Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
WA Race Walking Tour Gold - Poděbrady

Boston a Los Angeles se dočkali vítězství po velkých obratech

Boston - Slovák Marián Gáborík zajistil dvěma góly v utkání druhého kola play-off NHL výhru Los Angeles 3:2 v prodloužení na ledě Anaheimu, po kterém se Kings v sérii ujali vedení 1:0. Dvaatřicetiletý útočník nejdříve sedm sekund před koncem základní hrací doby poslal zápas do prodloužení, které rozhodl v čase 72:07. Velkolepý obrat předvedl i Boston, který v závěrečných deseti minutách otočil čtyřmi góly skóre z 1:3 na konečných 5:3 a vyrovnal stav série na 1:1. U poslední branky, jež padla při závěrečné power play, si připsal asistenci David Krejčí. Na straně poražených zaznamenal jednu přihrávku Tomáš Plekanec.

Utkání Boston - Montreal
zdroj: ZUMA autor: Eric Canha

Anaheim - Los Angeles 2:3 PP

Gáborík vstřelil oba góly z prostoru před brankou. V prvním případě na hranici brankoviště pohotově sklepl puk ze vzduchu a ten si mezi betony gólmana Jonase Hillera našel cestu za čáru. Při vítězné trefě šikovně usměrnil prudkou přihrávku Anžeho Kopitara na branku Ducks, kde kotouč po odrazu od tyčky a Hillerových zad skončil v síti.

"Gáborík je jedním z hlavních důvodů, proč jsme vyhráli v prvním kole. Kdyby některé šance nevyužil, byli bychom rychle vyřazení," chválil svého svěřence trenér Darryl Suter. "Obě branky, které dal, jsou typické pro play-off. Základem všeho je chodit před branku. Není sice mnoho hráčů, kteří by akce dokázali zakončit jako on, ale pořád se musíte tlačit před branku," uvedl kouč Kings.

Gáborík si připsal také asistenci u branky Aleca Martineze, jenž v polovině první třetiny otevřel skóre. Ducks ale vzápětí vyrovnali trefou Matta Beleskeyho a do vedení je dostal ve 49. minutě Teemu Selänne. Náskok však neudrželi a byť většinu zápasu soupeře přehrávali včetně prodloužení, odešli poraženi. "Byl to vzrušující zápas. Ukázalo se, že to bude ještě dlouhá série," řekl útočník Anaheimu Andrew Cogliano.

Boston - Montreal 5:3

Nejlepší tým základní části Boston se sice díky trefě Danila Paillea ujal ve 14. minutě vedení, druhá třetina a začátek třetí však patřily hostům z Montrealu. Krátce po první přestávce nabil Plekanec na vyrovnávací gól Miku Weaverovi a poté Rakušan Thomas Vanek dvěma brankami poslal Canadiens do dvougólového trháku.

Ale domácí mají s podobnými obraty zkušenosti. V loňském play- off dokonce prohrávali v rozhodujícím utkání s Torontem o tři branky, přesto postoupili. "Tyhle situace, které jsme v minulých letech prožili, nám teď hodně pomáhají. Těžíme z toho," přiznal útočník Bruins Shawn Thornton. "Nedařilo se nám, ale bojovali jsme a zůstávali pozitivní. To, že se nám povedl comeback, je skvělé, protože druhý zápas v sérii je důležitější než první. A pro nás obzvláště, když jsme ho navíc prohráli," uvedl další forvard Jarome Iginla.

Hráče Montrealu ztráta vedení mrzela, ale z prohry nedělali tragédii. "Nečekali jsme, že tady vyhrajeme oba zápasy. V závěru jim to napadalo, myslím si, že měli pořádnou dávku štěstí. Je to škoda. Musíme to teď hodit za hlavu, semknout se a uvědomit si, že jsme na tom pořád dobře," uvedl brankář kanadského týmu Carey Price. Série pokračuje v úterý a ve čtvrtek dvěma zápasy v Montrealu, kde Boston před třemi lety za stavu 0:2 vyhrál obě utkání a soupeře vyřadil v sedmi duelech. Nakonec dokráčel až k zisku Stanleyova poháru.

2. kolo play-off NHLVýchodní konference - 2. zápas:

Boston - Montreal 5:3 (1:0, 0:2, 4:1)
Branky: 14. Paille, 51. Hamilton, 55. Bergeron, 57. R. Smith, 59. Lucic (Krejčí) - 39. a 47. Vanek, 22. Weaver (Plekanec). Střely na branku: 35:28. Diváci: 17 565. Stav série: 1:1.

Západní konference - 1. zápas:

Anaheim - Los Angeles 2:3 v prodl. (1:1, 0:0, 1:1 - 0:1)
Branky: 12. Beleskey, 49. Selänne - 60. a 73. Gáborík, 10. Martinez. Střely na branku: 35:36. Diváci: 17 393. Stav série: 0:1

Zdroj
ČTK, nhl.com, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články