Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Nestrašil si chválí Magnitogorsk a pociťuje odkaz Kováře. Je to možná nejlepší hráč mimo NHL, řekl

Měsíc v novém angažmá v Magnitogorsku má za sebou útočník Andrej Nestrašil. V klubu, kde ho z pozice asistenta trenéra vede mimo jiné Jiří Kalous, je po všech stránkách spokojený. A ačkoli sám neboduje dle vlastních představ, Metallurg se od jeho příchodu rozehrál v Kontinentální lize k výborným výkonům.

Andrej Nestrašil v dresu české reprezentace
zdroj: ČTK autor: Paprskář Pavel

Osmadvacetiletý forvard byl s ruským klubem v kontaktu delší dobu, přesto nakonec odstartoval sezonu v Třinci. S Oceláři byl ale domluvený, že v případě dobré nabídky může odejít. "Přestup se odehrál tak rychle, že ani nebyl čas se rozmýšlet. Když jsem slyšel Magnitogorsk, nebylo to ani potřeba," konstatoval Nestrašil.

Měl jasno, nemusel proto ani moc využít rad reprezentačního spoluhráče Jana Kováře, který si v Metallurgu vydobyl za pět odehraných sezon skvělé renomé. "Bavili jsme se o tom jen úplně minimálně. V Magnitogorsku už jsem hrál s Nižněkamskem, tak jsem věděl, do čeho jdu. Pro mě bylo spíš důležité vědomí, že jde o ambiciózní klub s dobrými hráči a šancí na úspěch v play-off," vysvětlil Nestrašil.

Kovářův věhlas pociťuje pravidelně. "Je to pan hokejista, tamější legenda. Když jsem z Magnitogorsku odjížděl k reprezentaci, všichni mi říkali, abych ho pozdravoval. Milují ho tam," upozornil Nestrašil. Oba budou patrně hrát na Karjale ve stejné formaci. "Já ho nechci moc přechvalovat, ale pro mě je to jeden z nejlepších hráčů mimo NHL. Ne-li vůbec ten nejlepší," ocenil s úsměvem.

V Magnitogorsku se mu líbí po hokejové i osobní stránce. "Po hokejové stránce je Magnitogorsk moc dobrý klub a hlavní trenér Vorobjov přesně ví, co chce. Je to inteligentní člověk, rozumí tomu. Po dvou letech v Nižněkamsku je pro mě Magnitogorsk krokem nahoru. Samozřejmě to není Moskva či Petrohrad... Stejně jsme ale půlku času někde na cestách. A když jsme doma, jsem rád, že si můžu lehnout a odpočinout si," uvedl Nestrašil.

Na sraz před turnajem Karjala dorazil v dobrém rozpoložení. "Udělali jsme z posledních čtyřiadvaceti možných bodů dvacet, takže se nám daří. Ačkoliv mně osobně to zatím bodově tolik nejde, určitě by to mohlo být lepší. V Rusku je daleko důležitější, že tým vyhrává, šlape a že se šplháme tabulkou nahoru."

"Neberu to ale tak, že se Magnitogorsk zvedl s mým příchodem," pousmál se. "Kluci začali dělat body už tři zápasy před mým příchodem. Přišel jsem v pravou chvíli, od té doby nám to zaplaťpánbůh šlape. Mužstvo máme silné, a to byl jeden z důvodů, proč jsem do Magnitogorsku šel," dodal Nestrašil, jenž si za dané období připsal gól a dvě asistence.

Je nám líto, video expirovalo.
Za reprezentaci si poprvé zachytá brněnský Vejmelka

Shodou okolností se stal posledním transferem viceprezidenta klubu Gennadije Veličkina, který skončil po téměř třiceti letech. "Než jsem se v Magnitogorsku rozkoukal, událo se tolik věcí... A že jsem byl jeho poslední transfer? Nevím, jestli je to pozitivní nebo negativní. Ale já jsem Veličkina vůbec neznal, život jde dál." 

Za plus považuje, že ačkoliv už po třech zápasech nové sezony byl odvolán z pozice hlavního kouče Josef Jandač, asistent Kalous setrval. "S Jirkou se navíc známe dlouho, už ze Slavie. Je jen takové zvláštní, když jsou v zahraničním týmu dva Češi jako trenér a hráč. Spolu s ním tam ale zůstal i kondiční trenér Martin Iterský, z čehož mám také radost."

Zvláštní je to pro něho hlavně s ohledem na češtinu. "Před ostatními lidmi nechceme mluvit česky. Nikdy jsem to nezažil a je to něco nového. Kdybychom mluvili rusky jako ostatní, bylo by to o něčem jiném, protože by nám rozuměli. Takhle si kluci můžou myslet nevím co. Česky proto mluvíme, jen když je kolem nás málo lidí. Po zápase mi Jirka ukáže na videu, co šlo třeba udělat líp. Jinak se moc často nevidíme," přiblížil Nestrašil.

Sport
zdroj: ČT4

Stejně jako Třinec proslavily i Magnitogorsk železárny a ocelárny. "Na prohlídce jsem bohužel zatím nebyl. Všichni noví hráči se šli podívat ještě před začátkem sezony. Teď už na to není moc času. Byl bych ale jedině rád, kdybych se tam dostal. Šel bych se podívat stoprocentně," ujistil Nestrašil.

Přiznal, že už pomalu uzavírá kapitolu s názvem NHL, kde odehrál 128 utkání. "Víceméně jsem s tím smířený celou dobu, že už to nemusí vyjít. V NHL jsem byl tři roky a po těch letech mě lidé znají. Nějakým způsobem mě mají zaškatulkovaného. Je mi osmadvacet. To už je pro ně pomalu hokejový důchod. Moc hráčů nad třicet let už tam nenajdete. Ta liga se za poslední roky hodně změnila. To je realita, já ji musím přijmout a jít dál. Je ale pořád spousta možností, kde hrát," dodal Nestrašil.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články