Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Neoblíbený soupeř i stadion: Česká reprezentace vstupuje do sezony

Praha - Nepříliš oblíbený soupeř v ještě neoblíbenějším prostředí čeká české hokejisty na úvod turnaje Karjala. Prvním soupeřem svěřenců trenéra Vladimíra Růžičky v sezoně, jejímž vrcholem bude v květnu domácí mistrovství světa, budou v Helsinkách domácí reprezentanti. V předešlé sezoně Češi s Finskem prohráli čtyři z pěti vzájemných zápasů; v Hartwall areně, kde se bude duel hrát, navíc v rámci Euro Hockey Tour vyhráli naposledy v listopadu 2007. Utkání Finsko - Česko sledujte od 17:00 na programu ČT sport a našem webu, komentují Robert Záruba a Martin Hosták.

"Na to nekoukáme. U nás se pět let mluví o tom, že nedáváme šanci mladým hráčům, že musí dostat příležitost. Tohle je prostor, který musí dostat a já věřím, že odevzdají (na ledě) všechno," řekl Růžičkův asistent Ondřej Weissmann.

Růžička společně s Weissmannem a Jaroslavem Špačkem na první turnaj seriálu Euro Hockey Tour nominovali tým složený z mezinárodně nezkušených hráčů. Nejvíce startů - 33 - má na kontě obránce Jakub Krejčík. "Výsledky nemusí být takové, ale tihle kluci potřebují dostat příležitost. Nevíme, jaká bude situace před mistrovstvím světa," podotkl Weissmann.

Podobně složený tým odehrál přípravné zápasy i před letošním šampionátem a vedl si dobře. Uspěl proti Norsku, Dánsku i Švýcarsku. Už tehdy se Růžička se svými asistenty rozhodli, že podobný krok udělají na začátku další sezony. "Je to ale strašně složité. Mistrovství světa bude u nás a všichni chtějí medaili... Mám ale pocit, že tady máme dobré hráče. Nebude to pro ně jednoduché, ale věřím, že se s tím popasují," uvedl optimisticky naladěný Weissmann.

Předpokládaná sestava ČR:

Francouz - Krejčík, Zámorský, Vitásek, Roth, Jank, Mozík, Kempný, Pláněk (M. Doudera, Polášek) - Pohl (Smoleňák), Roman, Svačina - Radil, T. Zohorna, Orsava - Valský, T. Kubalík, Birner - Holík, Filipp, Lev - Simon.

Finsko však bude na začátku turnaje hodně těžký soupeř. Bez ohledu na vzájemnou bilanci. Nový kouč Suomi Kari Jalonen, který v minulé sezoně trénoval Lva Praha v KHL a dovedl jej do finále Gagarinova poháru, totiž na domácí akci pozval zkušený tým s řadou medailistů z olympiády v Soči a letošního MS v Minsku.

"Jak už jsem říkal, jsem zvědavý, jak se s tím naši kluci poperou. Očekávám, že budou bojovat a na celém turnaji sehrají dobré zápasy. Nějakou šanci musí dostat," řekl Weissmann. K národnímu týmu se už ve středu připojil obránce Sparty Adam Polášek, který v úterý večer hrál osmifinálový zápas Ligy mistrů. Až po příletu do Helsinek tým doplnil útočník Radek Smoleňák z TPS Turku, jenž také zasáhl do vyřazovací části obnovené klubové soutěže.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články