Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SLUNETA Ústí nad Labem - BK KVIS Pardubice

Svozil si na draft počkal až do třetího kola, vybral si ho Columbus. Jedničkou byl Power

Až ve 3. kole se v letošním draftu NHL dostalo na prvního českého hokejistu. Stal se jím Stanislav Svozil. Obránce Komety Brno si vybral na 69. pozici Columbus, celkem bylo zvoleno stejně jako loni osm Čechů. Jedničkou draftu se stal podle očekávání talentovaný kanadský bek Owen Power, který se bude snažit prosadit v Buffalu. Dvojkou pak americký útočník Matthew Beniers, jenž patří nováčkovi ligy Seattlu.

Také ve 3. kole na 83. místě přišel brankář Patrik Hamrla, na něhož získala práva Carolina.

Svozil si v uplynulé sezoně připsal v české extralize ve 38 zápasech včetně play-off tři body za gól a dvě asistence. V domácí nejvyšší soutěži působí druhou sezonu, na kontě v ní má celkem 79 zápasů a osm bodů (3+5).

Loni v listopadu si na Turnaji Karjaly v Helsinkách proti Rusku (0:3) odbyl premiéru v reprezentaci. Představil se i na přelomu kalendářního roku na mistrovství světa dvacítek v Edmontonu, v dubnu a květnu také na světovém šampionátu osmnáctek v americkém Friscu. Na obou turnajích zaznamenal shodně v pěti duelech jednu asistenci.

Jaký byl rozšiřovací draft Seattlu a jaká bude pozice brankáře Vítka Vaněčka? Poslechněte si Hokej fokus podcast:

Svozil byl čtvrtou volbou Columbusu v letošním draftu. První tři měl v pátečním prvním kole a vybral si tři Kanaďany – na pátém místě útočníka Kenta Johnsona z University of Michigan z NCAA, na 12. pozici forvarda Colea Sillingera ze Sioux Falls z USHL a na 25. příčce beka Corsona Ceulemanse z Brooksu z AJHL. Během dneška Blue Jackets získali z Philadelphie českého útočníka Jakuba Voráčka za Cama Atkinsona.

Rovněž osmnáctiletý Hamrla je odchovancem Zlína a od ledna loňského roku působí v Karlových Varech. V extralize dostal v dresu Energie příležitost v sedmi zápasech, má průměr 4,69 obdržené branky na zápas a úspěšnost zákroků 86,33 procenta. V uplynulé sezoně se představil také v první lize v Kadani a Sokolově. Na MS osmnáctek byl trojkou za Tomášem Suchánkem a Oliverem Šatným a do hry nezasáhl.

Málka si vyhlédlo New Jersey, Brabenec může posílit Vegas

Také ve čtvrtém kole se dočkali dva Češi. Gólmana Jakuba Málka z prvoligového Vsetína získalo na 100. místě New Jersey a útočníka Jakuba Brabence z Komety Brno o dvě pozice později Vegas.

Devatenáctiletý rodák z Kroměříže Málek v uplynulé sezoně odchytal v druhé nejvyšší domácí soutěži 23 zápasů včetně play-off, měl průměr 2,33 gólu na utkání, úspěšnost zákroků 91,01 procenta a dvakrát udržel čisté konto.

Sedmnáctiletý Brabenec v minulém ročníku v dresu Komety sehrál třiadvacet utkání a připsal si jednu asistenci. V sezoně 2019/20 v extralize debutoval a ve dvou duelech vstřelil gól. Na letošním MS osmnáctek si syn bývalého útočníka Kamila Brabence a vnuk vicemistra Evropy v basketbalu z roku 1985 Kamila Brabence v pěti duelech připsal čtyři přihrávky.

