Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Chytilova úchvatná série skončila. Český teenager přesto stihl Manhattan pobláznit

Ještě na jaře roku 2017 se proháněl po českých stadionech jako nadějný talent zlínského hokeje, v listopadu 2018 si už podmaňuje slavný New York v nejlepší lize světa. Raketová cesta, kterou aktuálně prožívá Filip Chytil, se nepoštěstí každému. Kroměřížský rodák ale dělá vše pro to, aby tento příběh jen tak neskončil.

Na začátku probíhající sezony to přitom nevypadalo, že se Filip Chytil zapíše výraznějším písmem do dějin slavných New York Rangers v aktuálním ročníku. Start mu vysloveně nevyšel. V prvních 17 zápasech se trápil, v účasti na ledě při vstřelených gólech svítilo u jeho jména -3, připsal si pouze tři asistence a navíc nedostával dostatečný prostor.

Za 12 minut toho ani moc v zápase nestihnete. Už se zdálo, že Chytila čeká podobný osud jako Martina Nečase v Carolině a že ho Rangers přesunou na farmu do nižší AHL. Klíčový zlom ale nastal v utkání proti Vancouveru 12. listopadu 2018. Možná se jedná o kritické datum v Chytilově hokejové kariéře, která by se nyní mohla ubírat už jen stoupajícím směrem.

Chytilova první trefa v sezoně proti Vancouveru:

Úspěšná dorážka v přesilové hře vyústila v následnou radost, jež byla více než vypovídající. Bylo vidět, jak z Chytila spadlo nepříjemné čekání na první trefu v ročníku, kterou by udělal tlustou čáru za nepovedeným obdobím. Co následovalo potom, je, jak se říká, historie.

Ale stála za to. Série pěti zápasů se vstřeleným gólem zapsala Chytila do kronik rekordů NHL. Český centr se stal teprve dvacátým teenagerem ve slavné soutěži, kterému se tento kousek povedl. A na klubové úrovni je vůbec prvním. Chytil tak v dresu Rangers navázal na krajany Petra Průchu a Jaromíra Jágra, kteří dokázali skórovat dokonce šestkrát v řadě v sezoně 2005–06.

"Fanoušci byli skvělí. Snažím se hrát svou hru, vždycky hraju naplno. Každé střídání jsem rád za každou sekundu na ledě," uvedl Chytil po zlomovém utkání. Jeho čas se s gólovou šňůrou postupně navýšil až na 15 minut na zápas a svěřenou příležitost dokonale využil.

Sebevědomý zásah Chytila proti Dallasu:

Jeho sebevědomí šlo rapidně nahoru, což mu evidentně pomáhá. Potvrdil to také trenér David Quinn. "Je talentovaným hráčem. Věděl jsem, že když se trefí jednou, další trefy budou následovat. Jeho tvrdá práce se vyplácí," uvedl kouč Rangers. Ačkoli mají zámořští komentátoři a reportéři problémy s výslovností příjmení českého šikuly, svými výkony je možná přiměje k nápravě. A to přesto, že jeho obdivuhodná série skončila v utkání proti Philadelphii (0:4).

Chytil perfektně zapadá do současné NHL, která se vyznačuje rychlostí, vysokým tempem a mladickou energií. Devatenáctiletý útočník Rangers si tak čím dál víc podmaňuje jak slavnou Madison Square Garden, tak celý New York. Po páté trefě (a čtvrté v domácí hale) mu na tváři zářil úsměv od ucha k uchu a rukama vyzýval diváky k oslavnému chorálu Jezdců. Tento kluk by měl v budoucnu bavit newyorské publikum ještě víc.

Pátá branka Chytila v nevídané gólové sérii:

Zdroj
nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články