Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Colorado zvítězilo u jezera Tahoe, duel se kvůli tajícímu ledu odkládal. Nečas a Hertl asistovali

První třetina a pak osm hodin čekání. Tající led způsobil problémy v utkání NHL pod širým nebem na břehu jezera Tahoe. Colorado si i po odkladu poradilo s Las Vegas 3:2. Martin Nečas a Tomáš Hertl v dalších zápasech asistovali u výher svých týmů. Carolina porazila Tampu Bay 4:0 a San Jose zvítězilo na ledě St. Louis 5:4. Gólovou nahrávku si připsal také Pavel Zacha, New Jersey přesto podlehlo Buffalu 2:3. Vítek Vaněček v brance Washingtonu neodvrátil prohru Capitals s newyorskými Rangers 1:4.

Hokejisté Colorada slaví gól u Lake Tahoe
zdroj: ČTK/AP autor: Rich Pedroncelli

Po úvodní třetině se u jezera Tahoe přerušil zápas kvůli špatné kvalitě ledové plochy a dohrával se po osmihodinovém zpoždění o půlnoci místního času pod umělým osvětlením a skončil kolem půlnoci místního času. 

Organizátoři si přáli, aby bylo zataženo a mrzlo. "Věřili jsme, že pokud bude částečně oblačno a teploty zůstanou okolo nuly, neměli bychom problém zápas dohrát," uvedl zástupce komisaře NHL Bill Daly. Už během rozbruslení se oteplilo více, než se čekalo, a například gólman Colorada Philipp Grubaeur si vzal i sluneční brýle. Před zápasem je odložil.

Počasí se ale měnilo a v další části rozbruslení bylo i oblačno. "Bohužel poté už nepřišel další mrak a kvalita ledu byla od začátku problematická pod sílou slunečních paprsků," pokračoval Daly. "Už v první třetině měli hráči problémy s bruslením, zejména v oblasti log (kvůli tmavší barvě absorbovaly více slunečního záření). Z důvodu jejich bezpečnosti jsme se rozhodli nepokračovat," dodal.

Přerušení předcházela hodinová práce ledařů i jednání zástupců NHL, kteří konzultovali situaci s Derekem Kingem, jenž byl zodpovědný za přípravu ledové plochy, oběma kluby, hráčskou asociací i televizními společnostmi. Zvažovali také variantu, že by utkání dohráli v neděli dopoledne, ale dohodli se na restartu ve večerních hodinách.

Zároveň posunuli s ohledem na předpověď počasí s vyššími teplotami a bez oblaků na večerní hodiny i start druhého zápasu u jezera Tahoe mezi Bostonem a Philadelpií. Měl by začít v noci na pondělí v 1:30 SEČ.

Než se sobotní utkání přerušilo, vedlo Colorado 1:0. Gól vstřelil ve třetí minutě obránce Samuel Girard. Aktivní Avalanche ještě promarnili osmdesát sekund přesilovou hru pět na tři. Po restartu vyrovnal ve 28. minutě Alec Martinez z dorážky, ale brzy vrátil Coloradu vedení při hře na čtyři individuální akcí Nathan MacKinnon.

"Nabral jsem rychlost a viděl, že je mezi útočníkem a obráncem mezera," popsal sólo přes celé kluziště MacKinnon. "Ani jsem nemířil, jen jsem se snažil při střele vyhnout hokejce bránícího hráče (Alexe Pietrangela)," dodala první hvězda zápasu, která měla prsty ve všech třech gólech (1+2).

Mackinnona těšilo, že se zápas dohrál. "Led byl (po první třetině) špatný, ale ani na chvíli nás nenapadlo, že by nás to mělo zastavit. Myslel jsem si, že to překonáme," řekl jeden z lídrů Colorada. "Víc jsme si užívali druhou a třetí třetinu, i když mě mrzelo, že nevidíme v pozadí hory a jezero. Ale v této nadmořské výšce je těžké mít kvalitní hrací plochu, když je přes den tak teplo. Jsem rád, že se to zvládlo," dodal.

Devon Toews zvýšil v 54. minutě střelou od modré čáry, vzápětí dal kontaktní gól Alex Tuch, který se obtočil kolem bránícího hráče a z bekhendu pověsil puk do horního rohu. Vyrovnat už hráči Vegas nedokázali.

Zápas proběhl bez české účasti. Brankář Colorada Pavel Francouz je zraněný a ještě v této sezoně nechytal. Jeho spoluhráč Martin Kaut se dává dohromady po otřesu mozku. Vegas scházel Tomáš Nosek kvůli covidu-19, přesto zažíval krásné pocity. Český útočník zveřejnil na instagramu v den utkání fotku s informací, že se mu narodil syn.

Carolina vyhrála dvanácté utkání v sezoně a posunula se do čela Centrální divize. V zápase s Tampou začaly padat branky ve druhé třetině. Skóre otevřel Vincent Trocheck, který využil Nečasova nahození od mantinelu a dotlačil puk za záda Andreje Vasilevského. Americký útočník si připsal 300. bod v NHL.

