Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Dallas otočil zápas a v prodloužení ho Gurjanov poslal do finále Stanley Cupu

Z 0:2 na 2:2 a v prodloužení do finále. Hokejisté Dallasu v nastaveném čase rozhodli páté utkání semifinálové série play-off NHL proti Vegas, zvítězili 3:2 v prodloužení a poprvé od roku 2000 si zahrají finále Stanley Cupu. Rozhodující gól vstřelil v čase 63:36 ruský útočník Denis Gurjanov.

Denis Gurjanov se raduje z vítězného gólu
zdroj: ČTK/AP autor: Jason Franson

V dresu vítězů podruhé za sebou nenastoupil Radek Faksa a zranění připravilo o poslední dva duely sezony i dalšího českého útočníka Tomáše Noska v barvách Golden Knights. Na dálku sleduje útok Stars na druhý triumf v klubové historii po zisku Stanley Cupu z roku 1999 obránce Roman Polák, který v nedohrané základní části kvůli pandemii koronaviru odehrál 41 utkání. Využil práva se letní dohrávky sezony nezúčastnit a připravuje se na start extraligy jako nový kapitán Vítkovic.

Do utkání vstoupilo lépe Vegas, které se v deváté minutě zásluhou Chandlera Stephensona dostalo do vedení. Kanadský útočník využil výborné přihrávky Shey Theodora a v samostatném úniku překonal Antona Chudobina v brance Stars.

Hráči Vegas byli po úvodní brance střelecky aktivnější a snažili se diktovat tempo hry, největší šanci v druhé části si ale vypracoval Dallas. Chvíli po polovině utkání Gurjanov svižnou ranou trefil horní tyč branky Robina Lehnera.

Svou střeleckou aktivitu využili Golden Knights hned v úvodu třetí části. Reilly Smith se z protiútoku trefil z pravého kruhu do bližšího horního rohu a zvýšil na 2:0.

Dallas se zvedl

Dallas se z tvrdého zásahu dokázal zvednout. V 50. minutě využil závaru v Lehnerově brankovišti Jamie Benn a vystřelil Stars naději na zvrat v utkání. Kapitán týmu se trefil ve třetím utkání za sebou a polepšil si na osm gólů v letošním play-off.

"Je to bláznivý ročník, my při sobě ale držíme jako tým a daří se nám hrát dobrý hokej. Vždycky se nějak dokážeme dopracovat k vítězství, což je jediná věc, na které záleží," řekl Benn, který je ve finále poprvé.

V čase 56:13 využili hráči Stars v přesilové hře stupňující se tlak, díky dorážce Joela Kviranty vyrovnali na 2:2 a poslali zápas do prodloužení.

Rozhodující moment série přišel hned v úvodu prodloužení. Obránce Vegas Zach Whitecloud nepovedeným vyhozením puku do hlediště nabídl Dallasu přesilovku, kterou Stars stejně jako v závěru třetí části využili. John Klingberg nabil Gurjanovovi na pravý kruh a ruský útočník tvrdou ranou poslal Dallas do finále Stanleyova poháru.

Pro třiadvacetiletého nováčka to byl devátý gól v letošním play-off a ztrácí jedinou branku na lídra tabulky střelců Bo Horvata z Vancouveru, který vypadl ve 2. kole.

Radost i smutek

"Je to nepopsatelný pocit, když stojíte na lavičce a sledujete puk mířící za brankovou čáru. Slova prostě nedokážou vyjádřit emoce, které zažíváte při vstřelení postupové branky. Postup do finále Stanley Cupu je jedinečná situace, proto si musíme užít každou minutu," řekl nadšený trenér Dallasu Rick Bowness.

Jeho protějšek na lavičce Vegas Peter DeBoer po utkání nenacházel slova. "Vůbec jsem nepočítal s tím, že bychom dnes prohráli. Zápas měl podobný průběh jako zbytek série. Nedokázali jsme dát gól, kterým bychom navýšili vedení. Naopak soupeř snížil, což ho nakoplo k obratu. Dnes jsme to nezvládli. Musím Dallasu poblahopřát k postupu," uvedl rozladěný DeBoer.

Zklamání neskrýval ani střelec druhé branky Vegas Reilly Smith. "Je to promarněná příležitost. Pravděpodobně jsem za svou kariéru nehrál v lepším týmu, než je tenhle. Stanley Cup byl náš jediný cíl a ten jsme nesplnili. Je to drsné vystřízlivění," prohlásil útočník, který v týmu Golden Knights působí od jeho vzniku v roce 2017.

Semifinále play-off NHL:

Západní konference - 5. zápas (Edmonton):

Vegas - Dallas 2:3 v prodl. (1:0, 0:0, 1:2 - 0:1)
Branky: 9. Stephenson, 41. R. Smith - 50. Jamie Benn, 57. Kiviranta, 64. Gurjanov. Střely na branku: 36:26. Hráno bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. Jamie Benn, 2. Chudobin, 3. Gurjanov (všichni Dallas). Konečný stav série: 1:4.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články