Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Chicago se ujalo vedení v sérii s Minnesotou, Pittsburgh padl s Rangers

New York – Hokejisté Chicaga na své cestě za obhajobou Stanleyova poháru porazili v úvodním utkání druhého kola play-off NHL doma Minnesotu 5:2. Vítězně odstartovali semifinále konference i New York Rangers, kteří uspěli na ledě Pittsburghu 3:2 v prodloužení.

Patrick Kane slaví gól do sítě Minnesoty
zdroj: ČTK/AP autor: Nam Y. Huh

Chicago, v jehož sestavě nechyběl jediný český zástupce v sérii Michal Rozsíval, vedlo po čtyřiceti minutách po gólech z přesilových her 2:0. Nadějný náskok se sice v úvodu třetí třetiny rychle rozplynul, ale vítězství na stranu Blackhawks definitivně strhl dvěma zásahy Patrick Kane. Skóre uzavřel svým druhým gólem v zápase Bryan Bickell při závěrečné power play soupeře. Chicago, které otočilo předchozí sérii se St. Louis z 0:2, tak vyhrálo v play-off popáté za sebou.

Kane za nerozhodného stavu názorně ukázal, proč byl loni vyhlášen nejužitečnějším hráčem play-off. Na vlastní modré čáře převzal puk, zavezl ho do pásma, naznačil zpětnou přihrávku Patricku Sharpovi, ale místo toho se obtočil kolem Jonase Brodina a bekhendovou střelou pod břevno zakončil nádhernou individuální akci. Svou gólovou radost vyjádřil bezprostředně zvoláním "Showtime!"

"A vypadalo to tak alespoň? Občas ani nevím, co říkám," usmíval se Kane. "Byl jsem z toho gólu v euforii a občas se tím dostanete do svého vlastního světa. Opravdu ani nevím, že jsem to říkal," dodala první hvězda zápasu. Z celkového dojmu utkání ale Blackhawks nebyli nadšení. "Nehráli jsme tak dobře, jak umíme. V průběhu zápasu jsme se zlepšovali, ale máme rozhodně na víc," řekl Marián Hossa, jenž si připsal gól a dvě přihrávky.

Na střely hokejisté Wild vyhráli 32:22. "Líbilo se mi, jak jsme většinu utkání hráli. Bylo to s nasazením, strávili jsme hodně času v jejich pásmu, dostávali jsme se také do přečíslení. Ale nevyužili jsme je, když to bylo nejvíce potřeba, a oni se na rozdíl od nás prosazovali v přesilovce," uvedl útočník Minnesoty Zach Parise. Trochu to připomínalo loňskou sérii, kdy Minnesota podlehla v play-off Chicagu v pěti zápasech a nevyužila ani jednu ze 17 početních výhod.

Rangers ve druhé třetině promarnili dvoubrankový náskok z úvodní části, přesto získali první bod v sérii. V prodloužení skórovali v 64. minutě během jednoho střídání dokonce dvakrát, protože po střele Dericka Brassarda se puk rychle odrazil od brankové konstrukce zpět do hry. Následných zmatků v obraně Penguins využil o pár sekund později Benoit Pouliot, ale po prozkoumání videozáznamu byla vítězná branka nakonec přiřčena Brassardovi.

"Myslel jsem si, že jsem dal gól. Ale když jsem viděl, že rozhodčí rozpažil a puk se odrazil zpátky ke mně, pokračoval jsem ve hře a přihrál mu (Pouliotovi)," líčil Brassard. "Zjistil jsem až později, že neplatí můj gól, ale jeho. Ale je to jedno. Jsem rád i za něho. Hráli jsme dobře už proti Philly a dnes také. Zasloužili jsme si to," reagoval Pouliot, který otevřel gólový účet zápasu.

Druhý gól přidal Brad Richards, ale domácí vyrovnali zásluhou tref Leeho Stempniaka a Jamese Neala, jehož střelu si nešťastně srazil do branky gólman Henrik Lundqvist. Domácí ale soupeře, který hrál třetí utkání ve čtvrtém dni, neutahali a v prodloužení inkasovali. "Z nějakého pro mě neznámého důvodů jsme nešli dostatečně odhodlaně za vítězstvím. Nehráli jsme naplno, takže to nemohlo dopadnout jinak," zlobil se kapitán týmu Sidney Crosby, který ještě v letošním play-off neskóroval. Navíc byl na ledě u všech tří inkasovaných branek.

Favorizovaní Penguins tak budou v dalším průběhu série potřebovat, aby se jejich lídr a nejproduktivnější hráč soutěže v základní části probral. Zároveň budou muset najít recept na útok Pouliot, Brassard a Mats Zuccarello, která už během sezony ve čtyřech předchozích vzájemných zápasech nasbírala 14 bodů. "Od Vánoc je to pravděpodobně naše nejlepší lajna. Vědí o sobě a umí odhadnout, co druhý udělá. A taky se skvěle podporují," řekl trenér Rangers Alain Vigneault.

Výsledky 2. kola play-off NHL:

Východní konference - 1. zápas:

Pittsburgh - NY Rangers 2:3 v prodl. (0:2, 2:0, 0:0 - 0:1)

Branky: 28. Stempniak, 34. Neal - 6. Pouliot, 18. B. Richards, 64. Brassard. Střely na branku: 36:27. Diváci: 18.622. Stav série: 0:1.

Západní konference - 1. zápas:

Chicago - Minnesota 5:2 (1:0, 1:0, 3:2)

Branky: 15. a 58. Bickell, 49. a 57. P. Kane, 32. Hossa - 43. Stoner, 47. Brodziak. Střely na branku: 22:32. Diváci: 22.116. Stav série: 1:0.

Zdroj
ČTK, nhl.com

Hlavní zprávy