Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Bylo jen otázkou času, kdy to přijde, řekl Pastrňák k probuzení svého útoku

Až ve třetím finálovém zápase se bostonský kanonýr David Pastrňák trefil do branky hokejistů St. Louis. Pro českého útočníka to byla první branka ve finále Stanley Cupu. Bruins po jeho zásahu vedli na začátku druhé třetiny už 4:0 a druhou výhru v sérii, v níž nyní vedou 2:1, si už nenechali vzít.

David Pastrňák
zdroj: Reuters

Pro Boston byly v sobotu zásadní dvě věci - probuzení elitního útoku, v němž jsou vedle Pastrňáka ještě Patrice Bergeron a Brad Marchand, a výborné přesilovky. Tým hrál čtyřikrát v početní převaze a pokaždé výhodu proměnil, když mu k tomu stačila vždy jediná rána na branku.

První útočná formace měla po úvodních dvou zápasech jen dva body - jeden Pastrňák za asistenci. Ten už se po 41 vteřinách druhé části dočkal i gólu. "Hrozně důležitý byl ten třetí gól na konci první třetiny," připomněl Pastrňák v rozhovoru pro českou verzi oficiálního webu NHL zásah Seana Kuralyho v čase 19:50.

Domácí se ho ještě pokusili odvolat – domnívali se, že šlo o ofsajd, ale neuspěli. "Bylo to na 3:0 a Blues dostali ještě trest za neoprávněnou trenérskou výzvu. Tam se to zlomilo. Samozřejmě jsme pak chtěli dát z té přesilovky gól, ten čtvrtý byl hodně důležitý, a to se mi naštěstí povedlo," řekl Pastrňák, který se prosadil zblízka bekhendem, když si na zakončení trpělivě počkal.

Celkem si jeho útok s Bergeronem a Marchandem připsal pět bodů za dva góly a tři nahrávky. Třiadvacetiletý Pastrňák si žádný tlak nepřipouštěl. "Kdybych to měl vyjádřit na stupnici od jedné do deseti, tak bych to viděl tak někde okolo dvojky," uvedla střelecká hvězda NHL.

Řekl, že věřil v probuzení elitní formace Bostonu. "Bylo jen otázkou času, kdy to přijde," konstatoval Pastrňák.

"Pořád si ale myslím, že jsme ještě nehráli svůj nejlepší hokej. Máme v týmu mnoho skvělých hráčů a víme, že je ještě prostor pro zlepšení. Důležité je, že vedeme v sérii 2:1. V takových zápasech jsou strašně důležité speciální týmy a nám to vyšlo v tomto ohledu na přesilovkách i při oslabeních," doplnil Pastrňák.

Právě Bergeron všechno začal v 11. minutě, když využil přesilovku. Ten zaznamenal tři body a stal se hlavní hvězdou zápasu. Tím prvním pokořil hranici 100 bodů v play-off. Celkem má ze 132 zápasů na kontě 40 gólů a 62 nahrávek. Výš jsou v hierarchii klubu jen Ray Bourque (161 bodů ve 180 utkáních) a Phil Esposito (102 bodů/71 zápasů). Hned za Bergeronem je další z tahounů současného týmu David Krejčí (101 bodů/128 zápasů).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články