Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Národnímu týmu opět zafungovaly speciální formace. Výhru nad Finskem pohlídal jistý Will

Svěřenci trenéra Miloše Říhy pokračují na Švédských hrách na vítězné vlně. Triumf nad Finskem 3:1 zařídily speciální týmy, když se Češi prosadili jednou v oslabení i v početní výhodě. O góly se postupně postarali Holík, Hynek Zohorna a Sekáč. Brankář Roman Will, který prožil reprezentační premiéru, přišel o nulu až v závěru poté, co ho překonal Pokka. Přímý přenos utkání Rusko – Česko sledujte v neděli od 11:40 na programu ČT2 a na webu ctsport.cz.

Čeští reprezentanti se radují z gólu proti Finsku
zdroj: ČTK/AP autor: Jonas Ekstromer

Po výhře Švédů nad Rusy (4:2) ovládnou Češi turnaj, nic na tom nezmění ani závěrečný duel sborné proti českému týmu. Na turnaji triumfovali Češi podruhé, naposledy se jim to povedlo před 25 lety. V podniku Euro Hockey Tour slaví prvenství poprvé od loňského dubna, kdy vyhráli domácí Carlson Hockey Games v Pardubicích.

Na následujících třech akcích EHT skončili shodně čtvrtí. V tabulce evropské série poskočili Češi na druhé místo o skóre před Finy a na vedoucí Rusko ztrácejí pět bodů.

"Finové si moc nevěděli rady s naší obranou, nedokázali na to zareagovat. Kluci šlapali, byl to naprosto týmový výkon, podpořený vynikajícím brankářem (Romanem Willem)," řekl trenér českých hokejistů Miloš Říha.

V české sestavě se objevil i Rudolf Červený, který po zranění Tomáše Filippiho doplnil nominaci. Útočník Slovanu Bratislava se zařadil z pozice třináctého útočníka i do hry. "Bylo to těžké, protože jsem byl takový studený, ale pak už to bylo docela v pohodě," uvedl Červený.

Už po 86 sekundách se Češi museli bránit po vyloučení Hynka Zohorny. Finové měli i po přesilovce převahu, ale do šancí je Říhův výběr nepouštěl. Až v osmé minutě vystihl Štencelovu přihrávku Sallinen, ujel sám, ale debutující Will ukryl jeho bekhendový blafák v lapačce. Český gólman si poradil i s Pesonenovou tečí.

V polovině úvodní části zahrozila Kovářova formace, vzápětí musel Tirronen krýt Kundrátkův pokus. Finové odolali při Björninenově trestu. V 16. minutě finský gólman zlikvidoval teč Horáka. Will si poradil s pokusem Kaskiho a Tirronena zase nepřekonal Hynek Zohorna.

V úvodu druhé části se ocitl po přihrávce Tomáše Zohorny v šanci Doudera, ale usměrnil puk vedle. Potom ohrozili Tirronena Lenc a Musil. Při Tyrväinenově vyloučení po Kvapilově přihrávce neprostřelil finského gólmana z pravého kruhu Tomáš Zohorna.

V polovině utkání otevřeli skóre Češi. Po Junttilově chybě na útočné modré čáře si v úniku vyměnil Holík puk se Sekáčem, a když se mu snažil přihrávku vrátit před prázdnou branku, srazil si tam kotouč Pokka. Další možnost měl Kvapil.

Ve 34. minutě se Říhův výběr prosadil ve vlastním oslabení při Horákově pobytu na trestné lavici. Kaski upadl na útočné modré čáře, v přečíslení Tomáš Zohorna předložil puk před branku bratrovi Hynkovi, který se v 10. duelu v národním týmu radoval z premiérové branky.

"Jsme rádi, že se nám v oslabení naskytla taková situace jet dva na jednoho a využít to. Byl to důležitý gól. Hned mi blesklo hlavou, že to bylo s bráchou. Radovali jsme se spolu a bylo to krásný. Dal mi to výborně, měl těžkou situaci," popsal útočník Hynek Zohorna.

V pokračující početní výhodě Finů Will efektně lapačkou kryl Lehtonenův pokus. Při dalším Horákově vyloučení zkrátil přesilovku Finů jen na minutu faul Ojamäkiho a Češi drželi dvoubrankový náskok. V úvodu závěrečné části Hynek Zohorna uvolnil bratra Tomáše, který blafákem na Tirronena nevyzrál a z dorážky minul odkrytou branku Koblížek, vedle Willa druhý český debutant v utkání.

Ve 46. minutě při přesilové hře zvýšil Sekáč, který mezi kruhy tečoval Kundrátkovu střelu. "My už jsme to na tréninku zkoušeli a dali jsme z toho nějaké góly. Jirka tam stál skvěle, je to výborný hokejista. Zohy (Tomáš Zohorna) mi to krásně nabil a já jsem se snažil jen netrefit hráče před sebou. Seko udělal ten zbytek," popsal situaci obránce Tomáš Kundrátek.

Dočkali se i Finové, kteří potrestali už třetí Horákův faul v utkání a Pokka z pozice mezi kruhy překonal Willa. Ten vzápětí nedovolil snížit na rozdíl jediného gólu Sallinenovi.

V čase 51:38 putoval do kabiny s trestem na pět minut a do konce utkání za krosček na Hakulinena Jan Kovář, ale Češi dlouhé oslabení ubránili. V závěru ještě při power-play Finů trefil tyč prázdné branky Tomáš Zohorna.

Švédské hokejové hry ve Stockholmu, součást Euro Hockey Tour:

ČR - Finsko 3:1 (0:0, 2:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 30. P. Holík, 34. H. Zohorna (T. Zohorna), 46. Sekáč (Kundrátek, T. Zohorna) - 48. Pokka (V. Leskinen). Rozhodčí: Holm, Nord - Laksola, Lundgren (všichni Švéd.). Vyloučení: 4:4, navíc Jan Kovář (ČR) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 1891.

ČR: Will - Zámorský, Polášek, Kundrátek, Štencel, M. Doudera, Krejčík, D. Musil, Hrbas - Gulaš, Jan Kovář, Sekáč - Zaťovič, Horák, M. Kvapil - R. Koblížek, T. Zohorna, H. Zohorna - Lenc, P. Holík, M. Stránský - Červený. Trenéři: Miloš Říha starší, Robert Reichel a Karel Mlejnek.

Finsko: Tirronen - M. Lehtonen, Kaski, Lehtivuori, Eronen, O. Leskinen, Pokka, Friman, Laaksonen - J. Pesonen, Ruohomaa, V. Leskinen - Junttila, A. Mustonen, Ojamäki - Hakulinen, Tyrväinen, Joonas Nättinen - J. Sallinen, Björninen, Luostarinen. Trenéři: Jukka Jalonen, Mikko Manner a Antti Pennanen.

Miloš Říha starší (trenér ČR): "Kromě prvních deseti minut, kdy jsme hráli bez taktiky a Finové měli trošku navrch, jsme zápas měli totálně pod kontrolou. Dobře jsme bruslili, začali jsme dohrávat soupeře. Finové si moc nevěděli rady s naší obranou, nedokázali na to zareagovat. Kluci šlapali, byl to naprosto týmový výkon, podpořený vynikajícím brankářem (Romanem Willem)."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články