Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Rakousko

Nedisciplinovaní Češi nenašli recept na rychlost Finů a před šampionátem schytali debakl

Předposlední zápas v přípravě českému týmu vůbec nevyšel a na Švédských hrách prohrál s Finskem jednoznačně 2:5. Výběr trenéra Josefa Jandače se po celý zápas neúspěšně potýkal s disciplínou a v utkání inkasoval tři góly z osmi přesilovek soupeře. Jedinými českými střelci byli Adam Musil a Robert Kousal. Finové si vítězstvím zajistili triumf v letošním ročníku Euro Hockey Tour. Přímý přenos závěrečného utkání Česko – Rusko sledujte na programu ČT sport a na webu ctsport.cz v neděli od 11:40.

Utkání Česko - Finsko
zdroj: ČTK autor: Vostárek Josef

V dresu české reprezentace si odbyli premiéru útočníci mistrovské Komety Brno Hynek Zohorna a Martin Nečas. Devatenáctiletý talent Nečas za týmem po nemoci přicestoval až v pátek spolu s rovněž uzdraveným forvardem Dmitrijem Jaškinem, který ještě v sestavě chyběl.

"Nebyl to od nás dobrý výkon. Začalo to první třetinou, kdy jsme měli hrozně moc vyloučení. Oni nám z toho dali dva góly, druhá třetina už byla lepší, měli jsme tlak, dali jsme gól. Ta třetí byla stejná jako první," řekl Nečas.

Úvodní dějství patřilo Finsku. Už po 56 vteřinách šel pykat Pyrochta, ale Furch si poradil s pokusem Puustinena a Jandačův výběr se ubránil. Při Sandellově vyloučení měl hodně práce i Husso, když stříleli Frk a dvakrát Kubalík.

Při Pláňkově trestu se už ve 14. minutě skóre změnilo. Nejdříve musel v brejku zakončovat bekhendem Kubalík a Husso situaci vyřešil. Na druhé straně vystřelil od modré čáry Honka a tečovaný puk skončil v pravém horním rohu Furchovy branky.

Za tři minuty udeřili Finové znovu v přesilové hře, když potrestali Pavlíkův faul. David Musil ještě první Suomelův pokus zblokoval, ale napodruhé se už finský útočník trefil o horní tyč. V dalším oslabení při Chytilově pobytu na trestné lavici se Češi ubránili.

V úvodu druhé části prověřil Hussa bekhendem Kaut a potom po Nečasově forčekingu minul Hynek Zohorna. Početní výhodu Jandačova týmu po Palolově faulu zkrátil trest pro Faksu za seknutí Hussa při pokusu o dorážku. V 27. minutě v ojedinělé příležitosti Finů ve druhé třetině neuspěl Rajala a Češi přetavili zlepšenou hru v polovině utkání ve snížení.

Po Kautově přihrávce se prohnal po pravém křídle Adam Musil, jeho první pokus Husso vyrazil, ale z dorážky už útočník působící na farmě St. Louis v San Antoniu skóroval. V sedmém reprezentačním startu se radoval z premiérové branky.

"Určitě je to pěkné, ale bylo by lepší, kdybychom vyhráli," řekl Adam Musil, který se potkal poprvé v jednom dresu se starším bratrem Davidem. Potom nebezpečně pálil Chytil a při trestu Jokiharjua v 39. minutě trefil Kousal tyč.

Finové se vrátili do dvoubrankového náskoku po 53 vteřinách závěrečného dějství. Pesonen v souboji s Pyrochtou získal puk za českou brankou, našel osamoceného Kiiskinena a ten zblízka překonal Furcha. Český tým nenašel odpověď.

Naopak před polovinou třetí třetiny šli pykat za fauly Stránský na dvě plus dvě minuty a Sklenička na dvě plus deset minut a Finové zvýšili na 5:1. Nejdříve skóroval v pěti proti třem po Sandellově průniku Rajala a v klasické výhodě se trefil od modré čáry Kivistö. Češi v 56. minutě v početní výhodě zmírnili prohru po Kousalově dorážce.

Tým Suomi si připsal v 21. ročníku Euro Hockey Tour rekordní osmý triumf, kterým překonal o jedno prvenství Rusko.

Švédské hokejové hry v Södertälje, turnaj Euro Hockey Tour:

ČR - Finsko 2:5 (0:2, 1:0, 1:3)

Branky a nahrávky: 31. A. Musil, 56. Kousal (M. Stránský) - 14. Honka (Ikonen, Kiiskinen), 17. Suomela (Riikola), 41. Kiiskinen (J. Pesonen, Ikonen), 52. Rajala (Sandell, Riikola), 52. Kivistö (Manninen, Enlund). Rozhodčí: Björk, Holm - Laksola, Nyqvist (všichni Švéd.). Vyloučení: 8:5, navíc D. Sklenička (ČR) 10 min. Využití: 1:4. Diváci: 1577.

ČR: Furch - D. Sklenička, Krejčík, Pyrochta, D. Musil, Pláněk, Hrbas, F. Pavlík - Šťastný, Faksa, D. Kubalík - Kousal, Nečas, H. Zohorna - Řepík, Chytil, Frk - M. Stránský, A. Musil, M. Kaut - od 48. navíc F. Chlapík, od 49. F. Zadina. Trenéři: Josef Jandač, Jiří Kalous, Václav Prospal a Jaroslav Špaček.

Finsko: Husso - Honka, Kivistö, Näkyvä, Jürgens, Jokiharju, Vaakanainen, Riikola, Juolevi - Palola, Suomela, Manninen - Ikonen, J. Pesonen, Kiiskinen - Rajala, Sandell, Enlund - Puustinen, Sallinen, Jormakka - Antilla. Trenéři: Lauri Marjamäki a Jussi Tapola.

Josef Jandač (trenér ČR): "První třetina byla špatná, měli jsme tam spoustu vyloučení a půlku z ní jsme hráli v oslabení. Dostali jsme tam i góly, které určily ráz zápasu. Ve druhé třetině jsme se zvedli, vypadalo to líp. Začali jsme mít pohyb, dotahovat souboje a udrželi jsme se víc v útočném pásmu. Dali jsme kontaktní gól, mohli jsme i srovnat, ale nepovedlo se. Ve třetí třetině jsme udělali chybu hned v první minutě, soupeř odskočil na dva góly a pak jsme byli zase vyloučení. Když nám to uteklo na víc gólů, neměli jsme sílu s tím něco udělat."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články