Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

NHL v příští sezoně do Evropy nezavítá

Boca Raton (USA) - Hokejoví fanoušci v nadcházející sezoně zápasy NHL v Evropě neuvidí. Prestižní soutěž se na úvod sezony představovala na Starém kontinentu pravidelně od roku 2007, ale letos na podzim se NHL Premiere neuskuteční. Není totiž jisté, že se soutěž bude hrát, protože 15. září vyprší kolektivní smlouva mezi NHL a Hráčskou asociací NHLPA.

NHL
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Před dohodou o platné kolektivní smlouvě musela NHL zrušit celou sezonu 2004/05. Vedení soutěže nakonec prosadilo zavedení platových stropů, které byly hlavním bodem v nejdelším pracovně-právním sporu v dějinách zámořského sportu, a zástupci hráčů museli výrazně ze svých požadavků slevit. Výluka trvala přesně 310 dnů.

Podle dřívější kolektivní smlouvy šlo na platy hráčů až 75 procent financí, které soutěž vyprodukovala. Podle současného kontraktu nesmí příjmy hokejistů přesáhnout 54 procent výnosu ligy. I letos čekají obě strany složité rozhovory. Komisionář NHL Gary Bettman ale při probíhajícím jednání generálních manažerů v Boca Ratonu na Floridě prohlásil, že se neobává toho, že by se nehrálo podobně jako v sezoně 2004/05.

Tradici zápasů NHL v Evropě odstartovalo v roce 2007 představení Los Angeles s Anaheimem v Londýně. O rok později zavítala prestižní soutěž také do Prahy a do Stockholmu. V české metropoli se v O2 areně představily Tampa Bay a New York Rangers, ve Švédsku nastoupily Ottawa a Pittsburgh. V roce 2009 hostil Stockholm duely Detroitu se St. Louis a do Helsinek zavítaly Chicago s Floridou.

O další rok později už se vydalo do Evropy rekordních šest klubů. Opět v Praze viděli fanoušci souboje Bostonu s Phoenixem, ve Stockholmu hrálo San Jose s Columbusem a v Helsinkách Carolina s Minnesotou. Loni byl dějištěm opět Stockholm, který pořádal zápasy New Yorku Rangers s Los Angeles i s Anaheimem, v helsinské Hartwall Areně se odehrál zápas Anaheimu s Buffalem a Los Angeles s Buffalem se pak ještě představily v Berlíně. Rangers v rámci přípravy na duely ve Švédsku předtím sehráli přípravný zápas na ledě Sparty.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články