Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Eliáš bodoval, Vokoun je v nemocnici

New York / Pittsburgh – Příprava na nový ročník NHL pokračuje. Gólem a asistencí se podílel Patrik Eliáš na vítězství New Jersey nad New Yorkem Islanders. Dvěma přihrávkami pomohl k výhře Edmontonu nad Vancouverem Aleš Hemský a při vítězství St. Louis nad Dallasem 3:2 v prodloužení zaznamenali asistenci Dmitrij Jaškin, Roman Polák a Vladimír Sobotka. Brankář Tomáš Vokoun si místo ledu "užívá" nemocnice, s krevní sraženinou v oblasti pánve bude Pittsburghu nějakou dobu chybět.

Patrik Eliáš
zdroj: ISIFA autor: Bruce Bennett/Getty Images

Eliáš po problémech s tříslem nastoupil v přípravě za Devils poprvé a v 36. minutě zvýšil na 2:0. Na začátku třetí třetiny po jeho asistenci završil skóre v přesilovce Steve Bernier. "Patrik je jedním ze srdcařů týmu a je hezké jej mít zpět v sestavě," řekl deníku The Star-Ledger trenér New Jersey Pete DeBoer.

"První třetina byla těžká na plíce a nohy. Ale pak už jsem se cítil lépe," prohlásil Eliáš, který zářil ve formaci s Jacobem Josefsonem a Damienem Brunnerem. "Je to opravdu kvalitní hráč. Chytrý a má přehled. Je trpělivý, má dobrou střelu a je kreativní a pořád v pohybu," chválil Eliáš Brunnera, který je v Devils na zkoušce.

Jaromír Jágr po zranění v dolní části těla v sobotu ještě s týmem Devils netrénoval. Mezi třináctkou hráčů, kteří nenastoupili v duelu v Brooklynu a připravovali se v Newarku, jednačtyřicetiletý nejproduktivnější Evropan v historii NHL chyběl.

Bodovali i další Češi

Hemský asistoval v 56. minutě u trefy Ryana Smythe, který zvýšil náskok Oilers na 3:1. Pak ještě 71 sekund před koncem při power play Vancouveru přihrál Willu Actonovi, jenž do prázdné branky dovršil skóre.

Bodovali i všichni Češi v dresu St. Louis. Ve 29. minutě vyrovnával v duelu s Dallasem na 1:1 po asistencích Jaškina a Poláka Jared Schwartz a necelých pět minut před koncem zaznamenal přihrávku Sobotka u trefy Alexe Pietrangela na 2:2.  

Brankář Petr Mrázek odchytal za Detroit třetí třetinu duelu s Bostonem při porážce 0:2 a po 41 sekundách jej překonal v přesilovce Carl Söderberg, střelec obou branek Bruins. Mrázek si jinak připsal sedm úspěšných zákroků. Za Winnipeg nastoupil na celý zápas proti Minnesotě Ondřej Pavelec a zaznamenal 30 zásahů, ale porážce 3:4 po samostatných nájezdech nezabránil.

Vokoun je v nemocnici

Naopak Tomáš Vokoun se na ledě v nejbližší době neukáže. Gólman bude Pittsburghu nespecifikovanou dobu chybět, protože má krevní sraženinu v oblasti pánve a bude ještě několik dnů pobývat v nemocnici. Sedmatřicetiletý dvojnásobný mistr světa v sobotu opustil trénink Penguins Consol Energy Center poté, co si stěžoval na problémy se stehnem. Na ošetřovně mu lékaři našli krevní sraženinu a Vokoun skončil v nemocnici.

"Nejdůležitější věcí teď je Tomášovo zdraví, aby se cítil dobře. Podrobil se proceduře rozpuštění sraženiny a lékaři nám sdělili, že zůstane v nemocnici několik dní. Budeme nadále sledovat, jak se jeho stav bude zlepšovat," řekl serveru nhl.com generální manažer Pittsburghu Ray Shero.

Obdobné problémy trápily Vokouna v roce 2006 při působení v Nashvillu. V dubnu tehdy ukončil sezonu kvůli problémům s ucpanými cévami v oblasti pánve. Po třech měsících ale přestal brát léky na ředění krve a následně dostal od lékařů povolení k plnému tréninku a do sezony 2006/07 bez potíží naskočil.

Bývalý gólman Montrealu, Floridy i Washingtonu, který loni uzavřel s Pittsburghem dvouletou smlouvu, odchytal v minulé sezoně 20 zápasů v základní části s průměrem 2,45 obdržené branky na zápas a úspěšností zákroků 91,9 procenta. V play-off převzal roli jedničky, kterou do té doby zastával Marc-Andre Fleury, a v 11 duelech si udržel průměr 2,01 gólu na utkání a úspěšnost 93,3 procenta.

Krýt záda Fleurymu bude při Vokounově absenci Jeff Zatkoff. "Fleury chytá dobře, jeho výkony jdou nahoru. Když bude Tomáš nějakou dobu mimo hru, bude mít Marc možnost se ukázat," dodal Shero. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články