Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Naváže osmnáctka na loňské semifinále MS? V nominaci Hadamczika nechybí Bednář či Barinka

Loni se českým mladíkům povedl velký zápas. Hokejisté do 18 let vyřadili ve čtvrtfinále na mistrovství světa Kanadu, poté skončili čtvrtí. Na letošní šampionát, který se koná ve Švédsku, kouš Alois Hadamczik už vybral širší nominaci čítající 34 jmen. Nechybí talentovaný brankář Karlových Varů Jan Bednář, útočník Halifaxu Marcel Barinka či forvard Litvínova Jan Myšák.

Ve výběru jsou čtyři brankáři, 11 obránců a 19 útočníků, takže před konečnou nominací vypadnou podle plánů Hadamczika a jeho asistentů Radka Bělohlava a Marka Židlického jeden gólman, čtyři beci a šest útočníků.

K dispozici nebudou mít v Kravařích ještě zástupce finalistů juniorské extraligy, tedy Třince a úspěšnějšího z dvojice Plzeň–Sparta. "Je možné, že nominaci zúžíme ještě dříve. Z finalistů chceme vzít jen ty hráče, u kterých jsme přesvědčeni, že patří do základního kádru. Není čas pak něco zkoušet," uvedl Hadamczik.

"Můžeme tam na začátek vzít i dva hráče navíc, které pak pošleme domů. Jestli ale budou všichni v pořádku, tak bude na zváženou, jestli to má cenu je tam brát," prohlásil Hadamczik.

Je nám líto, video expirovalo.
Hadamczik má v širší nominaci na MS osmnáctek 34 hráčů

V kádru je šestice hráčů působících v zámoří. Z nich ale ještě hraje play-off OHL Jaromír Pytlík ze Sault Ste. Marie. "Pokud postoupí, tak asi nepojede a nebudeme do týmu už zasahovat. Svaz ještě bude posílat na klub žádost o uvolnění, ale myslím, že ho nepustí," řekl Hadamczik.

"To není nic proti Pytlíkovi. Klobouk dolů, jak se tam uchytil. Když si necháš na mistrovství světa flek, že ti přijede Jágr, Židlický nebo Eliáš, tak ti mají nějakou genezi za sebou. Ale hráč, který jde poprvé do zámoří a pak se musí těsně před turnajem vyrovnávat se změnou času a hřiště...," prohlásil bývalý kouč reprezentačního A-týmu. Chybí i Filip Koffer z Pardubic, který má angínu a bere antibiotika.

Na konci přípravy v Kravařích sehrají Hadamczikovi svěřenci 8. a 9. dubna dva duely se Slovenskem. Od 12. dubna ještě bude tým trénovat v Příbrami a v pondělí 15. dubna zamíří do dějiště turnaje, který se uskuteční od 18. do 28. dubna. Ve skupině A v Umee budou hrát Češi s Běloruskem, Švýcarskem, Finskem a Kanadou.

"Cíle má člověk vždycky nejvyšší. Chceme vyhrát tolik zápasů, abychom pak uspěli ve čtvrtfinále, a co bude dál, to uvidíme. Jet tam jen s tím, že postoupíme ze skupiny, s tím bychom asi spokojení nebyli. Chceme větší úspěch a to je medaile," řekl Hadamczik.

"Měli jsme také s hráči důrazné pohovory, že se zápasy musí hrát s extrémním nasazením. My se teď nemůžeme vymlouvat na to, že máme soutěž, kde je čtyřiadvacet týmů a není v ní takové tempo. Musíme se naučit hrát ve vysokém tempu, pak máme šanci uspět," dodal Hadamczik.

Širší nominace českých hokejistů do 18 let na finální přípravu před MS ve Švédsku:

Brankáři: Jan Bednář (Karlovy Vary), Nick Malík (Třinec), Lukáš Pařík (Liberec), Jan Škorpík (Sparta Praha),

obránci: Jan Klodner, Daniel Poizl (oba Sparta), Radim Kučeřík, Jan Mlčák (oba Kometa Brno), Adam Rutar (Olomouc), David Tureček (Karlovy Vary), Ondřej Volráb (Kladno), Jakub Žůrek (Liberec), Martin Hugo Haš (Tappara Tampere/Fin.), Šimon Kubíček (Seattle/WHL), Jiří Suhrada (Pelicans Lahti/Fin.),

útočníci: Adam Najman, Jakub Rychlovský, Michal Teplý (všichni Liberec), Martin Beránek, Pavel Novák (oba Motor České Budejovice), Jonáš Peterek, Adam Raška (oba Třinec), Ondřej Pšenička, David Vitouch (oba Sparta Praha), Filip Koffer (Pardubice), Adam Křemen (Karlovy Vary), Jan Myšák (Litvínov), Marcel Barinka (Halifax/QMJHL), Erik Čermák (Peterborough/OHL), Martin Lang (Kamloops/WHL), Radek Mužík (Lulea/Švéd.), Filip Přikryl (Saint John/QMJHL), Jaromír Pytlík (Sault Ste. Marie/OHL), Matěj Toman (Prince George/WHL).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články