Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
VK Lvi Praha - VK Trox Příbram

Dusík: Dokážu si představit, že NHL vůbec nezačne

New York - Ani středeční jednání mezi majiteli klubů a hokejisty nepřineslo posun ve snaze zachránit sezonu NHL. Obě strany se vůbec nepřiblížily k dohodě o nové kolektivní smlouvě, bez níž nemůže nový ročník zámořské soutěže začít. "Dokážu si představit, že by sezona NHL vůbec nezačala," komentuje to sportovní redaktor ČT Michal Dusík.

Utkání New Jersey - Los Angeles
zdroj: AP autor: Julio Cortez

Ke komisionáři NHL Garymu Bettmanovi a šéfovi hráčské unie NHLPA Donaldu Fehrovi se na utajeném místě připojili federální prostředníci. S oběma stranami jednali zvlášť, nedošlo tedy k přímým rozhovorům mezi zástupci ligy a hráčů. Ani jedna ze stran však o schůzce nezveřejnila žádné detaily. Není ani jasné, kdy budou debaty pokračovat.

Vedení soutěže a NHLPA jednaly předtím naposledy minulý týden a rozešly se s tím, že jejich představy o podobě kolektivní smlouvy jsou stále hodně vzdálené. Vedení NHL následně zrušilo plánované zápasy až do 30. prosince. Pro záchranu alespoň zkrácené sezony je podle Bettmana nutné, aby se začalo hrát nejpozději do poloviny ledna. "Jednání jsou na mrtvém bodě. To, že by se NHL nerozjela, si zatím moc nechtějí připustit ani hráči, ani vlastníci. Ale už se to také stalo, že NHL vynechala celou sezonu," řekl Dusík.

Je nám líto, video expirovalo.
Michal Dusík komentuje jednání NHL a startující Channel One Cup

Díky výluce NHL mohl reprezentační kouč Alois Hadamczik pozvat na dnes startující Channel One Cup osm hráčů ze zámoří hrajících v Evropě. Celý turnaj by tak měli odehrát třeba David Krejčí, Aleš Hemský nebo Tomáš Plekanec. "Už dřív, když byly výluky, se těchto turnajů zúčastňovali hráči NHL. A můžu uklidnit diváky, že turnaj určitě dohrají. Nemusí mít strach, že by turnaj začal jiný tým, než ho skončí," uvedl Dusík.

Podle Dusíka existují vedle hlavních problémů výluky ještě ty podružné. "Například jestli hráči budou příští rok hrát na olympijských hrách. V tuhle chvíli to spousta expertů vidí jako nereálné, že když NHL letos nebude, tak by příští rok udělali hráči olympijskou pauzu. Užívejme si tyhle turnaje Euro Hockey Tour, možná to bude kvalitnější turnaj než příští rok Soči," zamyslel se.

NHL je ve výluce od 15. září. Odbory se s kluby přou zejména o záležitosti týkající se hráčských smluv a také o rozdělení výnosů z ligy, které v minulé sezoně činily 3,3 miliardy dolarů. Majitelé chtějí okamžitě snížit podíl hokejistů ze současných 57 procent na padesát, NHLPA chce k rovnoměrnému rozdělení dojít postupně. Vedení soutěže oznámilo, že kvůli výluce ztrácí zhruba 1820 milionů dolarů denně.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články