baby Jágr, postupem času ho ale trenéři pasovali do role defenzivního specialisty.

Frolík, který v předchozích šesti zápasech nebodoval, se zapsal poprvé do statistiky v osmé minutě u gólu na 2:0. Kladenský odchovanec přihrál puk ve středním pásmu z prostoru u střídaček Mikaelu Backlundovi, který přejel modrou čáru a skóroval střelou přes obránce. Ostatní Frolíkovy asistence vedly k hattricku Matthewa Tkachuka, který z rychlých protiútoků zvýšil skóre trefami do odkryté branky na 3:1 a 5:3.

"Dobře jsme napadali a volili jsme také dobrá řešení našich akcí. Celkově oba moji spoluhráči Fro a Chucky (Backlund) hráli úžasně. Posílali mi puky přímo na čepel a mohl jsem tak bez přípravy střílet. Byla radost s nimi hrát," prohlásil Tkachuk. Svůj první třígólový večer v NHL zkompletoval při power-play střelou od červené čáry, kam mu puk přistrčil Frolík, který v obranném pásmu zachytil nepřesnou přihrávku hostů.

Útočná řada Frolík, Backlund (3+1), Tkachuk (2+1) nasbírala celkem jedenáct bodů a její členové obsadili všechny pozice pro tři nejlepší hráče zápasu. "Byla to zábava, naše lajna prožila dobrý večer. Ze všeho nejdůležitější ale je, že jsme vyhráli. Jsme šťastní, že jsme týmu pomohli a že jsme zastavili sérii proher. Potřebujeme, abychom i příště v takovém výkonu pokračovali," podotkl Frolík.

Trenéru Calgary Billu Petersovi tak vyšel tah, když dal toto trio dohromady. Promícháním sestavy zareagoval na předchozí čtyři prohry, kvůli kterým je v sobotu o bod přeskočilo v čele Západní konference i Pacifické divize San Jose. Flames si vzali první místo po výhře nad Vegas zpět.

"Vůbec jsme se o tom nebavili. Ale předpokládám, že pokud byste se zeptali kohokoli z našeho týmu, tak odpoví, že chceme vyhrát divizi. Nechceme být druzí, třetí, čtvrtí, pátí a někoho před sebou nahánět. Myslím si, že to byla dnes trochu motivace navíc, abychom se vrátili do čela," přiznal Tkachuk, který stihl první hattrick v NHL v 21 letech a 89 dnech. Předstihl tím o čtyři měsíce svého otce Keitha, bývalého kanonýra soutěže.

Boston, který bodoval v předchozích devatenácti utkáních, špatně začal a po první třetině prohrával 0:2. U první branky asistoval Dominik Simon, druhá padla po chybě Krejčího. Brad Marchand ho v přesilové hře dostal zadovkou pod tlak a přihrávku českého útočníka zblokoval Jared McCann, který ze sólového úniku zvýšil. "V první třetině jsme si počínali v soubojích o puk lehkovážněji a zaplatili jsme za to góly," zlobil se trenér Bostonu Bruce Cassidy.

Krejčí své zaváhání odčinil v prostředním dějství, když v další přesilové hře snížil pohotovou dorážkou, ale Jake Guentzel vrátil Pittsburghu dvoubrankový náskok. Bruins ještě zdramatizovali zápas v předposlední minutě, jenže výhru domácích vzápětí zpečetil druhým gólem v zápase McCann.

I tak Boston dosáhl druhé nejdelší bodové série v klubové historii. "V posledních dnech se o tom hodně mluvilo, ale my jsme to brali zápas od zápasu. Ve hře byly dnes dva body, chtěli jsme je získat. Ale nepovedlo se," uvedl Krejčí, který si v utkání připsal ve statistice +/- tři záporné body. "Můžeme být pyšní na to, co jsme dokázali, ale ne spokojení. Zítra půjdeme zase do práce," doplnil jeho spoluhráč John Moore.

Do herní pohody se před play-off dostává obhájce titulu Washington, který porazil doma Winnipeg a připsal si sedmou výhru v řadě. U jeho prvního gólu asistoval Michal Kempný.

Florida zvítězila nad Detroitem jednoznačně 6:1. K triumfu pomohli Josh Brown a Dryden Hunt premiérovými trefami v soutěži. Na druhé straně nováček Filip Hronek se jako jediný obránce Red Wings nedostal ve statistice +/- do záporných hodnot. Jeho spoluhráč Filip Zadina byl na ledě u jedné inkasované branky.

Devětadvacetiletý třetí nejproduktivnější hráč Flyers Voráček se v 46. minutě sobotního duelu rozjetému Boychukovi postavil ve vlastním obranném pásmu zády do cesty, soupeř do něj vrazil hlavou. Voráček byl vyloučen na pět minut za nedovolené bránění a následně mu byla poprvé v kariéře v NHL zastavena činnost. Flyers bude chybět v příštích dvou utkáních doma v pondělí proti Ottawě a ve čtvrtek proti Washingtonu. Během suspendace přijde o 88 709 dolarů (přes dva miliony korun) z platu.

Florida - Detroit 6:1 (2:0, 1:1, 3:0)

Branky: 7. J. Brown, 10. J. McGinn, 29. Vatrano, 42. Huberdeau, 43. Hunt, 48. Barkov - 33. Vanek. Střely na branku: 43:20. Diváci: 15 238. Hvězdy zápasu: 1. Barkov, 2. Hunt, 3. J. Brown (všichni Florida).

Washington - Winnipeg 3:1 (1:1, 1:0, 1:0)

Branky: 5. Bäckström (Kempný), 34. Hagelin, 60. Eller - 7. Perreault. Střely na branku: 18:34. Diváci: 18 506. Hvězdy zápasu: 1. Copley, 2. Hagelin, 3. Bäckström (všichni Washington).

Pittsburgh - Boston 4:2 (2:0, 1:1, 1:1)

Branky: 14. a 60. McCann, 2. Bjugstad (Simon), 37. Guentzel - 25. Krejčí, 59. J. Moore. Střely na branku: 37:41. Diváci: 18 578. Hvězdy zápasu: 1. McCann, 2. Murray, 3. Bjugstad (všichni Pittsburgh).

Calgary - Vegas 6:3 (3:1, 1:2, 2:0)

Branky: 19., 56. a 58. M. Tkachuk (na všechny Frolík), 8. a 40. Backlund (na první Frolík), 3. Mangiapane - 15. Pirri, 21. R. Smith, 22. Mark Stone. Střely na branku: 35:28. Brankář David Rittich odchytal za Calgary celý zápas, inkasoval tři góly z 28 střel a úspěšnost zásahů měl 89,29 procenta. Diváci: 19 086. Hvězdy zápasu: 1. M. Tkachuk, 2. Backlund, 3. Frolík (všichni Calgary).

Anaheim - Los Angeles 2:3 (1:3, 0:0, 1:0)

Branky: 8. Sprong, 53. Silfverberg - 7. D. Brown, 11. Clifford, 17. Grundström. Střely na branku: 20:25. Diváci: 17 174. Hvězdy zápasu: 1. D. Brown, 2. Clifford (oba Los Angeles), 3. H. Lindholm (Anaheim).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články