Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Chance Extraliga 2024/2025

Famózní Robertson skolil Edmonton hattrickem a poslal Dallas do vedení v sérii

Nezapomenutelný večer má za sebou Jason Robertson. Čtyřiadvacetiletý Američan se ve třetím utkání finále Západní konference NHL blýskl hattrickem, kterým pomohl Dallasu k vítězství na ledě Edmontonu 5:3. Stars proto vedou v sérii 2:1 na zápasy. Oilers k úspěchu nestačily ani dva body hvězdného Connora McDavida. Český útočník Radek Faksa se do sestavy Dallasu nevešel.

Jason Robertson oslavuje se spoluhráči z Dallasu gól v play-off NHL
zdroj: REUTERS

Edmonton do zápasu vstoupil výborně. Hned ve 3. minutě trefil McDavid na hranici brankoviště Zacha Hymana a po jeho teči zapadl puk do sítě. O dalších pět minut později už to bylo 2:0. Mattias Ekholm prokroužil útočné pásmo, našel McDavida a ten z bezprostřední blízkosti podruhé dotlačil puk za Jakea Oettingera.

Úvod druhé části ale patřil hostům. Dvěma góly nejprve srovnal Jason Robertson a v čase 29:08 poslal Dallas poprvé do vedení Wyatt Johnstone. Nejlepší střelec Stars ve vyřazovacích bojích si našel odražený puk a poslal ho do odkryté části branky.

Oilers nicméně ještě ve druhé třetině zásluhou Adama Henriqua srovnali. V polovině třetího dějství však vzal opět osud zápasu do vlastních rukou Robertson, který v 52. minutě nachytal Skinnera pokusem z brankové čáry a zaznamenal první hattrick v bojích o Stanley Cup.

"Nevím, jestli bych volil takové zakončení, kdybych předtím dvakrát neskóroval. Nabral jsem díky tomu sebevědomí a měl jsem pocit, že v brance může skončit jakýkoli pokus," líčil Robertson, jenž hattrickem ukončil desetizápasové čekání na přesný zásah.

"Když se střelcům, jako je Jason, podaří prolomit čekání na gól, je pro ně najednou branka o hodně větší. Když protrhnou smůlu, začnou jich dávat spoustu. Jasonovi navíc pomohl návrat Roopeho Hintze," uvedl trenér Stars Peter DeBoer.

Právě Hintz americkému střelci připravil první dvě branky. Nejprve Robertsona našel na levém kruhu a podruhé pro něj vydoloval puk ve skrumáži. Finský centr si vylepšil bilanci v play-off na 8 bodů ve 12 zápasech.

"První třetina nám příliš nevyšla, proto jsem rád, že jsme se ve druhé tak zlepšili. Začali jsme vyhrávat souboje a byli jsme mnohem aktivnější ve střelbě. Je skvělé, že nám tam napadaly góly," řekl Hintz, jehož návrat do sestavy poslal mimo sestavu Faksu.

Druhou výhru Stars v sérii pečetil při power-play domácích obránce Miro Heiskanen. Dallas tak potvrdil svou skvělou bilanci v arénách soupeřů. V základní části byl v tomto ohledu nejlepším týmem Západní konference a v play-off vyhrál mimo svůj stadion šest ze sedmi zápasů.

"Rozhodla druhá třetina. My jsme po povedené úvodní dvacetiminutovce trochu ubrali a soupeř naopak přidal. Nebylo to tak, že bychom si za stavu 2:0 řekli, že máme dostatečný náskok, ale prostě nám to nevyšlo," konstatoval McDavid, jenž se v čele produktivity play-off s 25 body dotáhl na Leona Draisaitla.

Edmonton – Dallas 3:5 (2:0, 1:3, 0:2)

Branky: 3. Hyman, 8. McDavid, 40. Henrique (C. Brown) – 26., 29. a 52. J. Robertson, 30. W. Johnston, 59. Heiskanen. Střely na branku: 30:22. Diváci: 18 347. Hvězdy zápasu: 1: J. Robertson (Dallas), 2. McDavid (Edmonton), 3. Hintz (Dallas). Stav série: 1:2.

Zdroj
ČTK, nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články