Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Francouz zářil v brance Colorada. Florida ještě žije díky přesilovkám

Velkou premiéru v play-off za sebou má Pavel Francouz. Český gólman ani jednou neinkasoval a dovedl Colorado k výhře 4:0 nad Dallasem ve skupině o nasazení do 1. kola play-off. Tampa Bay v souboji o nasazení do prvního kola play-off přetlačila Boston 3:2., David Pastrňák nebodoval, zatímco Ondřej Palát měl jednu asistenci.  Naději na postup do play-off udržela Florida, která se dočkala proti New Yorku Islanders prvního vítězství, a to v poměru 3:2. Panthers snížili stav série na 1:2. Stejným poměrem vede v další sérii Arizona, která si poradila s Nashvillem 4:1. 

Pavel Francouz proti Dallasu
zdroj: ČTK/PA autor: JASON FRANSON

Trenér Colorada Jared Bednar avizoval, že ve skupině o nasazení do 1. kola play-off dá šanci oběma gólmanům a že se poté rozhodne, koho určí jedničkou. Z jejich výkonů musí mít zamotanou hlavu. Philipp Grubauer kryl v úvodním utkání při výhře 2:1 nad St. Louis 31 střel a Francouz se stal prvním gólmanem v klubové historii, který premiéru v play-off ozdobil nulou.

Oba gólmani byli vyhlášeni nejlepšími hráči zápasu. Skóre otevřel ve čtvrté minutě ranou od modré čáry obránce Cale Makar, který je společně s Dominikem Kubalíkem z Chicaga v tříčlenné nominaci na cenu pro nejlepšího nováčka sezony. Poté měl Francouz štěstí, po střele Radka Faksy mu prošel puk pod výstrojí a zastavil se na brankové čáře.

Ještě v úvodní třetině zvýšil bekhendem Joonas Donskoi. Colorado vstřelilo zbývající dvě branky na přelomu druhé a třetí třetiny. Chybu Faksy, který ztratil na obranné modré čáře puk, potrestal z protiútoku Vladislav Naměstnikov.

Jakoukoli naději na zvrat sebral Dallasu ve 42. minutě krásnou střelou Alexandr Burakovsky. O nulu mohl Francouze připravit ve zbytku zápasu ze sólového úniku Corey Perry, ale český gólman jeho střelu vyrazil.

"Dnes jsem vůbec nebyl nervózní a to mě trochu děsilo, protože obvykle jsem docela dost. Trochu jsem se toho tedy bál, ale neovlivnilo to můj výkon. Ani nevím, proč jsem se cítil tak pohodlně," uvedl Francouz. "Po delší době to byl zase opravdový zápas. Soustředil jsem se více než obvykle a každým zákrokem jsem se cítil jistější. Spoluhráči mi ale hodně pomáhali a v oslabeních zblokovali plno střel, to bylo ohromné. Bylo mi potěšením, že jsem za nimi mohl chytat," dodal.

Dominovali jsme a vypracovali si mnoho dobrých šancí. Dávali jsme góly. Jak jsem zmínil, spoluhráči mi hodně pomáhali a hodně hráli i v jejich pásmu. Užíval jsem si to," pokračoval Francouz.

Hráči Floridy se radují z branky
zdroj: ČTK/AP autor: Nathan Denette

Historická statistika hraje proti Panthers, protože v sériích hraných na tři vítězné zápasy nedotáhl vedení 2:0 do postupového konce pouze jeden celek z 56. Washington v roce 1985 v semifinále Patrickovy divize promarnil takový náskok s New Yorkem Islanders.

Skóre otevřel svou první brankou v dresu Floridy finský útočník Erik Haula. Křídelní hráč, který obléká dres Panthers od konce února, využil po šikovné přihrávce Jevgenije Dadonova početní výhodu a připsal si první přesilovkový gól ve vyřazovacích bojích.

O vyrovnání se koncem druhé třetiny postaral Jean-Gabriel Pageau, který z pravého kruhu prostřelil brankáře Sergeje Bobrovského. Zápas rozhodl začátek třetí části, kdy Panthers zásluhou Mikea Hoffmana a Briana Boylea odskočili na rozdíl dvou branek. V závěrečné hře bez brankáře dokázali Islanders šťastným gólem Brocka Nelsona snížit, ale to bylo z jejich strany vše.

