Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Břevno, tyč, gól. Povedená trefa Pastrňáka ale Bostonu nestačila, Francouz se činil

Puk z hole nejprve zamířil do břevna, pak ještě do tyče, aby nakonec skončil v brance. David Pastrňák při své povedené trefě pořádně rozezvučel konstrukci, ale ani jeho 26. gól nestačil na to, aby v bitvě nejlepších týmů NHL slavil Boston. Bruins padli ve Washingtonu 2:3. Za domácí si připsal jednu asistenci Jakub Vrána. Brankář Pavel Francouz kryl 32 střel a dovedl Colorado k výhře 3:1 nad Philadelphií. V dresu poražených debutoval v soutěži David Kaše.

Bostonský David Pastrňák střílí gól do sítě Washingtonu
zdroj: REUTERS autor: Geoff Burke

Colorado vedlo i díky dvěma gólům Mikka Rantanena 3:0 a Francouz živil až do 55. minuty naději na první nulu v NHL. O čisté konto připravila českého gólmana akce Jakuba Voráčka, po jehož přihrávce zpoza branky skóroval Claude Giroux. "Byl bych šťastný, kdybych vychytal nulu. Pokud byste mi ale před utkáním řekli, že vyhrajeme 3:1, bral bych to," uvedl Francouz.

Plzeňský rodák se zapotil zejména ve druhé třetině, ve které ho Philadelphia zasypala 17 střelami. "Chtěli vyrovnat a klíčové bylo, že jsme zůstali trpěliví. Nepanikařili jsme, drželi jsme se v našem pásmu svého systému. Snažili jsme se je nepouštět do nebezpečných pozic a hodně střel jsme také zblokovali. Druhý gól (v 37. minutě) byl velmi důležitý a po třetím (v 43. minutě) jsme si už byli jistí, že vyhrajeme," pokračoval Francouz.

Francouz je v klubu brankářskou dvojkou, po zranění Philippa Grubauera ale chytal druhý zápas za sebou. "Už jsem během kariéry zažil období, že jsem nechytal. Naučil jsem se, jak se s tím vypořádat, a to mi pomáhá. Ať hraju, nebo nehraju, snažím se být připravený na každý zápas. Jsem šťastný, že můžu chytat za takovým týmem. Užívám si to," řekl.

Francouz je v lize sedmý v úspěšnosti zásahů (92,7 procenta) a v posledních sedmi zápasech, kdy chytal od začátku, ztratilo Colorado jen jeden bod. Kapitán týmu Gabriel Landeskog už před pár dny pronesl, že si týmy v lize neuvědomují, jak dobrý Francouz je. Pochvalu mu teď vysekl i další člen elitního útoku Rantanen. "Vůbec nevypadá na to, že chytá prvním rokem. V každém zápase je jak dynamit," podotkl.

Colorado se výhrou nad Philadelphií propracovalo do čela Západní konference. "Abyste podávali konzistentní výkony a vyhrávali, potřebujete nadprůměrné gólmany. Francouz po celou sezonu chytal opravdu dobře, i když nastupoval sporadicky z pozice dvojky," vyzdvihl výkony českého gólmana i trenér Colorada Jared Bednar.

Kaše slyšel chválu i od Voráčka

Kaše strávil na ledě necelých osm minut a Francouze prověřil dvěma střelami. "Před zápasem jsem byl trochu nervózní. Hodně jsem mluvil s Jakem (Voráčkem) a radil mi, ať si zápas užiju a ať hraju jednoduše. A to jsem udělal. Je úžasné, že jsem tady, a budu tvrdě pracovat na tom, abych se tu udržel," uvedl David Kaše, mladší bratr Ondřeje, který hraje za Anaheim.

Kaše nastupoval na křídle čtvrté formace a chválil ho i Voráček. "Je chytrý, dobře bruslí a dohrává souboje. Odehrál velmi dobrý zápas," řekl. "Je velmi rychlý, do hry vnáší hodně energie. Je lehké s ním hrát, protože je velmi pracovitý," vyzdvihl dvaadvacetiletého Čecha rovněž Morgan Frost, který ho zná ze společného působení na farmě.

Pastrňák zvýšil vedení v čele střelců

Pastrňák otevřel v desáté minutě skóre střelou z pravého kruhu, která se na cestě do branky odrazila od břevna i tyče. Havířovský rodák díky zásahu zvýšil náskok v tabulce střelců na pět branek před Alexandrem Ovečkinem právě z Washingtonu.

Vzápětí se prosadil Patrice Bergeron, ale rozhodčí jeho branku odvolali po trenérské výzvě kvůli ofsajdu. "Na celou akci to nemělo žádný vliv, ale samozřejmě takové góly neplatí. Mrzí mě to, protože se to nestalo poprvé," uvedl útočník Jake DeBrusk, který byl v ofsajdu.

Obrat řídil ve druhé třetině dvěma trefami T. J. Oshie. Zejména gól na 2:1, u kterého mu asistoval Jakub Vrána, byl oku lahodící. Americký útočník se prosmýkl mezi dvěma obránci a bekhendem překonal Jaroslava Haláka.

Boston na začátku třetí třetiny vyrovnal zásluhou teče Seana Kuralyho. V 45. minutě ale rozhodl o výhře Washingtonu nejproduktivnější obránce soutěže John Carlson. Hráči z hlavního města USA vedou ligu už o pět bodů.

Montreal ztratil ve třetí třetině vedení 2:0, ale nakonec doma zdolal Ottawu 3:2 v prodloužení. První výhru v soutěži si připsal dvacetiletý brankář Cayden Primeau. Syn Keitha Primeaua, bývalého elitního útočníka NHL, pomohl k vítězství 35 zásahy a byl vyhlášen první hvězdou zápasu.

Výsledky NHL:

Washington - Boston 3:2 (0:1, 2:0, 1:1)

Branky: 25. a 29. Oshie (na druhou Vrána), 45. Carlson - 10. Pastrňák, 43. Kuraly. Střely na branku: 25:32. Diváci: 18 573. Hvězdy zápasu: 1. Oshie, 2. Carlson, 3. Holtby (všichni Washington).

Montreal - Ottawa 3:2 v prodl. (1:0, 0:0, 1:2 - 1:0)

Branky: 14. Cousins, 41. Tatar, 62. Chiarot - 45. B. Tkachuk, 54. C. Brown. Střely na branku: 29:37. Diváci: 21 055. Hvězdy zápasu: 1. Primeau, 2. Chiarot (oba Montreal), 3. B. Tkachuk (Ottawa).

Colorado - Philadelphia 3:1 (1:0, 1:0, 1:1)

Branky: 37. a 43. Rantanen, 6. Calvert - 55. Giroux (Voráček). Střely na branku: 27:33. Pavel Francouz odchytal za Colorado celý zápas, inkasoval jeden gól z 33 střel a úspěšnost zásahů měl 96,97 procent. Diváci: 17 905. Hvězdy zápasu: 1. Rantanen, 2. Francouz, 3. MacKinnon (všichni Colorado).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články