Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

NHL přišla o velkou legendu. Brodeur ukončil aktivní kariéru

St. Louis (USA) – Je v čele historických tabulek NHL v počtu vítězství a vychytaných nul. Svoje statistiky však již brankář Martin Brodeur nevylepší. Dvaačtyřicetiletý legendární hokejový brankář St. Louis se rozhodl ukončit kariéru. V klubu zůstane i nadále a přesune se do managementu, kde bude minimálně do konce sezony pracovat jako poradce generálního manažera Douga Armstronga.

"Je to pro mne skvělý den. Hrozně se těším na začátek nové kapitoly ve své hokejové kariéře. Na něco takového jsem pomýšlel," řekl rodák z Montrealu. "Odcházím ze hry s velkým úsměvem na tváři," dodal.

Brodeur strávil celých 21 sezon kariéry v NHL v dresu New Jersey a týmu Devils třikrát pomohl k zisku Stanleyova poháru. Po minulé sezoně mu ale v klubu vypršela smlouva a v prosinci proto přijal nabídku Blues na roční angažmá.

Držitel čtyř Vezinových trofejí pro nejlepšího gólmana soutěže v St. Louis odchytal sedm zápasů, v nichž rozšířil svou bilanci o tři vítězství a jedno čisté konto. Celkem v NHL vychytal 691 výher, ve 125 zápasech nepustil ani gól.

Brodeurovy kvality ocenili i čeští útočníci Patrik Eliáš a Jaromír Jágr. "Je to jeden z nejlepších brankářů, který kdy byl," podotkl Eliáš, jenž se s ním dvakrát radoval ze zisku Stanleyova poháru. "Byl to vždy vítězný typ a byla s ním sranda i během zápasu. Hráli jsme spolu spoustu let a byla to zábava. Pravděpodobně je to jeden ze dvou, tří nejlepších brankářů, kteří kdy hráli," podotkl osmatřicetiletý Eliáš, který spojil celou svoji kariéru s New Jersey Devils.

Pro Jágra byl Brodeur většinou soupeřem, v jednom týmu se potkali jen v minulé sezoně v Devils. "Jestli to byl nejlepší brankář, proti kterému jsem hrál? Nemusíš být génius, abys na to přišel. Stačí se podívat na jeho statistiky," podotkl Jágr, který ocenil výdrž kanadského gólmana. "Brankář chytá vždy jen jeden, není to jako u útočníků, kterých hraje víc. Pořád přicházeli další a další noví brankáři. Bylo to neuvěřitelné, že vydržel (v NHL) tak dlouho," uvedl Jágr.

Vedle počtu vítězství a vychytaných nul vévodí Brodeur v NHL statistikám mimo jiné i v počtu odchytaných zápasů (1 266). Jako jediný gólman v NHL dokázal v osmi sezonách vychytat minimálně 40 vítězství, přes 30 výher se nedostal jen ve třech ročnících od sezony 1995/96. Jako jeden ze dvou brankářů v historii soutěže dokázal dát gól v základní části i v play-off.

S kanadskou reprezentací Brodeur startoval na třech olympiádách a získal dvě zlaté medaile. V roce 2004 pomohl Kanadě k triumfu na světovém poháru.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články