Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Nejužitečnějším hráčem NHL byl Švéd Sedin

Las Vegas (USA) - Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče NHL získal poprvé v kariéře švédský útočník Henrik Sedin, který hájí barvy Vancouveru. Devětadvacetiletý centr převzal při slavnostním vyhlášení cen prestižní zámořské soutěže v Las Vegas i Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče základní části NHL. Alexander Ovečkin z Washingtonu - vládce předešlých dvou sezon - byl potřetí za sebou zvolen nejlepším hráčem podle Hráčské asociace NHLPA.

V hlasování Asociace profesionálních hokejových novinářů porazil Henrik Sedin, který ovládl se 112 body produktivitu o tři body před Sidneym Crosbym z Pittsburghu a Ovečkinem, vítěze z minulých dvou let Ovečkina o 60 bodů. Sám byl výsledkem překvapen: "Když řekli mé jméno, nebyl jsem si jistý, jestli ho opravdu vyslovili." Proti Ovečkinovi a Crosbymu si prý nedával moc šancí.

Sedin se stal po Peteru Forsbergovi druhým Švédem v historii, který získal prestižní Hart Trophy. "Jsem velice pyšný. Je to pro mě samozřejmě obrovské ocenění," uvedl Sedin, který hraje celou svou kariéru v útoku se svým dvojčetem Danielem. Na první místo byl zařazen na 46 ze 133 anketních lístků a získal 894 bodů.

švédský útočník Henrik Sedin

"Nebylo to tak, že by všechno šlo extrémně dobře od prvního dne, kdy jsme přišli v devatenácti do NHL. Byla velká očekávání jako pak i od Crosbyho a Ovečkina, ale nefungovalo to tak. Měli jsme i těžké časy. Když ale makáte naplno a přijdou výsledky, je to o to krásnější pocit."

Čtyřiadvacetiletý Ovečkin byl oceněn od NHLPA potřetí za sebou, což se v historii povedlo jen Waynu Gretzkému a Guyu Lafleurovi. "Mám trofej, kterou je nejtěžší získat - cenu od hráčů. Takže jsem velice šťastný," prohlásil Ovečkin, jehož jméno vyhlásil sám téměř pětaosmdesátiletý Lindsay, jehož jméno nově nese dosavadní Lester B. Pearson Award.

Ovečkina si cení především Hráčská asociace NHLPA

V roce 2008 získal Ovečkin obě ceny pro nejužitečnějšího hráče jak od Asociace profesionálních hokejových novinářů, tak od Hráčské asociace NHLPA, ovládl i kanadské bodování a pořadí střelců. Loni mu jen Art Ross Trophy dokázal vzít krajan Jevgenij Malkin z Pittsburghu. V uplynulé sezoně skončil Ovečkin v produktivitě třetí, ale odehrál o deset zápasů méně než vítězný Sedin. S 50 trefami mu o gól unikla obhajoba Maurice Richard Trophy pro nejlepšího střelce, kterou získali Crosby se Stevenem Stamkosem z Tampy Bay.

stejně jako Henrik Sedin si Crosby odnesl z Pearl Concert Theater v hotelu Palms dvě ceny. Vedle Maurice Richard Trophy získal dvaadvacetiletý kapitán Penguins poprvé i Mark Messier Leadership Award pro hráče s největšími vůdčími schopnostmi. Dvakrát na podium vystoupal také americký gólman Ryan Miller z Buffala. Poprvé v kariéře se mohl radovat z Vezinovy trofeje pro nejlepšího brankáře a převzal i NHL Foundation Player Award za charitativní činnost.

Nejlepší nováček - Tyler Myers

Millerův spoluhráč obránce Tyler Myers pak obdržel Calder Trophy pro nejlepšího nováčka. Ocenění pro nejlepšího obránce James Norris Trophy si odnesl Duncam Keith z Chicaga, který tak završil úžasnou sezonu po zisku zlaté medaile v dresu Kanady na olympijských hrách ve Vancouveru a triumfu ve Stanleyově poháru. Jack Adams Award pro nejlepšího kouče získal Dave Tippett z Phoenixu.

Selke Trophy pro nejlépe bránícího útočníka vyhrál už potřetí za sebou ruský centr Pavel Dacjuk z Detroitu, který ale nezískal popáté v řadě Lady Byng Trophy pro hokejového gentlemana. Ta letos patří Martinu St. Louisovi z Tampy Bay.

Bill Masterton Memorial Trophy za oddanost hokeji dostal brankář Jose Theodore, jenž se musel vyrovnat se smrtí syna Chaceho. Ten zemřel loni v srpnu po 54 dnech života na následky předčasného porodu. Theodore poté založil nadaci, která podporuje jednotku intenzivní péče pro novorozeňata.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články