Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Boj o play-off NHL: Kanadská pohroma a rekord v ohrožení

Praha – Do konce základní části hokejové NHL zbývají necelé dva týdny a v obou konferencích vrcholí boje o postup do play-off a šanci zahrát si o Stanleyův pohár. Zatímco na Západě už je šest účastníků vyřazovací části jistých a ve hře o dvě divoké karty zůstává pouze trojice adeptů, Východní konference slibuje ještě velké drama. Až do konce nejspíš bude muset bojovat Detroit, který hájí unikátní sérii 24 postupů do play-off v řadě. Naopak jiná série téměř s jistotou skončí, poprvé od sezony 1969/70 nebude mít šanci vybojovat Stanley Cup žádný kanadský tým.

Zatímco loni postoupilo do play-off ze sedmi kanadských celků hned pět a Montreal s Calgary se dostaly přes první kolo (byť nezanedbatelný vliv na to mělo, že jejich soupeři v prvním kole byly Ottawa, respektive Vancouver), letošní pohled do tabulek je pro fanoušky klubů ze země javorového listu tristní. Všechny kanadské týmy jsou v nejhorší desítce NHL a alespoň teoretickou naději na postup má už jen Ottawa.

Zatímco Toronto do značné míry kvůli manažerskému diletantismu a špatné skladbě kádru prochází dlouhodobou přestavbou a od Ottawy se rovněž žádné zázraky nečekaly, tak pro Montreal byl postup jednoznačně povinností. Navíc Canadiens vstoupili do sezony ve velkém stylu a vyhráli prvních devět zápasů, což byl nový klubový rekord. Jenže pak se zranila neotřesitelná gólmanská jednička Carey Price a přišel strmý sešup, který se zastavil až na 13. místě konference.

Snad ještě horší je situace na Západě, kde se kvarteto Winnipeg, Calgary, Vancouver a Edmonton krčí na úplném dně konferenční tabulky v rozestupu pouhých tří bodů. Kanada čeká na Stanley Cup už nekonečných 23 let od vítězství Montrealu nad LA Kings na jaře 1993 a toto martyrium se minimálně o další sezonu prodlouží.

Východní konference:

Jistý postup: Washington

Ještě delší než kanadské trauma je jiná série, o poznání pozitivnější. Sezonou 1990-91 počínaje se ani jednou nestalo, aby mezi vyvolenými v play-off chyběli hokejisté Detroitu. Ačkoliv Red Wings v posledních sezonách zdaleka nepřipomínají vítěznou mašinu z přelomu milenia, na postup to ale zatím vždy stačilo. A dlouho to vypadalo v Hockeytownu na další prodlouženou i letos.

Jenže v březnu jako by hráčům s ikonickým okřídleným kolem na prsou ztěžkly nohy. Detroit přes řadu výborných výkonů brankáře Petra Mrázka začal kupit porážky, do toho se zvedla už trochu odepisovaná Philadephia a rázem je legendární klub pět zápasů před koncem základní části mimo postupové pozice. Rudá křídla mají momentálně stejně bodů jako Flyers, jenže ti mají dva zápasy k dobru.

Češi ve hře:

Boston: David Krejčí (útočník), David Pastrňák (útočník)

Detroit: Petr Mrázek (brankář), Tomáš Nosek (útočník)

NY Islanders: Marek Židlický (obránce)

Philadelphia: Michal Neuvirth (brankář), Radko Gudas (obránce), Jakub Voráček (útočník)

Brankář Petr Mrázek v akci
zdroj: ČTK/AP

Vzájemný souboj za týden v Joe Louis Areně tak bude pro oba týmy pravděpodobně klíčový. Detroit navíc o den později cestuje do Bostonu, který má pouze o bod víc a rovněž nemá hvězdnou formu, z posledních deseti utkání vyhrál jen tři. Los jinak Red Wings příliš nepřeje, domácí duel s rovněž o play-off usilující Minnesotou může dopadnout jakkoliv, Toronto je sice nejhorším týmem soutěže, ale zejména doma je hodně nevyzpytatelné, a nechávat osud sezony na závěrečném duelu na horkém ledu Madison Square Garden by bylo bláhové.

