Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Eliáš ukončil v NHL kariéru, kterou celou strávil v New Jersey

Newark ‒ Patrik Eliáš ukončil po dvaceti sezonách profesionální kariéru v NHL. Bývalý útočník New Jersey odehrál všechny zápasy v týmu Devils, po vypršení kontraktu na konci minulé sezony ale marně čekal na prodloužení smlouvy. Čtyřicetiletý dvojnásobný vítěz Stanley Cupu z let 2000 a 2003 sehrál poslední utkání 9. dubna 2016 proti Torontu, ve kterém zaznamenal gól a tři body.

Patrik Eliáš odehrál všechny zápasy v NHL v dresu New Jersey Devils
zdroj: ČTK/AP autor: Julio Cortez

"Důvodem bylo, že jsem si nebyl jistý, že budu fyzicky připravený. Druhým pak i fakt, že bych asi nebyl schopen hrát na takové úrovni, jak bych chtěl," vysvětlil Eliáš, proč ukončil své dlouholeté působení v zámořské soutěži.

Eliáš je druhým nejproduktivnějším českým hráčem v historii NHL. V základní části sehrál za klub 1240 zápasů s bilancí 408 gólů a 617 asistencí, dalších 125 bodů za 45 branek a 80 asistencí přidal ve 162 utkáních play-off.

Podívejte se na 400. gól Eliáše:

/video/embed/elias-goal-in-final-moments/t-277350912/c-43398103?autostart=false

Eliáš je držitelem několika klubových rekordů

"Párkrát jsem se na základě loajality rozhodl tady zůstat a jsem za to rád. Jsem pyšný, že jsem hrál (celou kariéru v NHL) za jeden tým," podotkl Eliáš, jehož si Devils vybrali v roce 1994 v druhém kole draftu na 51. pozici. S Devils vyhrál Stanleyův pohár v letech 2000 a 2003, finále si zahrál i v letech 2001 a 2012.

Eliáš, který 13. dubna oslaví 41. narozeniny, je klubovým rekordmanem v počtu branek, asistencí, bodů, branek v přesilových hrách (113), bodů v početních výhodách (333) i vítězných gólů (80). V play-off drží maxima v počtu gólů, přihrávek, bodů, branek (21) i bodů (52) v přesilovkách a o další se dělí s šesti vítěznými trefami se Scottem Stevensem, Petrem Sýkorou, Claudem Lemieuxem a Jamiem Langenbrunnerem.

Byl rád, že se mohl i po skončení kontraktu pohybovat v dění svého osudového klubu. "Jsem s tím smířený. Měl jsem štěstí, že majitelé, celý klub, trenéři, hráči a prostě všichni mi dali možnost, abych se sám rozhodl v době, kdy budu chtít. Bylo to pro mě důležité, protože si nedokážu představit, jak těžké je pro jiné hráče skončit ze dne na den. Je to neuvěřitelně těžké rozhodnutí," doplnil Eliáš.

Naposledy hrál 9. dubna loňského roku, kdy pomohl k vítězství nad Torontem třemi body za gól a dvě asistence. O měsíc později podstoupil operační zákrok pravého kolena, už druhý během čtyř měsíců. V sezoně 2015/16 stihl jen 16 utkání a připsal si osm bodů za dvě branky a šest přihrávek.

Zdroj
ČTK, youtube.com, nhl.com, ČT sport

Hlavní zprávy