Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Francouz podržel 34 zákroky Colorado, Chytil připravil dva góly Rangers

Pavel Francouz chytal v NHL po třech týdnech, zastavil 34 střel a dovedl Colorado k výhře 3:2 na ledě Minnesoty. Dominik Kubalík si upevnil 22. gólem sezony vedení v tabulce střelců mezi nováčky, ale neodvrátil prohru Chicaga 2:5 ve Winnipegu. Filip Chytil připravil dva góly New Yorku Rangers, kteří porazili Los Angeles 4:1. David Pastrňák přihrál na jediný gól Bostonu, který překvapivě podlehl v Detroitu 1:3, za vítěze měl asistenci i Filip Hronek.

Pavel Francouz se raduje se spoluhráči
zdroj: AP autor: Hannah Foslien

Francouz zasáhl před utkáním v Minnesotě naposledy do hry 20. ledna, kdy vychytal výhru 6:3 nad Detroitem.

"Pokud člověk moc nechytá a jde do branky po delší pauze, je to vždy těžké. Na druhou stranu je ale zase odpočatý. Tímhle způsobem jsem uvažoval. Že jsem svěží a připravený na zápas," vysvětlil Francouz.

Všechny branky v Minnesotě padly v prostřední třetině. Ještě předtím se ale blýskl Francouz v 10. minutě parádním zákrokem, když kryl lapačkou únik Kevina Fialy.

"Chytal solidně jako obvykle. Pokaždé, když v této sezoně nastoupil, byl skvělý. Myslím si, že bychom mu mohli někdy trochu víc pomáhat, ale podržel nás a dal nám šanci vyhrát," pochválil českého brankáře útočník Matt Calvert.

Francouz inkasoval oba góly v oslabení – Jared Spurgeon zužitkoval křížný pas a střelou bez přípravy vyrovnal na 1:1, Fiala ranou z mezikruží snížil na 2:3.

"Věděli jsme, že když jim nedáme ve třetí třetině další přesilovky a budeme se soustředit na obranu, můžeme to dotáhnout. Podali jsme dobrý týmový výkon. Hráli jsme druhý zápas ve druhém dni, to je obtížná situace, ale zvládli jsme ji," řekl Francouz.

Colorado vyhrálo v sedmém z posledních osmi zápasů a v tabulce Západní konference je druhé. "Jsem rád, že i po Utkání hvězd pokračujeme ve sbírání bodů. To je v této fázi sezony důležité," uvedl Francouz, který je v elitní desítce brankářů v procentuální úspěšnosti zásahů (92,5) i v průměru inkasovaných gólů na zápas (2,42).

Českého gólmana pochválil i trenér Colorada Jared Bednar. "Vypadal dobře. Jak už jsem dříve říkal, potřebujete od gólmanů nadprůměrné výkony v každém zápase, pokud chcete být úspěšní, a to jsme od něj dostali. Zejména si skvěle pokryl dolní část a dorážky. Ve třetí třetině jsme mu už víc pomohli, že jsme v pěti hráčích chránili prostor před brankou a sbírali volné puky," doplnil.

Rangers se po chybě brankáře Jonathana Quicka při rozehrávce ujali brzy vedení. Na další gól se čekalo až do 50. minuty a připravil ho Chytil.

Český útočník našel z rohu kluziště před brankou nekrytého Kaapa Kakka, který ukončil třináct zápasů trvající gólový půst. Kings vzápětí snížili, ale domácí dvěma trefami v závěru stvrdili výhru.

U posledního gólu Chytil vybojoval v obranném pásmu při power-play soupeře puk, posunul ho Anthonymu DeAngelovi, který střelou přes celé kluziště stanovil konečnou podobu výsledku.

Chytil byl zvolen druhou hvězdou zápasu. Předčil ho jen brankář Rangers Igor Šesťorkin, jenž kryl 42 střel.

Kubalík, který předchozí čtyři utkání neskóroval, se prosadil už po patnácti sekundách hry. Český útočník si sjel mezi kruhy na přihrávku zpoza branky a pěknou střelou bez přípravy otevřel skóre.

