Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Nejistý začátek, ale skvělá budoucnost? V zámoří odstartuje nová ženská liga

Schyluje se k historickému milníku v rámci ženského hokeje? V zámoří se na leden 2024 plánuje ustavení nové profesionální soutěže. Součástí chystaného projektu by se mohly stát také některé české reprezentantky, které by tak hrály v nejlepší lize proti nejlepším hokejistkám.

Dosud působily hokejistky v Severní Americe ve dvou konkurenčních soutěžích – v PHF (Premier Hockey Federation) a PWHPA (Professional Women's Hockey Players Association).

První ligu reprezentovaly hráčky z týmů bývalé NWHL (National Women's Hockey League). V té druhé jsme mohli najít zvučná jména kanadského a amerického ženského hokeje známá z mezinárodních soutěží jako například Marie-Philip Poulinovou, Amandu Kesselovou, Hilary Knightovou nebo Kendall Coyne Schofieldovou, které nechtěly vstoupit do PHF vzhledem k nejistému ekonomickému modelu.

Dvě znesvářené organizace se však před několika týdny spojily v nově vznikající instituci (zatím bez oficiálního názvu) pod vedením vlastnické skupiny okolo Marka Waltera (mimo jiného majitel baseballových LA Dodgers s vlastnickým vlivem ve fotbalové Chelsea nebo basketbalových LA Lakers) a také Billie Jean Kingové.

Začátek skvělé budoucnosti?

Stávající kontrakty hokejistek, mezi něž patří také sedm českých reprezentantek, byly však anulovány a nové smlouvy se budou uzavírat až po nadcházejícím draftu nové soutěže. Vývoj událostí v Severní Americe proto bedlivě sledují na reprezentačním srazu také například Denisa Křížová nebo Tereza Vanišová. Pro obě byla novinka nečekanou zprávou.

"Během měsíce se všechno tak změnilo, že to byla zpráva zničehonic. Napsali nám, že se všechno ruší a že bude nová liga. Blesk z čistého nebe," říká Křížová. A podobně to vnímala také její reprezentační spoluhráčka. "Jednou ráno jsem se vzbudila a dozvěděla jsem se, že celý můj kontrakt je anulován. Takže to byl takový velký šok na začátku," prozrazuje Vanišová.

Projekt byl oficiálně schválen, ale konkrétní obrysy zatím nemá. "Je to zároveň nejistota, nevíme, co bude a nebude. Ale pro holky do budoucna, které jsou třeba na středních školách nebo na univerzitách, tak to bude jednou skvělá liga pro ženský hokej, že bude nejlepší na světě. Což je podle mě super. Akorát teda pro nás, co si to teď prožíváme, tak to není nic příjemného," tvrdí Křížová.

Nejistotu cítí také Vanišová. "Je to super, že bude jedna spojená profesionální liga v Severní Americe. Na to se podle mě dlouho čekalo. Ale bohužel to není úplně standardní situace a nejsou to standardní podmínky, ve kterých to začalo," myslí si Vanišová.

Pod záštitou NHL

Očekává se však, že nová liga by měla být ekonomicky nejstabilnější ženskou profesionální soutěží v historii a navíc jí přislíbila spolupráci mužská NHL v čele s komisionářem Garym Bettmanem.

"Národní hokejová liga (NHL) blahopřeje Asociaci profesionálních hokejistek (PWHPA) a První hokejové federaci (PHF) k jejich dohodě. Již jsme zahájili diskuze se zástupci této sjednocené skupiny o tom, jak můžeme spolupracovat na dalším rozvoji ženského hokeje," uvedla NHL.

Jelikož nová soutěž by mohla odstartovat až v lednu, tak hráčky, které zkusí štěstí s cílem dostat se do ligy přes draft, se musí zatím připravovat individuálně. "Já jsem zvolila cestu čekat na draft, uvidím, jak to všechno dopadne, jestli dostanu angažmá, nebo ne. Ale chci to zkusit, protože je to asi jednou za život," dodává Křížová.

"Po reprezentačním srazu se budu vracet do Ameriky a budu trénovat s holkama tam na další sezonu, ať už to dopadne jakkoliv. Budu v Minnesotě, sejde se nás tam docela dost, budeme spolu chodit na led a do posilovny," má v plánu Křížová společně s hráčkami z USA a Kanady.

Uchytit se v nejlepší ženské lize chce také Vanišová. "Kanadsko-americký hokej mě bavil nejvíc. Bylo by super se tam dostat a zahrát si proti těm nejlepším holkám," přeje si.

Zdroj
ČT sport, cbc.ca, espn.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články