Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Chance Extraliga 2024/2025

Čechmánka si pamatuju, byl velkolepý, prohlásil brankář Fleury

Brzy oslaví 39. narozeniny. Díky úspěchům v minulosti, vytrvalosti a zábavnému, avšak efektivnímu stylu podpořeným neobvyklou ohebností a kreativitou v brankovišti je doslova hrající legendou. Marc-André Fleury však tentokrát musel s Minnesotou přijmout porážku 3:4 v prodloužení s Torontem ve stockholmském Globenu na závěr Global Series.

Marc-André Fleury
zdroj: Reuters autor: Per Haljestam

"Nebyl to lehký zápas. Hráli jsme dva dny po sobě, navíc ani ne za 24 hodin. Myslím ale, že jdeme správným směrem," řekl Fleury s ohledem na předchozí zápas s Ottawou, který začal v sobotu v 17:00.

Hráči Wild otevřeli skóre, ale po obratu soupeře a po třetím gólu Morgana Riellyho na začátku třetí třetiny prohrávali už 1:3. Ve druhé části přitom měla Minnesota k dispozici tři přesilové hry. "Nemůžeme porážku házet jen na nevyužité přesilovky. Měli jsme dobrou druhou třetinu, měli jsme hodně střel a hodně šancí. Ve třetí třetině jsme také hráli dobře. Dali jsme góly. Ale líbilo se mi, jak jsme bojovali. Vrátili jsme se do zápasu, ačkoliv jsme prohrávali o dva góly, a dotáhli to do prodloužení," hodnotil Fleury.

"Je to lepší než nic. Ale stále chceme vyhrávat a získávat co nejvíc bodů. Hráli jsme dvě prodloužení, mohlo to dopadnout jinak, takže to je trochu zklamání," uvedl Fleury k tomu, že si Minnesota odvezla ze Stockholmu dva ze čtyř možných bodů.

O milnících, které má před sebou a které s velkou pravděpodobností zdolá v blízké době, v zápasech nepřemýšlí. "Když hraju, chci jen vyhrát. To je jediné, na čem záleží. Osobní věci nejsou tak důležité," prohlásil.

Fleury má našlápnuto hned k několika cenným zápisům. Šest zápasů mu chybí k pokoření tisícovky odehraných duelů. Už jen čtyři výhry mu navíc schází k vyrovnání legendárního Patricka Roye na druhém místě v počtu vítězství. Je navíc snad jen otázkou času, kdy se majitel tří prstenů za triumfy ve Stanley Cupu (2009, 2016, 2017) ocitne po konci kariéry v Síni slávy.

Fleury, který většinu bohaté kariéry strávil v Pittsburghu, je posledním brankářem NHL, jenž aktivně zažil dobu před velkou výlukou v sezoně 2004/2005. Není tedy překvapením, že si vybavuje Romana Čechmánka, který působil v nejlepší lize světa čtyři sezony mezi lety 2000 a 2004 a který nedávno zemřel ve věku 52 let. "Pamatuju si ho. Bavilo mě sledovat ho. Byl velkolepý – vypichování hokejkou, zákroky ve slidu. Byl úspěšný ve Philadelphii. Je to smutné," řekl Fleury k úmrtí Čechmánka.

Přes dvě nešťastné porážky (s Ottawou 1:2 po samostatných nájezdech) si Fleury výjezd do Švédska pochvaloval. "Byla to skvělá zkušenost. Stockholm je hodně přátelský," dodal k turné na severu Evropy.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články