Chicago vedlo v 11. minutě už 2:0, ale Winnipeg na začátku druhé třetiny snížil a v závěrečné části strhl čtyřmi góly výsledek na svou stranu. Dvěma brankami se podílel na obratu Kyle Connor.

Ondřej Kaše vynechal kvůli nemoci zápas Anaheimu v Buffalu. Kalifornský klub i bez něj vyhrál 3:2 a základ úspěchu položil v úvodních dvanácti minutách, ve kterých si vypracoval tříbrankový náskok.

Boston prohrál s Detroitem i druhý zápas v sezoně. Hrdinou večera byl gólman Red Wings Jonathan Bernier, jehož favorizovaní Bruins zasypali 40 střelami.

Jednatřicetiletý Kanaďan inkasoval pouze ve 33. sekundě třetí třetiny, kdy Pastrňák po naznačení střely přihrál ideálně před odkrytou branku Toreymu Krugovi, jenž vyrovnal na 1:1.

Pastrňák už ve druhé třetině asistoval u gólu Brada Marchanda, jenž ale nebyl po protestu domácího trenéra uznán kvůli předchozímu ofsajdu.

"Je to moje chyba," přiznal Bergeron, který pomalu střídal, a když Krug nahazoval puk do pásma, stál mimo hru před dvířky na lavičku.

Detroit vedl od 23. minuty díky Brendanu Perlinimu, který se trefil poprvé od říjnového příchodu z Chicaga.

Na Krugovo vyrovnání zareagoval v 48. minutě Andreas Athanasiou, jenž navíc půl minuty před třetí sirénou při power-play Bostonu zpečetil do prázdné branky výhru Red Wings. Na jeho gólu se asistencí podílel český obránce Hronek.

"Je to tvrdá porážka. Cítil jsem, že puk lítá okolo branky, ale nikdy jsme nebyli ve správný čas na správném místě. Také jsme si nepomohli přesilovkami. Musíme je zlepšit," řekl Pastrňák.

Výsledky nedělních zápasů NHL:

Detroit - Boston 3:1 (0:0, 1:0, 2:1)
Branky: 48. a 60. Athanasiou (na druhou Hronek), 23. Perlini - 41. Krug (Pastrňák). Střely na branku: 20:40. Diváci: 19 515. Hvězdy zápasu: 1. Bernier, 2. Bertuzzi (oba Detroit), 3. Marchand (Boston).

Buffalo - Anaheim 2:3 (1:3, 1:0, 0:0)
Branky: 19. J. Larsson, 32. Dahlin - 7. Silfverberg, 11. Getzlaf, 12 N. Ritchie. Střely na branku: 33:28. Diváci: 16 131. Hvězdy zápasu: 1. N. Ritchie (Anaheim), 2. Dahlin (Buffalo), 3. R. Miller (Anaheim).

NY Rangers - Los Angeles 4:1 (1:0, 0:0, 3:1)
Branky: 3. McKegg, 50. Kakko (Chytil), 58. Panarin, 58. DeAngelo (Chytil) - 51. Moore. Střely na branku: 41:43. Diváci: 17.237. Hvězdy zápasu: 1. Šesťorkin, 2. Chytil, 3. Di Giuseppe (všichni NY Rangers).

Winnipeg - Chicago 5:2 (0:2, 1:0, 4:0)
Branky: 24. a 60. Connor, 50. Wheeler, 54. Copp, 59. Laine - 1. Kubalík, 11. Saad. Střely na branku: 36:26. Diváci: 15 325. Hvězdy zápasu: 1. Copp, 2. Wheeler (oba Winnipeg), 3. Crawford (Chicago).

Minnesota - Colorado 2:3 (0:0, 2:3, 0:0)
Branky: 25. Spurgeon, 38. Fiala - 22. Bellemare, 28. MacKinnon, 31. Landeskog. Střely na branku: 36:33. Brankář Francouz odchytal za Colorado celý zápas, inkasoval dvě branky z 36 střel a úspěšnost zásahů měl 94,44 procent. Diváci: 17 444. Hvězdy zápasu: 1. Landeskog (Colorado), 2. Fiala, 3. Spurgeon (oba Minnesota)

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články