Cesta do play-off vede pro Detroit spíš přes Bruins, kteří mají před sebou těžký dvojzápas na ledě St. Louis, respektive Chicaga. Poslední tři utkání ale hrají Medvědi doma, kromě Detroitu přivítají Carolinu a Ottawu, tedy týmy, které už budou tou dobou ze hry. Philadelphia sice může kalkulovat se dvěma zápasy navíc, ale hned dvakrát ji čeká v třaskavém pensylvánském derby nenáviděný Pittsburgh, hostí nejlepší tým základní části Washington a na závěr cestuje k zápasu s Islanders, kteří v Metropolitní divizi rovněž zatím nemají jistý postup.

Zbývající zápasy v základní části:

NY Islanders (91 bodů): Columbus (doma), Pittsburgh (d), Tampa (d), Washington (v), NY Rangers (v), Buffalo (d), Philadephia (d)

Boston (88): St. Louis (v), Chicago (v), Carolina (d), Detroit (d), Ottawa (d)

Philadelphia (87): Washington (d), Ottawa (d), Pittsburgh (v), Detroit (v), Toronto (d), Pittsburgh (d), NY Islanders (v)

Detroit (87): Minnesota (d), Toronto (v), Philadelphia (d), Boston (v), NY Rangers (v)

Utkání Philadelphia - Pittsburgh
zdroj: ZUMA autor: Christopher Szagola

Domácí duely s Ottawou a Torontem by měly sice skončit povinným vítězstvím Letců, ale pokud ti budou předvádět podobné kolapsy jako minulý týden v Columbusu, kde v předposlední minutě vedli 2:0 a nakonec brali jen bod za prohru v nájezdech, může se rozhodovat až úplně poslední den základní části v Brooklynu. Ostrované by si sice měli zajistit play-off už výhrami nad Columbusem a Buffalem, jenže pokud neuspějí v těžké sérii obsahující souboje s konkurenčním Pittsburghem, Tampou, Washingtonem a poslední newyorské derby sezony, může z toho být v Barclays Centre ještě pořádné drama.

Tip na postup:

Atlantická divize: 1. Tampa, 2. Florida, 3. Boston

Metropolitní divize: 1. Washington, 2. NY Rangers, 3. Pittsburgh

Wild Card: 1. NY Islanders, 2. Philadelphia, 3. Detroit

Západní konference:

Jistý postup: Dallas, St. Louis, Chicago, Los Angeles, Anaheim, San Jose

Na Západě je opticky vše jasné. Hned pět týmů už má jistý přímý postup (což je dáno i mizernými výsledky nekalifornských celků v Pacifické divizi), Chicago rovněž postupuje, ale ještě musí hájit třetí místo v Centrální divizi před Nashvillem. Predators sice poslední dva zápasy prohráli, nahrává jim ale i klopýtání Colorada a k jistotě divoké karty jim zbývá vyhrát jeden z pěti zápasů. V nedělním zápase a Avalanche tak už asi nebude o co hrát, alespoň ze strany domácích.

Zbývající zápasy v základní části:

Nashville (91 bodů): Pittsburgh (v), San Jose (d), Colorado (d), Arizona (d), Dallas (v)

Minnesota (87): Ottawa (d), Detroit (v), Winnipeg (v), San Jose(d), Calgary (d)

Colorado (82): Washington (d), St. Louis (d), Nashville (v), Dallas (v), Anaheim (d)

Celek z Denveru se dlouho držel, ale oproti šestizápasové vítězné sérii Minnesoty jeho akcie povážlivě blednou. Zatímco Wild dokázali v posledním zápase doma porazit Chicago, Laviny neuspěly v St. Louis a jejich ztráta narostla na pět bodů. Rozhodnutí zřejmě padlo minulou sobotu v noci, kdy Divočáci zvítězili v Coloradu jasně 4:0. Minnesotě k jistotě stačí doma porazit Ottawu a na závěr Calgary, a možná ani to ne. Los konkurenta je totiž vpravdě vražedný a Avalanche si tak pravděpodobně na konto už moc bodů nepřipíší.

Tip na postup:

Centrální divize: 1. St. Louis, 2. Dallas, 3. Chicago

Pacifická divize: 1. Anaheim, 2. Los Angeles, 3. San Jose

Wild Card: 1. Nashville, 2. Minnesota, 3. Colorado

Zdroj
nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články