Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Crosby pomohl k výhře Pittsburghu a vytvořil rekord. McDavid dal šedesátý gól sezony

Dvě hvězdy, dva výrazné počiny. To je bilance posledního večera v NHL. Kapitán Edmontonu Connor McDavid dvěma trefami pomohl k triumfu Oilers nad Arizonou 4:3 v prodloužení a poprvé v kariéře dosáhl mety 60 gólů v ročníku. Lídr Pittsburghu Sidney Crosby zapsal jednu branku při výhře 5:2 v Coloradu a stal se prvním hráčem v historii soutěže, který nasázel v sezoně třicet branek v 18 i 35 letech.

Connor McDavid
zdroj: ČTK / AP / autor: Jason Franson

Crosby otevřel skóre ve 22. minutě po individuální akci. "Ve svém prvním roce chcete všem dokázat, že do soutěže patříte. Dokonce to platí i teď, i když je mi pětatřicet. Soutěž se omladila a chcete dokázat, že sem stále patříte," uvedl Crosby, který vstřelil třicet branek pojedenácté v kariéře. Vyrovnal tím klubový rekord Maria Lemieuxe. "Nejdůležitější je, abych podával konzistentní výkony. Pokud to odráží tahle statistika, je to skvělé," doplnil.

O chvíli později zvýšil Jake Guentzel z dorážky v přesilové hře pět na tři. Hlavním strůjcem výhry Pittsburghu byl ale Carter, jenž svými góly upravil skóre na 3:1 a 4:2. Za Colorado snižovali J.T. Compher a Devon Toews. Při risku bez brankáře pojistil Bryan Rust vítězství Penguins, kteří chyběli v play-off naposledy v roce 2006.

"Je to ohromně důležitá výhra," radoval se Guentzel. "Hráli jsme u obhájce Stanleyova poháru, v jeho hale. Všichni víme, jak jsou dobří. Od prvního po posledního hráče jsme ale skvěle bránili a přesně tohle je v této fázi potřeba," podotkl.

Pittsburgh zabral po čtyřech porážkách a vystřídal v postupové osmičce Floridu, která na něj ztrácí bod. Oběma klubům zbývá odehrát do konce základní části jedenáct zápasů. Desátému Washingtonu s lídrem Alexandrem Ovečkinem se play-off vzdaluje, už má na Penguins manko šesti bodů.

Rutta vynechal kvůli zdravotním problémům v dolní části těla třetí zápas v řadě. Na druhé straně chyběl Pavel Francouz, který chytal poslední utkání v této sezoně shodou okolností právě proti Pittsburghu 8. února.

McDavid vstřelil první gól zápasu, ale Arizona otočila trefami Janise Mosera a Claytona Kellera, který později dostal tým ještě i do vedení 3:2. Na góly Kellera pokaždé odpověděl Ryan Nugent-Hopkins, když vyrovnal na 2:2 a v 53. minutě na 3:3.

Edmontonu zařídil výhru McDavid a stal se 22. hráčem v historii NHL s šedesáti góly za sezonu. V historii Oilers překonali tuhle metu jen Wayne Gretzky a Jari Kurri. "Cítil jsem se celý zápas trochu pod tlakem, abych ho dal," přiznal McDavid. "Ve finále je to ale jen číslo. Samozřejmě potěší, že jsem se připojil k tolika skvělým hráčům, ale ještě je před námi hodně práce. Chceme se dostat před play-off do dobré pozice," podotkl.

McDavid nastřílel šedesát branek v 72 zápasech, nejrychleji od doby Lemieuxe v roce 1996. Lídr Edmontonu má před sebou ještě deset utkání, v nichž může atakovat i hranici 70 tref. Naposledy ji pokořili před třiceti lety Alexandr Mogilnyj a Teemu Selänne. McDavid vede tabulku střelců před druhým Davidem Pastrňákem z Bostonu o dvanáct branek.

U všech čtyř gólů Edmontonu figuroval Leon Draisaitl v roli asistenta. Karel Vejmelka, který chytal o den dříve ve Winnipegu, plnil roli náhradního gólmana Arizony.

Výsledky NHL:

Colorado – Pittsburgh 2:5 (0:0, 1:3, 1:2)

Branky: 32. Compher, 51. D. Toews - 35. a 53. Carter, 22. Crosby, 25. Guentzel, 60. Rust. Střely na branku: 30:45. Diváci: 18 130. Hvězdy zápasu: 1. Carter, 2. Guentzel (oba Pittsburgh), 3. Compher (Colorado).

Edmonton  Arizona 4:3 v prodl. (1:1, 1:1, 1:1  1:0)

Branky: 6. a 62. McDavid, 40. a 53. Nugent-Hopkins - 24. a 49. Keller, 16. Moser. Střely na branku: 31:17. Diváci: 18 225. Hvězdy zápasu: 1. Nugent-Hopkins, 2. Draisaitl (oba Edmonton), 3. Keller (Arizona).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články