Ještě v druhém dějství se prosadil Sebastian Aho a zvýšil na 2:0. Odpor Tampy zlomil její bývalý hráč. Loňský vítěz Stanleyova poháru v dresu Lightning Cédric Paquette se trefil z prostoru mezi kruhy a zařídil Hurricanes tříbrankové vedení. Skóre uzavřel gólem do prázdné branky Andrej Svečnikov.

Brankář Caroliny Alex Nedeljkovic kryl všech 24 střel hráčů Tampy a vychytal první čisté konto v NHL. Carolina s Lightning neinkasovala ani v druhém vzájemném zápase sezony. V lednovém duelu (1:0 v prodloužení) vynuloval střelce Lightning momentálně zraněný Petr Mrázek. "Hráli jsme výborně, nic jsme jim nedarovali. Od začátku do konce jsme hráli naši hru a nyní můžeme slavit," řekl pětadvacetiletý americký gólman.

"Jsem šťastný za toho kluka. Je v klubu už pěkně dlouho a teď se mu jeho výdrž konečně vyplatila. Chytal výborně. Když bylo třeba, podržel nás skvělými zákroky," chválil Nedejlkovice, jehož klub draftoval v roce 2014, trenér Caroliny Rod Brind'Amour.

San Jose výhrou v St. Louis bodovalo potřetí za sebou a odpoutalo se z posledního místa Západní divize. Sharks se povedl úvod, po gólu Rudolfse Balcerse z 24. minuty vedli už 3:0. Lotyšského útočníka našel v ideální pozici na ose hřiště Hertl. Domácí Blues dokázali ve druhé části zápas zdramatizovat a v 39. minutě vyrovnali na 4:4, vítězný gól San Jose vstřelil Logan Couture.

"Jsem tu proto, abych dával góly a prosazoval se v útočném pásmu," řekl střelec dvou branek Couture. "Vstřelili jsme pět gólů, prosadili se čtyři různí střelci... Pokud budeme takhle pokračovat, mohlo by naše ofenzivní trápení ze začátku sezony skončit," dodal.

Vaněčka jako první překonal v početní výhodě Chris Kreider. Ve druhé třetině pak Rangers za výhrou nasměrovali Alexis Lafreniere a Ryan Strome, jejichž gól dělilo 59 sekund. Poté sice snížil Dmitrij Orlov, ale poslední slovo patřilo hostům a Mika Zibanejad zpečetil výsledek zásahem do prázdné branky.

Co pomohlo Vaněčkovi do NHL? Poslechněte si Hokej fokus podcast:

Devils, které vedl nový kapitán Nico Hischier, prohrávali už 0:3, ale v poslední třetině zápas ještě zdramatizovali. Po čtyřiceti sekundách dal první gól domácích Kyle Palmieri a poté tři minuty před koncem na rozdíl jediné branky snížil při přesilové hře P. K. Subban po Zachově přihrávce. Vyrovnat už však Devils nedokázali a po třech zápasech prohráli.

Detroit i s útočníkem Filipem Zadinou a obráncem Filipem Hronkem v sestavě porazil Floridu 2:1. Red Wings tak odčinili vysokou páteční prohru s Panthers 2:7. O vítězství rozhodl prvním gólem v NHL Mathias Bromé. Šestadvacetiletý útočník, který do Detroitu přišel před sezonou ze švédského Örebrö, na první kanadský bod čekal 18 zápasů.

"Jsem dost starý na to, abych věděl, že pokud se budu dostávat do šancí, body někdy přijdou. První rok ve Švédsku jsem také nebodoval 14 nebo 15 zápasů, takže jsem už podobný problém zažil. Je to frustrující, ale strachoval bych se jen v případě, že by nepřicházely šance," uvedl Bromé.

Výhrou a dvěma asistencemi oslavil svůj 1000. zápas v základní části NHL kapitán Pittsburghu Sidney Crosby. Třiatřicetiletý Kanaďan jako první v historii odehrál 1000 zápasů v dresu Penguins. Ti porazili hlavně zásluhou dvou branek Krise Letanga NY Islanders 3:2. "Znamená to pro mě strašně moc. Bez ohledu na výsledek je to speciální den, ale s výhrou je to mnohem lepší. Oslava v kabině i na ledě a všechno ostatní kolem mě moc potěšilo. Bylo to opravdu krásné, na dnešek nikdy nezapomenu," řekl Crosby.

Čtyřmi body za dva góly a dvě asistence dovedl Auston Matthews Toronto k výhře na ledě Montrealu 5:3. Nejlepší střelec ligy bodoval pošestnácté v řadě a s 29 body se posunul na čtvrté místo v produktivitě. Ztrácí jen gól na spoluhráče z první formace Mitchella Marnera a Leona Draisaitla z Edmontonu. Bodovým lídrem soutěže zůstává Connor McDavid.

Americký kanonýr otevřel skóre ve čtvrtém utkání za sebou, čímž vyrovnal rekord soutěže. "Naším receptem na vítězství je soutěživost a tvrdá práce. Po ztrátě se snažíme získat puk okamžitě zpět a kontrolovat hru. Daří se nám vyhrávat, a to je nejdůležitější," řekl Matthews. Toronto uspělo potřetí v řadě a potvrdilo pozici nejlepšího týmu NHL.

