Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Arménie

Nezažil jsem, abychom Kanadu tak přehrávali, litoval Hájek. Pešána mrzely laciné fauly

Zaskočení byli všichni, hokejisté Kanady i fanoušci v Buffalu. Start do semifinále mistrovství světa měla česká dvacítka fantastický a nebyla daleko od vedení 2:0. Reprezentanti však poté doplatili na zbytečné fauly, po nichž se soupeř rozjel k dominanci a vyhrál jasně 7:2. Právě hloupá vyloučení mrzela kouče Filipa Pešána, který ale doufá, že jeho svěřenci porážku hodí rychle za hlavu a poperou se s Američany o bronz. Přímý přenos duelu sledujte od 22:00 na ČT sport nebo webu ctsport.cz.

Brankář české dvacítky Josef Kořenář přihlíží radosti Kanady
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst/ autor: JOEL MARKLUND

Když před zápasem popisoval, jak by Češi mohli proti obrovskému favoritovi uspět, zmiňoval dvě věci: nebát se a vystrčit růžky. Národnímu týmu se to i povedlo, jelikož start do střetnutí měl výborný. Dobře bruslili, napadali a nebáli se přitvrdit. Na favoritovi v ten moment bylo znát, že je hodně zaskočen a po trefě Filipa Zadiny prohrával 0:1.

"To jsem ještě nezažil, abychom je takto přehrávali. Vztekali se a nevěděli, která bije," hodnotil po utkání nástup českého týmu obránce Libor Hájek a souhlasil s ním i kouč Filip Pešán. "Myslím si, že začátek zápasu byl z naší strany hodně slušný. Podle mě jsme Kanadu i zaskočili. Chtěli jsme být v kanadském pásmu hodně aktivní, což se nám na začátku zápasu dařilo," připomněl.

"Podle mě jsme byli v prvních deseti minutách lepším týmem a byli jsme silní na kotouči. Když jsme byli od soupeře daleko, tak jsme si na něj počkali ve středním pásmu. Myslím si, tato taktika dobře fungovala," dodal Pešán.

Národní tým neměl daleko ani k vedení 2:0, jenže Martin Nečas poslal v dobré pozici skákající puk pouze do břevna a pak už se utkání začalo lámat. Češi udělali zbytečné fauly, které Kanada dokázala potrestat a dostala se díky tomu na koně.

"Měli jsme velkou šanci zvýšit na 2:0, ale bohužel jsme ji neproměnili. Na kdyby se bohužel nehraje. Soupeř si - podle mě až trochu lacině - chodil pro naše fauly. Možná i vlastní nešikovností jsme jim přesilovky doslova nabídli a Kanada proměnila první tři, čímž zápas otočila," uvedl Pešán.

Kouč národního týmu se při prvním vyloučení, kdy Martin Kaut vyhodil puk mimo led, zlobil na sudího, jelikož se mu rozhodnutí příliš nelíbilo. Při druhém zase nebyl spokojený s Albertem Michnáčem, jenž zbytečně oplácel.

"Byl jsem na něj naštvaný, zároveň jsem viděl záběry zpomaleně a bylo tam oboustranné  postrčení tam a zpět a Kanaďan se sesypal na led. To se mi nelíbilo, ale toto nemůžeme dělat a šlo o velkou chybu," popsal.

Pešán přiznal, že právě v oslabeních mužstvo ztrácelo hodně sil. "Je to samozřejmě velmi zdrcující, když ze tří soupeřových přesilovek obdržíte tři góly. Potom se rozjel kanadský válec už naplno a pro nás to bylo hodně těžké," řekl Pešán.

Čechy po porážce 2:7 čeká v zápase o bronz výběr USA, který v druhém semifinále padl se Švédy 2:4. I v tomto duelu bude favoritem zámořský celek, s nímž národní tým prohrál v posledních pěti vzájemných měřeních sil.

Pešán ale zbraně neskládá a nadále věří ve splnění snu, kterým je medaile. "Myslím si, že nás čeká velmi podobný zápas jako proti Kanadě. Přes noc si zanalyzujeme co nejlépe hru Američanů a připravíme se tak, abychom získali medaili," uvedl.

Mrzelo by ho, kdyby měl se svým výběrem vyjít z povedeného turnaje nakonec naprázdno, bez cenného kovu, na který čeští junioři čekají již třináct let. "Když už jsme jí takhle blízko, tak pro ni uděláme úplně všechno," ujistil Pešán.

Kouč národního týmu si myslí, že klíčovým faktorem utkání bude to, který tým dříve hodí semifinálové vypadnutí za hlavu. "Tým, který se dříve oklepe a najde cestu od začátku zápasu, bude mít velkou výhodu. Pro nás to nebude lehké, málo se bude spát, nemáme ani led. Takže vstup bude důležitý," dodal.

Jestli Češi budou tím týmem, který hodí porážku za hlavu dříve, bude jasné už za pár hodin. Zápas o bronz začne ve 22:00.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články