Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Nečekaná facka na úvod. Osmnáctka zahájila šampionát porážkou s Běloruskem

Hokejová reprezentace hráčů do 18 let nezvládla vstup do mistrovství světa ve Švédsku. Svěřenci trenéra Aloise Hadamczika sice dokázali na začátku druhého dějství smazat dvoubrankový náskok Běloruska, ale v dalším průběhu opět tahali za kratší konec provazu a prohráli 3:4.

Reprezentace do osmnácti let s koučem Aloisem Hadamczikem
zdroj: Český hokej autor: Aleš Krecl

"Je špatně, že jsme prohráli. A je jedno, s jakým soupeřem. Věděli jsme, že budou hrát dobře, když skoro porazili Kanadu. Čišelo z nich, že budou hrát tvrdě, hokej samozřejmě hrát taky umí. Hráli výborně a my naopak hráli špatně, ale jedeme dál," prohlásil útočník Matěj Toman.

Národnímu týmu start do utkání nevyšel a už po 12 vteřinách prohrával. Usov obral za brankou o puk Kubíčka, přihrál Oksenťjukovi, který zblízka překonal Bednáře.

"I to se stává. Nedá se říct, jestli nás to rozhodilo, měli jsme celý zápas před sebou. Žádnou vědu jsme z toho nedělali a doufali, že to ještě otočíme," připomněl hodně nepovedený vstup do turnaje bek Jan Mlčák.

Bělorusové se následně ubránili při trestech Kozoreze a Bujalského. Soupeř naopak v 18. minutě početní výhodu zužitkoval, když se od modré čáry trefil přes clonu Děmčenko.

V úvodu druhé části Pinčuk po blafáku zakončoval bekhendem do prázdné branky, ale puk odpálil obránce Volráb a videorozhodčí potvrdil, že to stihl. Češi navíc díky Volčenkově faulu hráli přesilovku, kterou ve 24. minutě využil Haš. Jeho tečovaná střela z pozice za pravým kruhem skončila za Kolosovem.

A za tři minuty bylo vyrovnáno. Přikryl ještě šanci nevyužil, ale o chvíli později Mlčák trefil od modré čáry levý horní roh Kolosovovy branky.

V polovině utkání však vrátil po Oksenťjukově přihrávce zpoza branky Bělorusku vedení Bujalskij a ve 38. minutě navíc zakončil kombinaci úspěšnou tečkou Bělov - 4:2.

"Nebylo málo času srovnat a měli jsme i přesilovku, ale pak tam byla nedisciplinovanost a padly nějaké tresty. Bylo docela dost času, škoda, že jsme nevyrovnali. Po třetím a čtvrtém gólu to na nás padlo. Poté, co jsme vyrovnali, jsme do nich měli bušit víc a víc. Bohužel ale dali gól, pak přidali čtvrtý a už jsme hráli hůř a hůř," mrzelo Tomana.

Do třetího dějství už vyjel na led místo Bednáře náhradník Pařík, a i když neinkasoval, nebylo to nakonec českému výběru nic platné. V 53. minutě sice dal Volráb kontaktní gól, jenže na víc už Hadamczikova družina ani přes závěrečnou power-play nedosáhla.

"V závěru to úplně tlak nebyl a dokázali si to pohlídat. Teď se musíme připravit na Švýcary," dodal Toman.

MS hokejistů do 18 let ve Švédsku:

Skupina A: ČR - Bělorusko 3:4 (0:2, 2:2, 1:0)
Branky a nahrávky:
24. Haš (Teplý), 27. Mlčák, 53. Volráb (Toman) - 1. Oksenťjuk (Usov), 18. Děmčenko, 30. Bujalskij (Oksenťjuk, Usov), 38. Bělov (Kuzněcov, Pinčuk). Rozhodčí: Linde (Švéd.), Schrader (Něm.) - Lundgren (Švéd.), Pesonen (Fin.). Vyloučení: 7:7. Využití: 1:2. Diváci: 190.

ČR: Bednář (41. Pařík) - Kubíček, Kučeřík, Mlčák, Haš, A. Rutar, Volráb - Přikryl, Lang, Mužík - Teplý, Barinka, Pšenička - Raška II, Toman, Peterek - Najman, Koffer, Rychlovský - Myšák. Trenéři: Alois Hadamczik, Radek Bělohlav a Marek Židlický.

Alois Hadamczik (trenér ČR): "Pro nás je to samozřejmě hodně nepříjemná situace. Věděli jsme, že Bělorusové dávají hodně gólů a jsou v pohybu. S Kanadou hráli 5:6 v prodloužení, loni tady s nimi Švédové vyhráli o gól, ale to nás neomlouvá. Propadli jsme, nečekali jsme to. Je to pro nás těžká situace, ale pokud jsme dobré mužstvo, budeme z ní chtít ven. Týmu jsme věřili, ale nastoupili jsme tak v křeči, že se neuměl zbavit zodpovědnosti z utkání. Nechápeme to, doma se Slovenskem měli hráči úplně jiný pohyb a hru v předbrankovém prostoru. Tíha zodpovědnosti na nás ležela víc, než jsme čekali. Nechci to hodnotit detailně, to si řekneme mezi námi, ale jsme hodně zklamaní. Na druhou stranu, musíme se otřepat a jet dál. Je to turnaj. S takovým výkonem bychom nemohli uspět, musíme ho zlepšit."

Mistrovství světa hokejistů do 18 let ve Švédsku:

Skupina B (Örnsköldsvik):

Rusko - Slovensko 6:3 (3:1, 1:1, 2:1)

Branky: 17. a 41. Gricjuk, 5. Nikolajev, 13. Amirov z trest. střílení, 24. Grošev, 60. Chusnutdinov - 9. a 54. Čajkovič, 32. Chromiak.

Švédsko - USA 1:6 (1:0, 0:2, 0:4)

Branky: 15. Holmström - 25., 44. a 46. Caufield, 26. Beecher, 41. McCarthy, 57. Turcotte.

Skupina A (Umea):

Kanada - Finsko 5:3 (0:2, 2:1, 3:0)

Branky: 44. a 55. Tracey, 25. Rees, 30. Newhook, 60. Krebs - 8. Aku Räty, 12. Saarela, 22. Lundell.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články