Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Chicago v závěru otočilo zápas a má první finálovou výhru

Tampa - Hokejisté Chicaga zvítězili v úvodním utkání finále NHL na ledě Tampy Bay 2:1. Hosté inkasovali z hole Alexe Killorna brzký gól, ale skóre otočili v rozmezí 54. až 56. minuty trefami Teuva Teräväinena a Antoinea Vermettea. Boj o Stanleyův pohár pokračuje druhým zápasem v neděli nad ránem středoevropského času opět na ledě Tampy Bay.

Utkání Tampa Bay - Chicago
zdroj: AP autor: Phelan M. Ebenhack

Hráči floridského klubu s Ondřejem Palátem a Andrejem Šustrem v sestavě hodili na začátku utkání opatrnost stranou a soupeře se snažili zaskočit útočným pojetím hry. Aktivita se jim vyplatila, když z počátečního náporu vytěžili rychlý vedoucí gól. Nahození obránce Antona Stralmana sice mířilo mimo branku, ale šikovnou tečí usměrnil Killorn puk za záda Coreyho Crawforda.

Hosté zahrozili akcí Patricka Kanea, propracovali se i do brejku dva na jednoho, ale jinak bylo na obou stranách minimum gólových šancí. I v oslabeních mužstva výborně bránila přesilovky soupeře a v zápase převažovaly typické atributy utkání play-off jako obětavost, bojovnost a tvrdost.

Tampa Bay se v závěrečné části zatáhla, přenechala iniciativu Chicagu a čekala na chybu. Po jedné z nich se do sólového úniku dostal Ryan Callahan, ale brankář Crawford jeho pokus kryl. Místo toho udeřilo na opačné straně. Z nenápadné střely přes clonící hráče vyrovnal Teräväinen a ztrátu puku ve vlastním pásmu potrestal Vermette, který nádherně vymetl z mezikruží horní růžek. Domácí snaha o vynucení si prodloužení už byla spíše křečovitá.

Chicagu zařídil první výhru "zelenáč" Teräväinen

Před startem finále označovali experti větší zkušenosti jako jeden z hlavních důvodů, proč by mělo Chicago porazit mladý tým Tampy Bay. Výhru Blackhawks ale v úvodním utkání série zařídil nováček Teuvo Teräväinen, který hraje první play-off v kariéře. Dvacetiletý útočník měl prsty v obou gólech, kterými Chicago v závěru utkání během 118 sekund otočilo z 0:1 na konečných 2:1.

Mladý Fin nejdříve vyrovnal, poté dobrým napadáním donutil J. T. Browna ve vlastním pásmu ke ztrátě kotouče, čehož využil Antoine Vermette. "Když jsem skóroval, první věc, která mě napadla, byla, že budu muset mezi novináře," prohlásil Teräväinen s povzdechem nad činností, kterou nemá rád. "Ale je úžasné, co se nám povedlo. Máme skvělý tým se spoustou zkušeností. Já jako mladý hráč se do něho snažím jen vnést energii," popisovala svou úlohu v týmu největší hvězda prvního duelu finále.

Teräväinen byl značnou část sezony na farmě a také v play-off zůstal několik zápasů mezi náhradníky. Ale dokazuje, že roste ve velkého hráče. "Sleduji ho každý den a je to jeden z nejtalentovanějších hráčů, jaké jsem viděl. Ale v našem týmu je hodně kvalitních hráčů, proto ho v průběhu sezony poslali jinam, aby více hrál. A vyplatilo se. Hraje s velkým sebevědomím, které mu zápas od zápasu roste. Vypadá tak ledově klidně, jako by mu snad ani netlouklo srdce. Je to takový ledově klidný Fin," řekl na jeho adresu slovenský útočník Marián Hossa.

Gól finského mladíka ukončil v 54. minutě myšlenky hráčů Tampy Bay na druhou nulu za sebou. Domácí si ale o vyrovnání koledovali, protože v průběhu třetí třetiny úplně přenechali iniciativu soupeři. "V minulých zápasech jsme byli docela úspěšní v tom, abychom vedení udrželi. Jenže tentokrát jsme hráli proti hodně kvalitnímu týmu, který ukázal, co umí, když mu necháte trochu více prostoru a puk. Je to pro nás lekce," řekl za všechny obránce Lightning Anton Stralman.

Domácí mrzela zejména zahozená šance během závěrečné části za stavu 1:0, kdy v samostatném úniku neuspěl Ryan Callahan. Brankář Chicaga Corey Crawford se vyznamenal i v prostřední třetině při akcích Stevena Stamkose a byl vyhlášen druhou hvězdou zápasu. "Za celé utkání jsme jim toho moc nedovolili a měli jsme šance na to, abychom zlomili zápas na svou stranu. Bohužel nestalo se a oni se vzchopili," uvedl trenér Tampy Bay Jon Cooper.

Kouč domácích si za nerozhodného stavu vzal i oddechový čas, protože jeho svěřenci byli v závěru pod tlakem, ale brzy nato inkasovali podruhé. "V průběhu zápasu jsme se zlepšovali. Góly byly výsledkem naší aktivity. Je skvělé, že jsme našli způsob, jak utkání vyhrát," těšilo hostujícího kouče Joela Quennevillea.

Tampa Bay - Chicago 1:2 (1:0, 0:0, 0:2)

Branky a nahrávky: 5. Killorn (Stralman, Filppula) - 54. Teräväinen (Keith, Shaw), 56. Vermette. Rozhodčí: McCauley, Pollock - Amell, Murphy. Vyloučení: 3:2. Bez využití. Střely na branku: 23:21. Hvězdy zápasu: 1. Teräväinen, 2. Crawford (oba Chicago), 3. Killorn (Tampa Bay). Diváci: 19 204. Stav série: 0:1.

Tampa Bay: Bishop - Hedman, Stralman, Coburn, Garrison, Carle, Šustr, Nestěrov - Stamkos, Filppula, Killorn - Kučerov, Johnson, Palát - Callahan, Boyle, Brown - Paquette, Morrow. Trenér: Cooper.

Chicago: Crawford - Keith, Hjalmarsson, Oduya, Seabrook, Cumiskey, Rundblad - P. Kane, Toews, Saad - Hossa, Richards, Versteeg - Teräväinen, Vermette, Sharp - Shaw, Krüger, Desjardins. Trenér: Quenneville.

Zdroj
ČTK, nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články