Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SLUNETA Ústí nad Labem - BK KVIS Pardubice

Finále, se kterým se nepočítalo. Nováček z Vegas vyzve Ovečkinův Washington

V zámořské NHL zbývá zodpovědět poslední, ale klíčovou otázku: Kdo ovládne finále Stanley Cupu? Do posledního kola se probojovali ze závěrečných konferenčních soubojů Washington Capitals a nováčci Vegas Golden Knights. Jak se zdá, tak ať už vyhraje kdokoliv, jeví se letošní složení duelu o hokejový grál jako "win-win" situace, a to ze dvou hlavních důvodů. Zajímavých příběhů ale bude k vidění víc.

Utkání Washington - Vegas
zdroj: ČTK/AP autor: Alex Brandon

Ovečkin vs. nováček? Oběma bude přáno

Loňské finále mezi obhájci Stanley Cupu Pittsburgh Penguins a překvapením ročníku Nashville Predators značně rozdělovalo hokejovou obec. Tučňáci sice sahali po zopakování triumfu z roku 2016, ale fanoušci, kteří už tak mají co dělat, aby Crosbyho a spol. vystáli, přáli spíše outsiderovi z Tennessee.

"Preds" se vcelku nečekaně probojovali do finále 2017 až z osmé příčky díky divoké kartě a v přímém souboji měli zaskočit také favorita z těch největších. Jejich pohádkový příběh o suverénní cestě vyřazovacími boji ale neměl šťastný konec a ze zisku poháru se k nelibosti mnohých radoval pensylvánský klub.

Nyní je však situace jiná. Na Východě vyšli jako vítězové konference Washington Capitals, kteří tak konečně zdolali nástrahy druhého kola, v následném prestižním duelu proti Tampě Bay vyřadili také Lightning a poprvé po dvaceti letech si zahrají o Stanley Cup. Ještě nikdy nebyl kapitán "Caps" Alexandr Ovečkin tak blízko titulu, který mu stále schází v rozsáhlé sbírce trofejí a úspěchů.

Alexandr Ovečkin
zdroj: ČTK/AP autor: Nick Wass

V Západní konferenci zase pokračuje spanilá jízda nováčků z Vegas, kteří si poradili i s ofenzivními Winnipeg Jets. Jestliže se na začátku play-off příliš nepočítalo s tím, že by se mohli Golden Knights dostat až do finále, tak nyní jim chybí pouhé čtyři výhry k pomyslné nesmrtelnosti.

Kdo získá Conn Smythe Trophy?

Pokud se však podíváme pod pokličku těchto týmů, můžeme rozkrýt další taháky, které finalisté nabízí. Dvě největší hvězdy obou klubů, již zmíněný ruský kanonýr Ovečkin a na druhé straně brankář Marc-André Fleury, se s největší pravděpodobností utkají o Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče vyřazovacích bojů.

Jestliže se vyvrcholení druhého kola Ovečkinovi tolik nepovedlo, proti Bleskům z Tampy Bay už byl ústřední postavou, jak se od něj očekává. Populární "Ovi" dostál své charakteristice nejlepšího střelce v povýlukové éře NHL a proti Bolts si připsal čtyři góly a sedm bodů. Jako postupová se ukázala jeho trefa v samotném začátku rozhodujícího utkání, kdy se prosadil tvrdou ránou bez přípravy. V letošním play-off tak má na kontě už 12 branek a 10 asistencí.

Marc-André Fleury
zdroj: Reuters autor: Stephen R. Sylvanie

Zámořští novináři ze serveru nhl.com však spekulují nad tím, že vzhledem ke galapředstavení, které předvádí maskovaný muž Vegas, může titul MVP získat i přes případnou finálovou porážku Fleury. Stal by se tak teprve šestým hráčem v historii, který by získal Conn Smythe Trophy, aniž by zároveň nepozvedl stříbrný pohár nad hlavu.

V brankářském mikrosouboji ovšem bude chtít Brayden Holtby zkušenějšího "Flowera" zastínit. Gólman Capitals se uklidnil po zdolání neoblíbených Penguins a proti Lightning si připsal v posledních dvou duelech nulu. Holtby má Fleurymu co vracet. V přímém souboji v loňském play-off zaostal za tehdejším členem Tučňáků a nezabránil vyřazení v sedmi zápasech.

Bývalí členové "Caps" v organizaci Golden Knights

Také další zástupci Vegas budí reminiscence na Washington. Obránce Nate Schmidt působil ještě v minulé sezoně u Capitals, ale několik zápasů musel jako zdravý hráč dokonce odsedět na tribuně a do sestavy s ním trenér Barry Trotz vůbec nepočítal.

V rozšiřovacím draftu před touto sezonou si ho však vybral bez váhání generální manažer Vegas George McPhee, který v minulosti shodou okolností působil také u Capitals, a trenér Rytířů Gerard Gallant z něho postupně udělal v bojích o Stanley Cup nejvytěžovanějšího člena Golden Knights s průměrným časem 24:53 minut na zápas.

Nate Schmidt
zdroj: ČTK/AP autor: David Becker

Druhý nejvyšší "icetime" zase drží 36letý obránce Deryk Engelland, který pochází přímo z Vegas. Bývalý obránce Pittsburghu vcelku nešťastně minul tři zlaté roky Tučňáků, ke kterým se přidal až v sezoně 2009/10 (tedy až po vítězném finále 2009) a odkud odešel už v roce 2014.

Ať už finále vyhraje Vegas nebo Washington, na své si přijde každý. Stanley Cup navíc znovu zamíří do České republiky. V případě úspěchu ligového nováčka se s ním pochlubí Tomáš Nosek, tým z hlavního města Spojených států bude s určitostí zastupovat Jakub Vrána. Pokud se k němu chtějí přidat i spoluhráči Michal Kempný a Jakub Jeřábek, musí nastoupit alespoň k jednomu finálovému utkání.

Golden Knights (109) – Capitals (105)

Vzájemné série v play-off: 0

Bilance v základní části: 2:0 (3:0 a 4:3) 

Tři hvězdy Golden Knights: Marc-André Fleury (B), Jonathan Marchessault (Ú), William Karlsson (Ú)

Tři hvězdy Capitals: Alexandr Ovečkin (Ú), Nicklas Bäckström (Ú), Jevgenij Kuzněcov (Ú)

Češi v týmu: Tomáš Nosek (Ú) – Jakub Jeřábek (O), Michal Kempný (O), Jakub Vrána (Ú)

Tip ctsport.cz na vítězství: Golden Knights 4:3 na zápasy

Zdroj
nhl.com, hockey-reference.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články