Čeští hokejisté na draftu NHL 2021 (pořadí - tým NHL - hokejista - post - dosavadní tým):

69. Columbus Blue Jackets - Stanislav Svozil - obránce - Kometa Brno,
83. Carolina Hurricanes - Patrik Hamrla - brankář - Energie Karlovy Vary,
100. New Jersey Devils - Jakub Málek - brankář - Vsetín,
102. Vegas Golden Knights - Jakub Brabenec - útočník - Kometa Brno,
144. New York Rangers - Jaroslav Chmelař - útočník - Jokerit Helsinky,
184. Florida Panthers - Jakub Kos - útočník - Ilves Tampere,
194. Columbus Blue Jackets - Martin Ryšavý - útočník - Vítkovice Ridera,
221. New York Islanders - Tomáš Machů - obránce - Vítkovice Ridera.

V 5. kole si vybrali na 144. místě zástupci New York Rangers útočníka Jaroslava Chmelaře. Osmnáctiletý rodák z Nového Města nad Metují hrál v sezoně za tým Jokeritu Helsinky do 18 let a ve třech duelech nastoupil i za juniorku. Na MS osmnáctek měl v pěti duelech bilanci 1+1.

Stejně si vedl na šampionátu ve Friscu také forvard Jakub Kos, po němž sáhla v dalším kole na 184. pozici Florida. Osmnáctiletý rodák z Brna odešel před dvěma roky z Komety do Ilvesu Tampere, kde hrál v uplynulém ročníku za juniorský tým.

Columbus si ještě v závěrečném 7. kole po Svozilovi vybral útočníka Martina Ryšavého z Vítkovic. V dresu ostravského klubu se dočkal v uplynulé sezoně debutu v extralize a v šesti zápasech nebodoval. Hrál také v první lize za Přerov. Na MS osmnáctek v pěti duelech vstřelil dvě branky a na jednu přihrál. V nadcházející sezoně by měl působit ve WHL v celku Moose Jaw Warriors.

Jako posledního české hráče na 221. příčce získali New York Islanders práva na beka Tomáše Machů také z Vítkovic, který na konci minulé sezony debutoval v extralize. Nastupoval i v první lize za Přerov a Šumperk.

Český hokej neměl v pátečním prvním kole zástupce stejně jako v posledních dvou letech. Stejně jako loni v říjnu se draft uskutečnil virtuálně kvůli epidemii koronaviru ze sídla studií NHL Network v Secaucusu.

V říjnu přišel na řadu jako první ve druhém kole na 48. pozici útočník Jan Myšák, po kterém sáhl Montreal. V roce 2019 ve Vancouveru si vybralo jako prvního Čecha Los Angeles na 87. místě brankáře Lukáše Paříka.

Před třemi roky byli už v prvním kole vybráni dva čeští útočníci – na šestém místě si Detroit zajistil Filipa Zadinu a na 16. pozici Colorado Martina Kauta. O rok dříve byli draftováni také dva útočníci už v úvodním kole: jako dvanáctku si vybrala Carolina Martina Nečase a na 21. místě New York Rangers Filipa Chytila.

Power splnil očekávání

Power byl dlouhodobě považován za nejtalentovanějšího zástupce letošního ročníku mladých nadějí. Na světovém šampionátu dokráčel s Kanadou nakonec až k titulu. Jeho spoluhráč z univerzitní ligy NCAA Beniers zase reprezentoval Spojené státy a přispěl k zisku bronzových medailí, na turnaji se ale zranil ve čtvrtfinále se Slovenskem.

Buffalo tak v osobě Powera draftovalo dalšího obránce jako celkovou jedničku, když v roce 2018 Sabres ukázali na švédského beka Rasmuse Dahlina. Pro Seattle Kraken je Beniers první draftovou volbou v krátké historii klubu, který se stane od nové sezony 32. týmem NHL.

Dominanci mládežnického programu Michiganské univerzity stvrdil další centr Kent Johnson, kterého si vybral na páté pozici Columbus. Obránce Luke Hughes (čtyřka draftu) se může sejít v New Jersey s bratrem Jackem, jenž byl celkovou jedničkou před dvěma lety.

Zdroj
ČT sport, nhl.com, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články