Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Francouz zářil a sahal po první nule. Nakonec o ni přišel v závěru i kvůli Zachovi

V zápase proti New Jersey pochytal 37 střel soupeře, ale na nešťastný zásah od spoluhráče nedosáhl a přišel o naději na první čisté konto v NHL. Gólman Colorada Pavel Francouz si i přes jeden inkasovaný gól vysloužil titul hlavní hvězdy utkání, které nakonec Avalanche vyhráli 3:1. U jediné vstřelené branky Devils, kteří padli posedmé v řadě, asistoval Pavel Zacha.

Brankář Pavel Francouz zasahuje
zdroj: ČTK/AP autor: David Zalubowski

Colorado vedlo góly Gabriela Landeskoga a Valerije Ničuškina 2:0. V brance exceloval Francouz, ale stejně jako v minulém utkání s Philadelphií přišel o první čisté konto v NHL v závěrečných minutách. Českého gólmana překonal spoluhráč Samuel Girard, který srazil hokejkou prudkou přihrávku Mirca Muellera do vlastní branky. Výhru zpečetil při hře bez brankáře Nathan MacKinnon.

"Byl to jeden z těch zápasů, kdy vás puk trefuje a můžete si jen užívat, co se děje. Také spoluhráči odváděli dobrou práci a to mi hodně pomohlo," prohlásil Francouz, který vytáhl jeden z nejlepších zákroků v úvodu třetí třetiny. To se před ním zjevil osamocený Jack Hughes, jednička posledního draftu však neuspěla s forhendovou kličkou, protože se český gólman dokázal roztáhnout a utěsnil pravým betonem prostor u tyčky.

Francouz vychytal Hughese:

Francouzovi patří v lize pátá příčka v úspěšnosti zásahů (93,2 procenta) a šestá v průměru inkasovaných gólů na zápas (2,26). V sezoně má bilanci devíti výher a tří proher, z toho jedna se zrodila až v prodloužení. Colorado i díky výkonům českého brankáře ztratilo v posledních devíti utkáních pouze bod a vede Západní konferenci. "Máme silný tým a pro gólmana je skvělé chytat za takovým mužstvem," řekl Francouz.

Kapitán týmu Landeskog už minulý týden pronesl, že si týmy v lize neuvědomují, jak dobrý Francouz je. Pochvalu mu vysekl i další člen elitního útoku Mikko Rantanen, když řekl, že nepůsobí jako nováček v NHL. Francouzovy výkony ocenil i trenér Jared Bednar, který po zápase s New Jersey vyzdvihl i povahu českého gólmana.

"Nevím, jak dobře ho všichni naši fanoušci znají, ale je to dobrý a čestný člověk. Nesobecký, lidský, je to neskutečná osobnost. Je dobrým spoluhráčem, takového si přejete mít. Je také fantastické sledovat ho, jak chytá. Bojoval dlouho, aby se sem dostal, a daří se mu chytit šanci za pačesy," řekl kouč na adresu devětadvacetiletého Francouze, který nastoupil od začátku ve třetím zápase po sobě. Uzdravená jednička Philipp Grubauer mu ale už z lavičky kryl záda.

Na druhé straně New Jersey nepomohlo ani odvolání trenéra Johna Hynese. Od té doby získalo v pěti utkáních jen bod a na řadě jsou zřejmě hráčské výměny. Vedení klubu stáhlo během rozbruslení před zápasem ze sestavy svého nejproduktivnějšího hráče Taylora Halla, o němž sílí spekulace, že bude vyměněn.

"Šlo o rozhodnutí klubu," vysvětlil dočasný kouč New Jersey Alain Nasreddine. "Hráči zareagovali dobře. Řekl jsem jim, že v sázce jsou dva body a na ně bychom se měli soustředit. Na jejich nasazení si nemůžu stěžovat, každý bojoval. Nedostavil se výsledek, jaký jsme si přáli, ale hráli jsme, jak bych si představoval," dodal.

Dallas doma podlehl Vegas 2:3 v prodloužení. Zápas rozhodl Max Pacioretty z úniku v čase 60:51. "Měli jsme velice dobrou první třetinu a mizernou druhou. Ve třetí už se hra vyrovnala a v prodloužení jsme mohli rozhodnout, ale šanci jsme neproměnili. Soupeř poté využil toho, že jsme střídali," řekl trenér poražených Rick Bowness.

Výsledky NHL:

Dallas - Vegas 2:3 v prodl. (1:0, 0:2, 1:0 - 0:1)
Branky: 16. Fedun, 55. Jamie Benn - 25. W. Karlsson, 35. Stephenson, 61. Pacioretty. Střely na branku: 30:32. Diváci: 18 532. Hvězdy zápasu: 1. Pacioretty, 2. M. Subban, 3. Mark Stone (všichni Vegas).

Colorado - New Jersey 3:1 (1:0, 1:0, 1:1)
Branky: 12. Landeskog, 28. Ničuškin, 60. MacKinnon - 56. Mueller (Zacha). Střely na branku: 37:38. Pavel Francouz odchytal za Colorado celé utkání, inkasoval jeden gól z 38 střel a úspěšnost zásahů měl 97,37 procenta. Diváci: 18 034. Hvězdy zápasu: 1. Francouz, 2. Landeskog, 3. MacKinnon (všichni Colorado).

Zdroj
ČTK, nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články