Nashville mohl jít v sérii proti Arizoně do trháku, ale za stavu 1:1 ve třetí třetině mu nebyla uznána branka kvůli ofsajdu po úspěšné trenérské výzvě soupeře. Coyotes následně třemi góly duel překlopili na svou stranu, když na Dvoraka z první části hry postupně navázali Garland, z přesilovky Hall a také Söderberg. Za Predators se prosadil jen Arvidsson.

Boston srovnal s Tampou Bay krok, ale závěr patřil Bleskům

David Pastrňák zatím v soutěžních zápasech o nasazení do play-off střelecky mlčí. Největší šanci měl tentokrát v přesilovce na konci první třetiny, ale Tampu Bay zachránil vracející se obránce Ryan McDonagh, který odpálil puk šourající se do brány těsně před brankovou čárou.

Pastrňákův spoluhráč Ondřej Kaše za Boston po restartu NHL znovu nenastoupil, další útočník Bruins David Krejčí se do statistik významněji nezapsal. Na druhé straně dostal obránce Jan Rutta v sestavě Tampy Bay hodně prostoru po boku elitního beka Victora Hedmana, v utkání nakonec strávil téměř sedmnáct minut na ledě.

Z českých hráčů se tak v tomto střetnutí bodově prosadil jen Ondřej Palát, který měl prsty v úvodní brance duelu, když Brayden Point dokončil akci Nikity Kučerova. Po šťastné trefě Alexe Killorna bruslí v početní výhodě vedly Blesky už 2:0, ale Boston se vrátil do zápasu po trefách Charlieho McAvoye a Chrise Wagnera. O výhře Tampy Bay rozhodl Tyler Johnson v samotném závěru a přisoudil Lightning dva body do tabulky.

Výsledky kvalifikace play-off NHL:

Východní konference (Toronto):

Florida - New York Islanders 3:2 (0:0, 1:1, 2:1)
Branky: 25. Haula, 41. Hoffman, 43. Boyle - 37. Pageau, 59. B. Nelson. Střely na branku: 22:22. Hráno bez diváků. Hvězdy zápasů: 1. Hoffman, 2. Weegar (oba Florida), 3. Pulock (NY Islanders). Stav série: 1:2.

Montreal - Pittsburgh 4:3 (1:2, 2:1, 1:0)
Branky: 5. S. Weber, 31. Drouin, 36. Byron, 46. Petry - 9. Hörnqvist, 10. Zucker, 26. Blugers. Střely na branku: 31:33. Hráno bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. S. Weber, 2. Chiarot, 3. Byron (všichni Montreal). Stav série: 2:1.

Západní konference (Edmonton):

Arizona - Nashville 4:1 (1:0, 0:1, 3:0)
Branky: 6. Dvorak, 48. Garland, 55. Hall, 59. Söderberg - 28. Arvidsson. Střely na branku: 29:40. Hráno bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. Kuemper, 2. Garland, 3. Hall (všichni Arizona). Stav série: 2:1.

Chicago - Edmonton 4:3 (2:1, 0:2, 2:0)
Branky: 20. a 59. J. Toews, 10. Määttä, 55. Highmore - 10. a 25. Draisaitl, 40. McDavid. Střely na branku: 25:28. Hráno bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. J. Toews, 2. Määttä (oba Chicago), 3. Draisaitl (Edmonton).

O nasazení do play-off:

Boston - Tampa Bay 2:3 (0:2, 1:0, 1:1)
Branky: 37. McAvoy, 42. Wagner - 8. Point (Palát), 11. Killorn, 59. Johnson. Střely na branku: 27:35. Hráno bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. Johnson, 2. Point (oba Tampa Bay), 3. McAvoy (Boston).

Dallas - Colorado 0:4 (0:2, 0:1, 0:1)
Branky: 4. Makar, 16. Donskoi, 38. Naměstnikov, 42. Burakovsky. Střely na branku: 27:40. Hráno bez diváků. Hvězdy utkání: 1. Francouz, 2. Burakovsky, 3. Donskoi (všichni Colorado).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články