Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EURO 2024 Německo

Florida musí oslavy odložit, v Edmontonu dostala výprask

Edmonton se nevzdává a finále NHL chce ještě zdramatizovat. Na domácím ledě deklasoval Floridu 8:1 a snížil stav série na 1:3. Connor McDavid si připsal čtyři body (1+3) a třetí přihrávkou v zápase stanovil nový rekord soutěže v počtu asistencí v jednom play-off (32). Dvakrát skóroval Dylan Holloway a poprvé v sérii bodoval Leon Draisaitl (0+2). Sergej Bobrovskij střídal ve 25. minutě po páté inkasované brance. Série pokračuje na ledě Floridy pátým zápasem ve středu 19. června ve 2:00 SELČ.

Connor McDavid slaví s hráči Edmontonu
zdroj: Reuters / USA Today Sports autor: Perry Nelson

"V předchozích zápasech naše pětky hrály semknutě jako jeden muž, tentokrát ne. Navíc soupeř po ledě létal, hrál neuvěřitelně," řekl lídr Floridy Matthew Tkachuk. "Víme, že jejich největší síla je v přečíslení a že mají šikovné hokejisty, a dnes jim fungoval celý tým. Všechny čtyři lajny a šest obránců vytvářeli šílené a skvělé akce. Vypadali úžasně a nenašli jsme odpověď," doplnil.

Edmonton zachránila ve třetí minutě dvakrát tyčka a v oslabení udeřil v čase 3:11 Janmark, na nějž navázal v osmé minutě Henrique. Florida rychle odpověděla tečí Tarasenka, ale ještě v úvodní třetině vrátil domácím dvougólový náskok Holloway.

Na začátku prostřední části se poprvé ve finále trefil McDavid a ve 25. minutě vyhnal Nurse na střídačku Bobrovského, který v součtu předchozích tří utkání pustil jen čtyři góly. Stolarz udržel čisté konto pouze do 34. minuty, ve které jej překonal Nugent-Hopkins v přesilové hře pět na tři. Výhru zpečetili v závěru Holloway s McLeodem.

"Je úžasné, co se může stát, když se neporážíte sami. Pokud se vyvarujeme chyb, držíme častěji puk, tlačíme je a máme dobrou šanci vyhrát," zamýšlel se Zach Hyman, nejlepší střelec play-off, který ale stále čeká na první zásah ve finále.

Za bezgólového stavu trefili tyč během pár sekund útočníci Floridy Tkachuk i Reinhart a vzápětí se prosadil v přečíslení dva na jednoho Janmark. Autor prvního gólu připravil i druhou změnu skóre a po jeho pasu zvýšil Henrique z hranice brankoviště.

Tarasenko snížil tečí střely od modré čáry a moc nechybělo, aby hosté vyrovnali. Verhaeghe ale nepřekonal v přečíslení dva na jednoho Skinnera, který se rychle přemístil proti střele do odkryté branky a vytáhl klíčový zákrok večera. "Ohromný zákrok, rozdílový. Byl lepším gólmanem," uvedl Hyman. Edmontonu vrátil dvougólový náskok z rychlého protiútoku Holloway, který vyzrál na Bobrovského bekhendovou kličkou.

Druhou třetinu ovládl Edmonton a korunoval střeleckou aktivitu 17:4. Už po 73 sekundách hry zamířil McDavid z dalšího brejku přesně z levého kruhu. A ve 25. minutě vyhnal Nurse ranou z mezikruží Bobrovského z branky. Hrdina předchozích tří duelů inkasoval pětkrát z šestnácti střel. Jeho náhradníka Stolarze zachránila tyč po střele McDavida, ale brzy kapituloval. Domácí využili svou první přesilovou hru v sérii, když se z dorážky trefil Nugent-Hopkins.

Šestý gól padl v dvouminutové hře pět na tři, protože Florida trestala důraz Hymana na brankovišti. Tkachuk dostal menší trest za pár úderů McDavidovi, který nejevil žádný zájem prát se. Dvě minuty udělili rozhodčí i Bennettovi za hrubost na Hymana.

Florida byla ve třetí třetině aktivnější, na střely vyhrála 15:8, ale Lundell trefil jen tyč. Domácí šetřili své klíčové hráče, McDavid odehrál v závěrečné části pouze čtyři střídání. Přesto vymyslel v 55. minutě sedmý gól, při kterém Holloway zakončil rychlou kombinaci do odkryté branky. Kapitán Edmontonu tím překonal rekord, který držel v počtu přihrávek v jednom play-off Wayne Gretzky. Skóre uzavřel výstavní ranou z mezikruží McLeod.

"Je jedno, zda dáte osm gólů, nebo jeden. Pořád je to jen jedna výhra," konstatoval McDavid, lídr produktivity play-off. Na kontě má 38 bodů, více během jedné vyřazovací části nasbíral třikrát Gretzky a jednou Mario Lemieux.

Edmonton – Florida 8:1 (3:1, 3:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 4. Janmark (C. Brown), 8. Henrique (Janmark, Ekholm), 15. Holloway (Draisaitl, Kulak), 22. McDavid (Hyman, Bouchard), 25. Nurse (McDavid, Hyman), 34. Nugent-Hopkins (Draisaitl, McDavid), 55. Holloway (McDavid, Perry), 57. R. McLeod (Holloway, Foegele) – 12. Tarasenko (Forsling, Lundell). Rozhodčí: Hebert, Rooney – Berg, Daisy. Vyloučení: 4:6, využití: 1:0. Střely na branku: 35:33. Diváci: 18 347. Hvězdy zápasu: 1. McDavid, 2. Holloway, 3. Janmark (všichni Edmonton). Stav série: 1:3.

Edmonton: S. Skinner – Bouchard, Ekholm, Broberg, Nurse, Ceci, Kulak – Hyman, McDavid, Nugent-Hopkins – Perry, Draisaitl, R. McLeod – C. Brown, Henrique, Janmark – Holloway, Ryan, Foegele. Trenér: Kris Knoblauch.

Florida: Bobrovskij (25. Stolarz) – Ekblad, Forsling, Montour, Mikkola, Kulikov, Ekman-Larsson – Reinhart, Barkov, Rodrigues – M. Tkachuk, Bennett, Verhaeghe – Tarasenko, Lundell, Luostarinen – Okposo, Stenlund, Lorentz. Trenér: Paul Maurice.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články