McDavid pěti body (3+2) potvrdil pozici nejproduktivnějšího hráče ligy a pomohl Edmontonu k debaklu Calgary 7:1. McDavid nastřádal už 37 bodů (12+25) z 20 utkání. Těsně před polovinou Bitvy o Albertu nastoupil za stavu 5:1 ze střídačky i brankář David Rittich. Ani jihlavský odchovanec ale Oilers nedokázal zastavit, z devíti střel inkasoval dvě branky.

Výsledky NHL:

New Jersey - Buffalo 2:3 (0:1, 0:2, 2:0)
Branky: 41. Palmieri, 57. Subban (Zacha) - 9. a 38. Reinhart, 6. Miller. Střely na branku: 27:29. Hráno bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. Reinhart, 2. Miller, 3. Blackwood (New Jersey).

Washington - New York Rangers 1:4 (0:1, 1:2, 0:1)
Branky: 20. Orlov - 15. Kreider, 38. Lafreniere, 39. Strome, 58. Zibanejad. Střely na branku: 28:24. Vítek Vaněček za Washington odchytal 58:36 minut, inkasoval tři branky z 23 střel a úspěšnost zásahů měl 87 procent. Hvězdy zápasu: 1. Šesťjorkin (NY Rangers), 2. Strome, 3. Panarin (NY Rangers).

Colorado - Vegas 3:2 (1:0, 1:1, 1:1) - hráno pod širým nebem
Branky: 3. Girard, 32. MacKinnon, 54. D. Toews - 28. Martinez, 55. Tuch. Střely na branku: 39:29. Bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. MacKinnon, 2. D. Toews (oba Colorado), 3. Tuch (Vegas).

St. Louis - San Jose 4:5 (0:2, 4:2, 0:1)
Branky: 25. B. Schenn, 29. Sanford, 36. R. O'Reilly, 39. Kyrou - 11. a 52. Couture, 8. E. Kane, 24. Balcers (Hertl), 29. Marleau. Střely na branku: 32:27. Bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. Couture (San Jose), 2. Kyrou (St. Louis), 3. Balcers (San Jose).

Arizona - Los Angeles 2:4 (0:0, 1:1, 1:3)
Branky: 32. Brassard, 50. Kessel - 25. a 60. Iafallo, 41. Moore, 53. Vilardi. Střely na branku: 24:23. Diváci: 3187 (omezený počet). Hvězdy zápasu: 1. Iafallo (Los Angeles), 2. Kessel (Arizona), 3. Doughty (Los Angeles).

Detroit - Florida 2:1 (0:1, 2:0, 0:0)
Branky: 31. Nemeth, 38. Bromé - 15. Wennberg. Střely na branku: 27:39. Bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. J. Bernier, 2. Bromé, 3. Nemeth (všichni Detroit).

Pittsburgh - NY Islanders 3:2 (0:0, 1:1, 2:1)
Branky: 33. a 54. Letang, 48. Matheson - 36. Eberle, 41. B. Nelson. Střely na branku: 18:35. Bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. Crosby, 2. Letang, 3. Jarry (všichni Pittsburgh).

Columbus - Nashville 2:4 (0:2, 2:0, 0:2)
Branky: 24. Jenner, 26. G. Carlsson - 13. a 41. Järnkrok, 17. Sissons, 41. F. Forsberg. Střely na branku 23:46. Bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. Järnkrok (Nashville), 2. Jenner (Columbus), 3. Sissons (Nashville).

Montreal - Toronto 3:5 (0:0, 2:4, 1:1)
Branky: 24. Kotkaniemi, 24. Byron, 59. Toffoli - 22. a 36. Matthews, 22. Boyd, 28. Marner, 54. Kerfoot. Střely na branku: 33:27. Bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. Matthews, 2. Marner (oba Toronto), 3. Byron (Montreal).

Carolina - Tampa Bay 4:0 (0:0, 2:0, 2:0)
Branky: 23. Trocheck (Nečas), 36. Aho, 44. Paquette, 58. Svečnikov. Střely na branku: 28:24. Bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. Nedeljkovic, 2. Aho, 3. Paquette (všichni Carolina).

Anaheim - Minnesota 1:5 (0:2, 1:1, 0:2)
Branky: 37. Backes - 17. a 23. Fiala, 16. Zuccarello, 46. V. Rask, 55. J. Eriksson Ek. Střely na branku: 27:29. Bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. Fiala, 2. Spurgeon (oba Minnesota), 3. Hakanpää (Anaheim).

Edmonton - Calgary 7:1 (3:1, 3:0, 1:0)
Branky: 18., 22. a 29. McDavid, 6. a 33. Nugent-Hopkins, 4. Chiasson, 41. J. Archibald - 8. Mangiapane. Střely na branku: 24:44. David Rittich za Calgary odchytal 31:43 minut, inkasoval dvě branky z 9 střel a úspěšnost zásahů měl 77,8 procenta. Bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. McDavid, 2. Koskinen, 3. Nugent-Hopkins (všichni Edmonton).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články