Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

Budu se ze všech sil snažit dělat českému hokeji čest i dál, řekl rozjetý Palát po postupu

Famózní formu má v play-off NHL Ondřej Palát. Útočník Tampy Bay výrazně přispěl k vyřazení nejlepšího celku základní části z Bostonu, když skóroval ve všech vítězných zápasech série, kterou Lighting ovládli 4:1. Ve finále Východní konference si zahrají s lepším z dvojice New York Islanders - Philadelphia.

Ondřej Palát se raduje z gólu v play-off NHL
zdroj: ČTK/AP autor: Cole Burston

Až na "výbuch" Bruins ve třetím utkání, které Lightning vyhráli vysoko 7:1, byla série nesmírně vyrovnaná. "Boston byl hodně těžkým soupeřem. Mají řadu lídrů, ať už je to Marchand, Pastrňák nebo Bergeron. Dali nám velmi zabrat, hlavně poslední zápas byl hodně těžký a jsme moc rádi, že jsme to nakonec dokázali," pochvaloval si Palát.

Poslední duel se protáhl na 94 minut a 10 sekund, než rozhodl Victor Hedman. Hokejisté Tampy Bay tak úspěšně zvládli i čtvrté prodloužení, které v dosavadním průběhu letošního play-off absolvovali. 

"Cítíme se dobře a věříme si. Když jdeme do prodloužení, je to hodně o vyčkávání a o tom, kdo udělá nějakou chybu. Tím pádem i trochu o štěstí. Boston nám ale určitě nedal nic zadarmo, o to je tenhle triumf cennější. Jsme rádi, že utkání v prodloužení zvládáme. Je to důležité pro pošetření sil i pro sebevědomí," konstatoval Palát.

Mužstvo z Floridy mělo z postupu náležitou radost. "Užili jsme si to hodně. Jednalo se o velmi náročnou sérii proti skvělému týmu a jsme moc rádi, že jsme ji nakonec vyhráli. Po zápase jsme si dali týmovou večeři a pivo, ale šli jsme brzy spát, protože jsme byli všichni hodně unavení," popsal Palát.

Střelecká forma a chvála ze všech stran

Sám k postupu do finále Východní konference výrazně přispěl, když skóroval ve všech vítězných zápasech série. Nasbíral v nich šest bodů za pět branek a nahrávku, čímž vylepšil svou bilanci v letošních vyřazovacích bojích na devět bodů (5+4) ze třinácti utkání.

Když skóroval ve čtvrtém utkání v řadě, zařadil se mezi klubové rekordmany. Stejný kousek zvládli v minulosti jen slavní hráči Steven Stamkos (2015 a 2018), Vincent Lecavalier (2007) a Martin St. Louis (2003).

"Snažím se hrát pokaždé stejně. Když dám gól, samozřejmě jsem moc rád, protože góly vždycky zvednou sebevědomí. Ale nejsou pro mě zásadním měřítkem formy nebo mého přínosu pro tým," zdůraznil Palát, na jehož adresu zazněla z mnoha stran velká chvála.

"Jsem za to opravdu rád, ale i přesto se snažím hrát každý zápas stejně. Hlavně ho co nejvíc odmakat pro tým. To je styl hry, který vyznávám celý život," dodal Palát.

S hvězdami Bruins Davidem Pastrňákem a Davidem Krejčím neměl příliš času po skončení série mluvit. "S klukama jsme se jen pozdravili a řekli si, že to byla skvělá série. Oba nám popřáli hodně štěstí do dalších kol. Oba odehráli dobrá utkání a dělali Česku skvělé jméno," ocenil Palát.

Připustil, že sérii bral právě kvůli konfrontaci dvou silných týmů s českým zastoupením o to prestižněji. "Samozřejmě jsem to vnímal. Boston je výborný tým, mají výsledky. Hrají tam tři čeští kluci, proto logicky hodně lidí v Česku asi přálo vítězství Bruins. O to více se budu snažit ze všech sil dělat českému hokeji čest i v dalších zápasech." 

V boji o finále Stanley Cupu bude soupeřem Tampy lepší z dvojice New York Islanders - Philadelphia. Flyers s reprezentačním kapitánem Jakubem Voráčkem v sestavě prohrávají 2:3 na zápasy. "Oba týmy jsou výborné, osobně ale nemám vybraný vyloženě jeden z nich, který bych si přál víc. Ať potkáme kohokoliv, budeme chtít projít ještě dále," má jasno Palát.

V podmínkách "bubliny" Východní konference v Torontu už Lightning žijí více než měsíc. "Musím uznat, že bublina není úplně špatná. NHL to udělala docela dobře, v den volna většinou odpočíváme každý po svém. Já si rád zahraju tenis a často si volám s rodinou," přiblížil Palát.

Zdroj
ČTK, nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články